Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

Preotul, făuritor de sfinți

Congres internațional pentru cler

Între 18 și 23 octombrie s-a desfășurat în localitatea Valletta, capitala statului Malta, un congres internațional cu tema "Preoții, formatorii sfinților noului mileniu - pe urmele apostolului Paul", organizat de Congregația pentru Cler. Au participat aproximativ 1.300 de preoți, veniți din peste 90 de țări. Cincisprezece cardinali, în frunte cu cardinalul Darío Castrillón Hoyos, prefectul Congregației pentru Cler, au oferit meditații preoților prezenți.

Au avut loc conferințe, rugăciuni comunitare, celebrări euharistice și penitențiale. Au fost momente de reflecție dedicate celor care astăzi sunt chemați să redescopere propriul rol și propria responsabilitate.

Ceea ce s-a urmărit în cadrul acestui congres a fost aprofundarea identității și misiunii preotului, chemat să acționeze în diversele contexte culturale și într-o epocă marcată de globalizare. Invitația pe care Biserica și lumea o adresează preoților de astăzi este aceea de a deveni făuritori de sfinți, prin sfințenia personală, viața spirituală și opera de evanghelizare. În această optică, alegerea statului Malta ca loc al întâlnirii este semnificativă: o țară cu o cultură modernă care, abia intrată în Uniunea Europeană, își recunoaște rădăcinile creștine și exprimă cu orgoliu identitatea credinței sale. Aici sfântul Paul a stat trei luni, după ce vasul care-l ducea la Roma spre a fi judecat a naufragiat. Chiar și în aceste condiții, Paul a continuat să evanghelizeze și să conducă la adevăr pe mulți dintre locuitorii acestei insule (Fap 28,1-10). Întâlnirile anterioare au avut loc la Fatima (Portugalia), în 1996; la Yamoussoukro (Japonia), în 1997; în Coasta de Azur (Franța), în 1998; la Guadalupe (Mexic), în 1999; la Ierusalim (Israel), și la Roma (Italia), în 2000.

În timpul Liturghiei solemne de deschidere, celebrată luni, 18 octombrie, în catedrala "Sfântul Ioan Botezătorul" din Valletta, cardinalul prefect Darío Castrillón Hoyos a descris preotul ca fiind un "om al lui Dumnezeu,..., ales și trimis să fie Cristos pe cărările lumii..., pentru a reflecta chipul euharistic al lui Cristos prin sfințenia propriei sale vieți... Oamenii vin la preoți, căutându-l pe Cristos, și au dreptul să îl vadă în miniștrii sacri".

Pe parcursul celor cinci zile cât a durat congresul, au fost prezentate șase conferințe: "Paul, evanghelizarea și provocarea culturii" (cardinalul Darío Castrillón Hoyos); "Sfințenia trinitară a preotului" (episcopul Bruno Forte); "Sfințenia cristocentrică a preotului" (Mons. Juan Esquerda Bifet); "Sfințenia pneumatico-paulină a preotului" (părintele Raniero Cantalamessa); "Sfințenia euharistică a preotului" (cardinalul Angelo Scola); "Sfințenia mariană a preotului" (cardinalul José Saraiva Martins).

Prin intermediul satelitului, papa s-a adresat, din aula consistoriului din Vatican, preoților participanți la acest congres. Subliniind faptul că întâlnirea a avut loc pe "insula ce a păstrat vie memoria trecerii pe acolo a sfântului Paul", Sfântul Părinte i-a invitat pe preoți să fie "apostoli ai lui Cristos, ducând o viață sfântă". El a afirmat că modelul care trebuie să îi inspire pe preoți este Maria, care "și-a arătat disponibilitatea totală față de voința lui Dumnezeu prin acel fiat al ei la mesajul îngerului Gabriel".

În cadrul unei meditații, arhiepiscopul Csaba Ternyac, secretar al Congregației pentru Cler, a afirmat că provocarea cu care se confruntă preotul în fiecare zi este aceea de "a trăi preoția într-un mod autentic în timpul prezent. "În ostenelile și în suferințele voastre..., ministerul vostru preoțesc unit cu crucea lui Cristos, înflorește, crește și întărește în poporul noului legământ viața cea nouă, aceea a lui Cristos înviat".

Congresul s-a încheiat cu un pelerinaj marian la bazilica Ta' Pinu, în insula Gozo. Acolo s-a recitat sfântul Rozariu, apoi s-a celebrat o sfântă Liturghie, prezidată de cardinalul Angelo Sodano, la care au participat și credincioșii din Gozo.

Marius-Claudiu Dumea

Congresul euharistic este o adunare solemnă, care are ca scop cinstirea preasfântului sacrament și aprofundarea unui anumit aspect al misterului euharistic. Acesta poate fi diecezan, național și internațional. Istoria congreselor euharistice a început în 1881, primul fiind la Lille (Franța). Apoi au continuat să aibă loc în întreaga lume: Belgia, Anglia, Germania, Olanda, Austria, Statele Unite, Irlanda, Australia, Brazilia, India etc. Ultimele dintre ele s-au desfășurat în Spania (1993), Polonia (1997) și Italia (2000).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat