Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

Sinodul diecezan

Sesiunile plenare

Convocat la 8 decembrie 2001, Sinodul Diecezei de Iași, după mai multe etape, se apropie de final. Acum e momentul sesiunilor plenare (9, 17, 25 noiembrie și 2 decembrie), urmând ca închiderea solemnă să aibă loc la 8 decembrie, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri.

Timp de reflecție, rugăciune, analiză și înnoire, Sinodul a fost convocat și cu scopul de a face o radiografie a problemelor existente în Biserica locală, precum și o soluționare a acestora. În felul acesta se discern semnele timpului, pentru o îmbunătățire a modului de trăire a vieții creștine.

El a trecut prin mai multe etape, în a căror desfășurare au fost implicate toate realitățile existente în dieceză. Într-o primă etapă s-au adunat sugestiile făcute, apoi, în faza a doua, s-au definitivat temele (17) care au fost elaborate de comisii speciale. Acestea au fost transmise în parohii pentru aprofundare. În această etapă au lucrat, în cadrul comisiilor parohiale, peste 4.000 de persoane (preoți, persoane consacrate și laici). În faza a treia propunerile comisiilor au fost examinate și evaluate pentru a fi propuse adunării sinodale spre aprobare. Astfel, temele au fost împărțite în patru arii tematice, iar în lunile noiembrie-decembrie au fost programate patru întâlniri cu dezbateri în plen.

Marți, 9 noiembrie, au început sesiunile plenare. Deschiderea a avut loc în noua catedrală din Iași printr-o sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, la care au participat PS Aurel Percă și ceilalți membri sinodali. Au fost convocați 316 membri (195 de preoți, 19 persoane consacrate, 102 credincioși laici).

Preoții, având stole speciale cu emblema Sinodului, au concelebrat în număr mare. Laicii au primit eșarfe cu aceleași însemne ale Sinodului. Catedrala era împodobită de sărbătoare: flori și eșarfe alb-galben și alb-albastru, emblema Sinodului așezată la loc de cinste...

"La cuvântul tău voi arunca mreaja" (Lc 5,5), au fost cuvintele cu care PS Petru Gherghel a început predica. "Sinodul diecezan, a spus episcopul, este o analiză a situației Bisericii locale cu perspective pentru viitor... În aceste momente, Biserica noastră locală privește la trecutul ei istoric și aduce un pios omagiu celor care ne-au transmis credința... Trăim un eveniment istoric, unic... în care este angajată întreaga Biserică locală".

În cadrul sfintei Liturghii toți au depus profesiunea de credință.

Participanții au primit ecusoane și mape în care erau puse documente: ordinea de zi, buletine de vot și fișe de înscriere la cuvânt...

În aula sinodală a avut loc deschiderea sesiunii printr-un gest simbolic: în timp ce participanții cântau imnul "Veni, creator Spiritus", a fost purtată în procesiune și intronizată Sfânta Scriptură.

PS Aurel Percă a făcut o trecere în revistă a etapelor parcurse până în prezent în desfășurarea Sinodului, subliniind semnificația acestuia pentru Biserica locală.

Prima sesiune a avut ca temă generală "Prezența Bisericii în educația și formarea oamenilor" și s-au analizat: preocuparea Bisericii locale pentru instruirea și educația catolică în școală, pastorația tinerilor și a copiilor, precum și impactul cu mass-media. Moderator a fost pr. dr. Viliu Dancă. Pr. Alois Moraru, pr. Paul Budău și pr. Cornel Cadar au fost relatori pentru cele trei teme.

Miercuri, 17 noiembrie, a avut loc cea de-a doua sesiune plenară, moderator fiind pr. Ștefan Lupu. Sub aria tematică "Trei slujiri fundamentale", în cadrul celor cinci teme propuse au fost puse în discuție chestiuni legate de evanghelizare și catehizare, liturgie și caritate. Relatori au fost: pr. Mihai Roca, pr. Anton Săboanu, pr. Pavel Chelaru, pr. Egidiu Condac și pr. Petru Sescu.

Joi, 25 noiembrie, a avut loc cea de-a treia sesiune. "Forme de trăire ale vieții creștine" a fost aria tematică, cu analiza stărilor de viață prezente în dieceză: căsătoria și familia, preoții, călugării și laicii. Moderator a fost pr. Dumitru Patrașcu, iar relatori pentru cele patru teme au fost: pr. Isidor Chinez, pr. Fabian Doboș, pr. Iosif Păuleț și pr. Iosif Bisoc.

A patra sesiune va avea loc joi, 2 decembrie, cu tema generală: "Viața și misiunea Bisericii", analizată prin prisma structurilor ecleziale, bunurile economice, implicarea Bisericii locale în misiunea "ad gentes", în ecumenism și preocuparea ei față de emigranți. Moderator va fi pr. Cornel Cadar, iar relatori pentru cele cinci teme vor fi: pr. Viliu Dancă, pr. Iosif Dorcu, pr. Marius Mârț și pr. Mihai Pătrașcu.

* * *

La fiecare sesiune, după prezentarea pe rând a temelor, au urmat discuții, propuneri și votarea propozițiilor. Secretariatul, prin pr. Alois Moraru, a prezentat câte un raport asupra întâlnirii desfășurate în săptămâna precedentă.

Întâlnirile s-au bucurat de participare și de interes deosebit. Chiar dacă la a treia sesiune, în Moldova, iarna a început să-și arate colții, zăpada și ghețușul speriindu-i pe unii, încetul cu încetul, preoți, laici și persoane consacrate au început să umple catedrala și apoi sala sinodală. De la Botoșani la Galați și de la Huși la Piatra Neamț, reprezentanți ai tuturor realităților diecezei, din toată Moldova și nu numai, au venit la Iași pentru sesiunile plenare. Rodul muncii participanților s-a concretizat în temele și propozițiile prezentate, în noi sugestii și propoziții adunate în sute de pagini.

La a treia sesiune au venit invitați speciali de la București, Cluj și Roman, implicați în munca cu familiile: Marina Fara (membră a Consiliului Pontifical pentru Familii), familia Oana și Radu Capan (realizatori ai sitului www.profamilia.ro și ai revistei "Familia creștină"), Maria Gherghel (responsabila Centrului de Ajutor pentru Viață).

În sesiunile care s-au desfășurat este surprinzător și încurajator interesul pe care îl manifestă membrii sinodali. Prin luările de cuvânt, ei au făcut propuneri importante pentru mersul înainte al Bisericii din Moldova.

Laicii au fost provocați să-și spună părerea. Cum era de așteptat, temele legate de familie și de prezența lor în lume au făcut ca aceștia să se înscrie mai mulți la cuvânt. "Până acum ne-a lipsit curajul. Preoții, într-adevăr, nu pot face totul. Noi, laicii, trebuie să ne strângem rândurile. Degeaba spunem că-l iubim pe Dumnezeu, dacă pe fratele nostru îl ignorăm", a declarat un reprezentant laic, Ioan Pușcașu, după una dintre sesiuni.

Preoții Bartolomeu Blaj și Petru-Bogdan Răchiteanu, întorși recent din Ecuador, au fost invitați speciali la a treia sesiune. Pr. Bartolomeu a povestit în fața participanților experiența de trei luni în Ecuador..., nevoia de preoți care se simte acolo..., necesitatea de a duce evanghelia în acele ținuturi în care o parohie ajunge până la 109 sate.

Pentru sesiunea a patra a fost invitat pr. Isidor Mârț, care s-a întors din Kenya.

Deciziile adunării sinodale se vor transforma în norme și recomandări, având putere de obligativitate cu promulgarea lor din partea păstorului diecezei.

Stolele sau eșarfele, insignele, ecusoanele, mapele și foile pe care le-au primit participanții purtau aceeași emblemă: Cristos în barcă îi spune lui Petru: "Înaintează în larg". Rugăciune, celebrare, analiză, propuneri pentru a ne apropia mai mult de Cristos - în aceasta constă Sinodul Diecezei de Iași. "Înaintează în larg" înseamnă pentru sesiunile plenare ale Sinodului analiză și căutare de soluții, dar și împărtășirea bucuriilor și speranțelor, a ceea ce avem în comun, a faptului că lucrăm în aceeași Biserică și dorim să-l slujim mai mult pe Cristos Domnul, fiecare după darul și chemarea pe care le-a primit.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat