Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Perspective noi

Ultima lună a anului 2004 înscrie în istoria catolicilor din Moldova un eveniment de cea mai mare importanță: încheierea solemnă, la 8 decembrie, a primului Sinod al Diecezei Romano-Catolice de Iași.

În cei 120 de ani (1884-2004), din cauza marilor dificultăți, bine știute și simțite în secolul al XX-lea (cele două războaie mondiale și instaurarea regimului comunist), organizarea și desfășurarea vieții bisericești nu s-au putut realiza în plinătatea lor.

Deviza Sinodului de la Vatican dintre anii 1963 și 1965, aducerea la zi a vieții creștine (aggiornamento), prin reformele bine stabilite, rămânea în mare parte irealizabilă pe teritoriile din Europa de Est, sub regim comunist.

De-abia după 1990 s-a intrat în normalitate. Cu entuziasm din ce în ce mai mare, s-au realizat lucruri nebănuite mai înainte, din punct de vedere organizatoric și pastoral. Totuși, schimbarea regimului politic a adus cu sine îngrijorări majore în sfera economicului și a socialului. Viața creștină s-a văzut confruntată și ea cu fel de fel de crize.

În acest context, s-a considerat numaidecât necesară convocarea factorilor de răspundere pe tărâm bisericesc, pentru o analiză minuțioasă și realistă a situației. Au fost stabilite comisiile pentru elaborarea instrumentului de lucru. Clerul și enoriașii au fost antrenați pe parcursul a patru ani (2001-2004) în studierea doctrinei și a disciplinei creștine. Lucrările au culminat cu sesiunile plenare sinodale din 9, 17, 25 noiembrie și 2 decembrie, la care au fost chemate 316 persoane: două treimi cler și o treime laici. Temele dezbătute și propunerile făcute se vor reflecta în documentele finale ale Sinodului.

În mod cert, acest Sinod diecezan va fi, pentru multă vreme, punct de referință, deschizând noi perspective în viața Bisericii locale a catolicilor din Moldova, în cadrul universalității Bisericii lui Isus Cristos.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat