Drumurile noastre...
Toți mergem, în timpul vieții, pe diferite drumuri, dar vine o zi când suntem conduși de alții pe ultimul drum, care se termină în cimitir. Cum va fi în viața veșnică? Depinde cum ne-am pregătit-o aici pe pământ.
Vedem că moartea nu ia la rând, ci, de foarte multe ori, ia chiar din rând. Mor diplomați, cântăreți, bătrâni, tineri, copii, laici, persoane consacrate. Mai devreme sau mai târziu ajungem cu toții în același loc, în cimitir.
Mulți dintre noi nu dorim să ne gândim la momentul când vom muri. De aceea, nu de puține ori, îi uităm pe cei dragi trecuți la cele veșnice.
Dacă până acum șapte ani priveam moartea ca pe ceva obișnuit, care aparține vieții, din acel an, 1997, totul s-a schimbat. Acum înțeleg adevăratul sens al morții, un zid puternic de neînlăturat, care ne desparte de cei dragi, părinți, frați, surori, prieteni.
În iulie 2001, când am ajuns prima dată în Egipt, la Cairo, am avut ocazia să trec de câteva ori pe lângă un cartier anume din Cairo, care mi-a stârnit compătimirea la auzul că acolo este cimitirul musulman, iar oamenii care trăiesc acolo sunt veniți din sudul țării să-și caute de lucru și nu au găsit alt loc de locuit. Nu-mi puteam imagina cum e să trăiești printre morminte, printre morți.
Anul acesta, în timpul octavei pascale, aflându-mă în Cairo, unde am sărbătorit Paștele împreună cu creștinii latini, mi s-a oferit posibilitatea (la dorința mea) de-a vizita "Orașul mort", cum mai este numit cimitirul musulman. Am fost avertizată să nu fac fotografii și să nu cobor din mașină, iar pe lângă superioara din Cairo (avem două case în Cairo, școala și cealaltă e grădinița) care m-a însoțit, mi s-a dat și un șofer de încredere. Ajunsă în "Orașul mort", am rămas fără cuvinte. Noi cunoaștem: cimitirele în România au cruci pe morminte, în vestul Europei sunt pietre pe morminte, pe care stau scrise numele, datele și, eventual, câteva rânduri adresate celui sau celei dispărute. În Egipt, cimitirul e de nerecunoscut. Mormintele sunt sub formă de case, iar "Orașul mort" este în adevăratul sens al cuvântului un orășel, cu școală, magazine și multe moschei. Șosele asfaltate, case frumoase și mașini, ultimele modele produse în Egipt sau importate din exterior. Aici am aflat, prin discuția cu o persoană care locuiește în acest "Oraș mort", că la musulmani este o tradiție obligatorie ca cei vii să nu-i uite pe cei răposați, iar acest lucru se întâmplă prin locuirea celor vii cu cei răposați.
După cum am specificat, aici nu locuiesc "numai săraci" veniți din sudul țării, ci chiar oameni bogați, care păstrează cu strictețe tradiția și îndemnurile scrise în Coran.
Cred că am putea învăța și noi ceva din tradiția musulmană, desigur că nu ne cere nimeni să locuim în cimitir, dar poate să ne gândim la răposații noștri și la cei de care nu-și mai aduce aminte nimeni, nu numai în luna noiembrie, ci cât mai des în timpul anului.
Sr. Trișcă Bernhardina