Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Pacea va învinge doar prin dialog

"Tinere, viitorul ești tu!" Acesta a fost motoul sub care s-a desfășurat la Asti (Italia), în ziua de 3 octombrie, Cea de-a II-a Întâlnire Mondială a Tinerilor Păcii, coordonată direct de organizația SERMIG (Serviciul Misionar al Tinerilor), condusă de Ernesto Olivero, un laic dedicat trup și suflet pentru promovarea păcii. Prima Întâlnire Mondială a Tinerilor Păcii a avut loc la Torino (Italia) în ziua de 5 octombrie 2002 la care au participat 100.000 de tineri. Cea de-a II-a Întâlnire Mondială a Tinerilor a avut loc la 3 octombrie 2004 la Asti (Italia) cu tema: "Pacea va învinge doar prin dialog"!

Dieceza de Iași a fost reprezentată de 180 de tineri din 30 de parohii, în frunte cu trei preoți și două surori din Congregația "Misionarele Patimii lui Isus" din Butea, acestea din urmă coordonând și organizarea pentru tinerii din Dieceza de Iași.

Totul a început cu o sfântă Liturghie celebrată la o oră matinală în biserica "Sfântul Neculai" din Bacău, moment în care tinerii au fost invitați să-și prezinte în taină gândurile cu care pleacă în acest pelerinaj. După acest moment spiritual a urmat călătoria până la Asti, unde am fost întâmpinați de organizatori. Toți au fost surprinși de numărul mare de tineri ce forma grupul nostru. Punctul culminat al pelerinajului l-a constituit ziua de 3 octombrie, zi în care întregul oraș s-a umplut de tineri, adulți și copii veniți din diferite orașe ale Italiei și din alte țări, purtând în mâini steaguri și însemne ale păcii. Grupului din Moldova i-a revenit misiunea de a anima o scenă, din multele scene instalate în diferite piețe ale orașului. Programul prezentat (cântece și jocuri populare) a antrenat toată piața, unde se afla și un grup de români veniți în Italia pentru muncă. Pe fețele multora se puteau observa lacrimi de bucurie, căci pentru câteva ore programul prezentat de tineri i-au făcut să se simtă din nou acasă. După-amiază a avut loc un program inedit: prânzul popoarelor, mărturii și diferite luări de cuvânt din partea organizatorilor și a oficialităților prezente. Întâlnirea s-a terminat cu o sfântă Liturghie, prezidată de episcopul de Asti alături de alți doi episcopi și un număr mare de preoți, în catedrala orașului, devenită neîncăpătoare.

Participanții la această întâlnire au experimentat un nou mod de promovare a păcii: angajarea prin mărturia vieții. Un rol determinant în această misiune le-a revenit tinerilor: "Tinere este nevoie de tine... Studiază, muncește, roagă-te, pentru că lumea are nevoie de tine... Fii un tânăr de caracter, continuă să fii o persoană simplă și normală, o bucată de pâine de care are nevoie fiecare... Dragă prietene, tu poți să fii noutatea pe care o așteaptă și după care tinde omenirea. Lumea are nevoie de tine, de inteligența ta, de inima ta... Este lumea de mâine care va fi așa cum o construiești tu astăzi!" (Ernesto Olivero, Scrisoare pentru tineri).

Fiecare dintre noi poate fi un mic "făcător de pace". Sperăm că ceea ce am experimentat la Asti să nu rămână doar o amintire plăcută, ci o angajare mai conștientă pentru promovarea păcii de care omenirea are nevoie.

Pr. Andrei Cocianga

* * *

Pornind de la trista constatare că în fiecare zi în lume 30.000 de persoane mor de foame, există 23 de conflicte în curs de desfășurare, mii de tineri sunt victime ale dependenței și ale crizei de valori, tinerii sunt invitați să conștientizeze îndemnul SERMIG: "Tinere, viitorul ești tu!" și să se orienteze după cuvintele lui Ernesto Olivero: "Dacă eu mă schimb, lumea începe să se schimbe". SERMIG (Serviciul Misionar pentru Tineri) a apărut pentru a concretiza un vis: a învinge foamea prin opere de dreptate și de dezvoltare. Premisa indispensabilă este a considera toată lumea ca fiind casa noastră și pe toți oamenii ca parte a unei singure familii umane. Metoda propusă este trăirea la persoana întâi a solidarității față de cei săraci și oferirea unor răspunsuri concrete.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat