- Din istoria Bisericii locale - |
Cacica
Centenarul bisericii
În zilele de 9 și 10 octombrie, la Cacica, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la construirea și consacrarea actualei biserici, au avut loc mai multe manifestări cultural-religioase, prin care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru timpul de har petrecut în fața altarului Maicii Domnului din sanctuarul diecezan și național.
Cacica se află în nord-estul României, la 40 de km de Suceava și la 18 km de Gura Humorului. În anul 1785, s-a descoperit zăcământul de sare din zonă, iar în anul 1791, s-a deschis salina. Întrucât nu exista un lăcaș de cult propriu pentru muncitorii catolici, a fost săpată în masivul de sare o capelă cu hramul "Sfânta Varvara". În anul 1810, preotul Iacob Bogdanovici a construit prima biserică pe locul unde se află cea actuală. La sfințirea primei biserici a fost adusă, de la o biserică armeano-catolică din Stanislawow, o reproducere a icoanei miraculoase a Maicii Domnului "Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia). În jurul anului 1900, episcopul Iosif Weber, călugăr lazarist, a ajuns la conducerea Episcopiei de Lemberg (Lvov). El a încredințat pastorația Parohiei Cacica preoților lazariști; a dispus, a îndrumat și a sprijinit zidirea actualei biserici, începută în anul 1903 și sfințită la 16 octombrie 1904. De asemenea, în anul 1936, a fost construită și "Grota Lourdes", o reprezentare a grotei de la Lourdes din Franța. Începând cu anul 1904, s-a hotărât celebrarea și participarea oficială la hramul și pelerinajul de la 15 august. La 14 martie 2000, Sfântul Părinte, prin Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, a acordat sanctuarului din Cacica titlul de "basilica minor", titlu proclamat solemn la Liturghia hramului din 15 august 2000.
* * *
Deschiderea festivităților a fost făcută de către pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica, după care a urmat o conferință despre istoricul comunității din Cacica, prezentată de pr. Alfons Zelionka, vicar de Suceava.
Apoi a avut loc un concert de orgă clasică, flaut, oboi și vioară, susținut de prof. Marcel Costea, însoțit de mai mulți maeștri ai muzicii. Copiii din Cacica, Solonețu Nou și un ansamblu artistic venit din Polonia au susținut un mic program artistic.
Seara, icoana Maicii Domnului a fost coborâtă din altarul central. A urmat Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, concelebrând PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial, parohul comunității și mai mulți preoți din țară și din Polonia. Păstorul diecezei a declarat în mod solemn deschiderea Anului Euharistic în Dieceza de Iași. După celebrarea euharistică a urmat adorația preasfântului sacrament.
A doua zi, dimineața, s-au celebrat Liturghii, după obiceiul locului, în mai multe limbi: la ora 9.00, în limba germană, pentru credincioșii din Suceava și Gura Humorului, iar la ora 10.00, în limba polonă, celebrarea fiind prezidată de către episcopul auxiliar de Szczecin, PS Marian Blazej Kruszylowicz, înconjurat de mai mulți preoți veniți special din Polonia.
Sfânta Liturghie de la ora 11.00 a fost prezidată de nunțiul apostolic Jean-Claude Périsset, însoțit la altar de PS Petru Gherghel, PS György Iakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, PS Cornel Damian, PS Marian Blazej Kruszylowicz, pr. Ion Ciuraru, un mare număr de preoți și credincioși. În timpul predicii, nunțiul a scos în evidență importanța cultului către Maica Domnului și rolul pe care l-a avut acest sanctuar pe parcursul istoriei. Au fost prezenți, de asemenea, și ambasadorul Poloniei în România, ES Jacek Paliszewski, însoțit de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervasen Longher.
La sfârșitul celebrării euharistice, episcopii prezenți, împreună cu preoții și cu întreaga comunitate, au făcut consfințirea către Fecioara Maria, după care s-a dat binecuvântarea finală cu icoana Maicii Domnului.
Pr. Șerban-Ioan Manole