Din nou acasă
Pr. Petru Tocănel
La inițiativa Provinciei Franciscane "Sf. Iosif" din România, cu ajutorul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, al Ministerului Român de Externe și al Consiliului de Președinție al Statului Italian, s-a reușit încheierea tuturor demersurilor în vederea aducerii în țară a osemintelor pr. Petru Tocănel (1911-1992), eveniment ce a avut loc în ziua de 14 octombrie.
Preotul Petru Tocănel s-a născut la 3 noiembrie 1911 la Barticești (Nt). În 1924 a intrat în Ordinul Fraților Minori Conventuali. Între anii 1924 și 1931 a absolvit gimnaziul și liceul la Hălăucești și Beiuș. A urmat apoi anul de noviciat la Săbăoani, iar la 20 iulie 1932 a depus profesiunea temporară. Între anii 1932 și 1938 a studiat filozofia și teologia la Colegiul "Sf. Bonaventura" din Luizi-Călugăra (Bc). La 4 aprilie 1937 a fost hirotonit preot în biserica din Luizi-Călugăra. În 1938 a plecat la Roma pentru studii de specializare, obținând doctoratele în teologie și drept canonic, precum și numeroase diplome. A fost profesor la mai multe universități din Roma; după o muncă îndelungată de cercetare în domeniul dreptului bisericesc și al istoriei Bisericii Catolice din România, în ziua de 1 decembrie 1992, pe când se afla pentru îngrijiri medicale în Clinica "Salvator Mundi" din Roma, a trecut la cele veșnice, fiind înmormântat în cimitirul Verano din Roma.
Simpozionul Plenitudo legis, amor veritatis, ținut în amintirea pr. Petru Tocănel în perioada 2-4 octombrie 2002, s-a încheiat cu dorința ca acest fiu al României să se întoarcă pe meleagurile natale.
Osemintele au fost însoțite de arhiepiscopul de Genova, cardinalul Tarcisio Bertone, de ministrul general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Joachim Anthony Giermek, de ministrul provincial, pr. Ioan Ciuraru, de un grup de profesori de la Universitatea Pontificală Lateran din Roma și de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, precum și de doi reprezentanți ai Consiliului de Președinție al Statului Italian, Rosario Abate și Fulvio Piacentini.
Osemintele au ajuns pe aeroportul din Bacău, fiind prezenți nunțiul apostolic ES Jean-Claude Périsset, PS Petru Gherghel și mulți preoți. De aici, ele au fost duse la Roman și reînhumate în capela Institutului Franciscan, în cadrul unei sfinte Liturghii cu prohod. A urmat o masă rotundă de dezbateri asupra activităților științifice ale pr. prof. dr. Petru Tocănel.
Pr. Antonel-Aurel Ilieș
Festival muzical
În zilele de 1 și 2 octombrie, la Institutul Franciscan din Roman s-a desfășurat Festivalul de Muzică Sacră "Carmil Tocănel". În programul manifestării au fost prezentări de lucrări, precum și multe recitaluri, cu invitați din Germania, Italia, Japonia și România. Sâmbătă, 2 octombrie, s-a celebrat o Liturghie solemnă prezidată de PS Petru Gherghel.
Festivalul a reunit un număr de 13 coruri din întreaga țară, care au interpretat lucrări din opera pr. Carmil Tocănel, precum și alte piese.
În cele două zile ale festivalului a fost evidențiată personalitatea și opera pr. Carmil Tocănel (1907-1973), profesor, compozitor, organist și dirijor.
După cuvântul de deschidere și de bun venit al pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial, au urmat patru conferințe tematice: "Cecilianismul", o mișcare în istoria muzicii sacre (pr. Mihai Caităr), Profilul biografic al pr. Carmil Tocănel (Mons. Anton Despinescu și prof. A.M. Ciobanu), Muzicieni franciscani din perioada secolelor XIII-XX (pr. Ludovico Bertazzo) și Lorenzo Perossi, profesorul părintelui Carmil Tocănel, trubadurul binevestitor al evangheliei (pr. Mihai Caităr).
Festivalul s-a bucurat de prezența a două invitate de excepție din Japonia: Yojo Hirano și Yumiko Okawa.
Evenimentul a oferit și prilejul lansării unei culegeri de partituri intitulate Ave, Maria, apărută la Editura "Serafica" (Roman), care cuprinde atât lucrări originale, cât și armonizări ale pr. Carmil Tocănel.
Pr. Victor-Emilian Dumitrescu