Biserica, mama noastră
La scurt timp după naștere, părinții noștri creștini, împreună cu nașii, ne-au dus la sfânta biserică pentru a fi botezați. Prin Botez, am intrat în marea familie a Bisericii creștine, orânduită de Isus, Fiul lui Dumnezeu, trimis de Tatăl și întrupat în Fecioara Maria, prin puterea Duhului Sfânt.
Viața de copii ai lui Dumnezeu, pe care o primim prin harul sfântului Botez, este binele nostru cel mai mare, care se cuvine să ne preocupe pe tot parcursul călătoriei pământești. Învățându-ne să ne adresăm lui Dumnezeu, numindu-l Tată, Isus ne cere să ascultăm de Biserica sa ca de buna noastră mamă: "Cine pe voi vă ascultă - pe voi, pe care v-am trimis să vestiți evanghelia mântuirii, să botezați, să faceți ucenici, adică Biserica, taina mântuitoare - pe mine mă ascultă, adică pe Tatăl care m-a trimis".
Gândindu-se la acestea, sfântul episcop Ciprian al Cartaginei putea să spună cu claritate încă din secolul al III-lea: "Nu poate să-l aibă pe Dumnezeu drept Tată acela care nu are Biserica drept mamă".
Suntem fii ai Bisericii Universale, alcătuită din mulțimea comunităților locale, structurate în țări, provincii și unități teritoriale, în buna rânduială ierarhică.
Aflat de 26 de ani la cârma Diecezei de Iași, care a fost înființată acum 120 de ani, pe un vast teritoriu la răsărit de Carpați, PS Petru Gherghel se îngrijește îndeaproape ca viața noastră creștină să fie bineplăcută lui Dumnezeu. În acest scop, în ultimii patru ani, episcopi, preoți, călugări și laici, întreaga Biserică locală, suntem mobilizați în analiza amănunțită a vieții creștine, din punct de vedere doctrinar și disciplinar, în cadrul unui cuprinzător Sinod diecezan.
Ne aflăm deja în ultima lună, aceea a sesiunilor plenare ale Sinodului care se va încheia în mod solemn în ziua de 8 decembrie, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. Toți fiii și fiicele Diecezei de Iași, chiar și cei aflați temporar peste hotare, suntem chemați să luăm parte cu însuflețirea cuvenită la acest eveniment de cea mai mare importanță în viața noastră creștină.
Să invocăm statornic pe Duhul Sfânt, cu darul său înșeptit, cerând și mijlocirea preacuratei Mame a Bisericii, patroana deosebită a diecezei noastre.