Știri interne
Eveniment Kolping
La Blaj, în zilele de 10 și 11 septembrie, a avut loc adunarea generală a Organizației Kolping România. La adunare au participat 70 de delegați ai organizației, precum și invitați din străinătate, care au dezbătut rolul asociațiilor social-catolice în societate și importanța rețelei Kolping pe plan internațional, dar mai ales pe plan național și local. S-a discutat și despre rolul Bisericii în societatea contemporană. Organizația Kolping este o comunitate social-catolică cu caracter formativ și caritativ. Kolping România este parte a Kolping Europa și Kolping Internațional. Din 1974 organizația are statut consultativ la Consiliul Europei. Datorită angajamentului său internațional, mișcarea Kolping a primit statut consultativ și la Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite și a fost admisă pe lista specială a organizațiilor internaționale nonguvernamentale a Oficiului Internațional al Muncii. (Anca Botezan)
10 ani de Caritas
În zilele de 6 și 7 septembrie, la Timișoara a fost organizată conferința internațională intitulată "Rolul organizațiilor Caritas în viața socială". Deschiderea lucrărilor a urmat unei Liturghii prezidate de nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, ES Jean-Claude Périsset, însoțit de PS Martin Roos, episcop romano-catolic de Timișoara, și PS Jenö Schönberger, episcop romano-catolic de Satu Mare și președinte al Comisiei de Activități Sociale în cadrul Conferinței Episcopale Catolice Române. La conferință au fost invitate peste 200 de persoane din 13 țări. A urmat masa rotundă cu titlul "Caritas după 1989 - șanse și perspective", după care s-au vizitat proiectele Federației Caritas Timișoara. În cea de-a doua zi a manifestării au avut loc trei ateliere de discuții pe următoarele teme: "Problematica migrației și a imigrației în România", "Legislația și finanțarea serviciilor sociale" și "Parteneriat", la care au participat Corneliu Gavaliugov, consilier în cadrul Ministerului Muncii Solidarității Sociale și Familiei, Diana Ciobotarica, reprezentant al Autorității Naționale pentru Persoane cu Handicap. Una dintre concluziile conferinței a fost necesitatea implicării continue a Bisericii în viața socială, în vederea protecției sociale a categoriilor defavorizate. La plecare, participanții au primit ca simbol câte o cruce de lemn, realizată de beneficiarii atelierului de tâmplărie al Caritasului din Iași. (Pr. Egidiu Condac)
Exerciții spirituale și voturi
În perioada 23-26 august, la sediul Institutului Secular al Sfintei Tereza a Pruncului Isus din Lugano, Elveția, au avut loc exerciții spirituale și depunere de voturi, la care au participat șase terezine din România. Exercițiile au fost ținute de pr. Angelo Crivelli și s-au încheiat cu Liturghia pontificală celebrată joi, 26 august, de către episcopul de Lugano, PS Pier Giacomo Grampa. Româncele care au participat sunt: Doina din Sebeș, Lucia și Elena din Bacău, Agneza din Roman, Rodica și Iulia-Ioana din Iași. Elena a depus în mâinile directoarei Maria-Teresa primul angajament, Agneza și Iulia-Ioana au făcut primele voturi, iar terezinele vechi au reînnoit voturile. Româncele au oferit în timpul Liturghiei daruri simbolice din pământul României: spice de grâu, un urcior de vin, flori, o icoană pe lemn. (Iulia-Ioana Vasiliu)
Capitol provincial
În ziua de 13 septembrie, printr-o sfântă Liturghie concelebrată în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, prezidată de pr. Fermino Giacometti, vicar general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, au fost deschise lucrările celei de-a doua părți a Capitolului Provincial al Provinciei Franciscane Conventuale "Sfântul Iosif" din România (13-16 septembrie), după ce în iulie a.c. s-a desfășurat prima parte. Următoarele sesiuni au avut drept scop programarea vieții și activității provinciei pentru următorii patru ani de mandat și alegerea superiorilor din comunități și a rectorilor caselor de formare. Cea de-a V-a sesiune capitulară s-a axat pe dezbaterea, analizarea și aprobarea "Proiectului provincial cvadrienal", menit să traseze obiectivele de urmărit la nivel provincial și comunitar în următorii patru ani. A urmat discutarea unor moțiuni propuse spre aprobare de către definitoriul provincial, la care s-au adăugat altele, propuse și votate de către frații capitulari. Cea de-a VI-a sesiune a fost dedicată alegerilor prin balotaj ale unor frați în diferitele oficii și slujiri provinciale precum și alegerii președinților comisiilor provinciale. A VII-a sesiune a constat în comemorarea confraților decedați în ultimii patru ani și s-a desfășurat în cadrul unei sfinte Liturghii concelebrate.
Voturi la "Don Orione"
Miercuri, 8 septembrie, la ora 11.00, la noul Seminar "Don Orione" din Iași, în prezența directorului provincial al Provinciei "Sf. Marțian", pr. Pierangelo Ondei, s-a celebrat depunerea primelor voturi de curăție, sărăcie și ascultare a tinerilor: Marius Bereșoaie și Ciprian Cobzaru din Gherăești (NT), Alexandru Fiț din Iaz (SJ), Ciprian-Traian Sabău din Ștei (BH), Marius Tiba din Izvoarele (IS). După terminarea studiilor filozofice, tinerii au parcurs anul de noviciat la Velletri (Roma), unde au aprofundat carisma sfântului Alois Orione și a vieții consacrate, decizând să răspundă cât mai bine chemării lui Dumnezeu pe calea sfințeniei. (Pr. Valeriano Giacomelli)
Deschidere la Traian
Sâmbătă, 18 septembrie, la Casa de Reculegere din Traian a avut loc deschiderea noului an de studiu de Teologie pentru Laici. Această inițiativă are deja patru ani de când a început și continuă cu mulțumire și în mod rodnic pentru multe persoane care doresc să aprofundeze doctrina catolică, fără un scop academic, ci numai din dorința de a fi creștini mai conștienți și responsabili în familie, în Biserică și în societate. La cursuri vor participa 60 de persoane, dintre care 20 în primul an. Dintre profesorii care oferă această slujire în mod benevol sunt: misionarii verbiți, părinții franciscani, frații școlilor creștine și două surori. Punctul culminant a fost și concelebrarea sfintei Liturghii prezidată de PS Petru Gherghel, care i-a încurajat pe cursanți în a fi statornici în această angajare. La final s-au înmânat atestatele celor care au absolvit în iunie 2004. (Pr. Gianfranco Maronese)
Frații Capucini
Recunoscători Domnului pentru darul vieții consacrate după spiritul sfântului Francisc, în cadrul Conventului Fraților Minori Capucini, de la Onești, în ziua de 24 septembrie s-au celebrat 12 ani de prezență în România; trei tineri au îmbrăcat haina de probă pentru începerea noviciatului, iar alți 10 tineri au început postulandatul. În ziua de 25 septembrie, șapte tineri novici au depus profesiunea temporară: fr. Silvestru Budău (Horgești); fr. Dan Isac (Huși); fr. Maricel Maxim (Huși); fr. Paul Coman (Slănic Moldova); fr. Ionuț Cheșcheș (Berzunți); fr. Marian Mihai Hușanu (Timișoara); fr. Mihai Iaoș Benchea (Gioseni). Celebrarea din ziua de sâmbătă, 25 septembrie, a fost prezidată de PS Petru Gherghel, în biserica "Sf. Petru și Paul" din Onești, la ora 10.30, prezent fiind și ministrul provincial, fr. Nunzio Giugliano. În incinta bisericii parohiale s-a sfințit și cripta în cinstea sfintei Fecioare Maria de Lourdes. În aceeași zi, a fost inaugurată și casa din Roman, care va servi pentru studenții la filozofie și teologie.
Începuturi școlare
Începutul toamnei marchează și un nou început pentru procesul didactic din școlile și institutele catolice. Astfel, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași își redeschide porțile la 1 octombrie, cu 153 de studenți în șase clase (anul I: 33; anul II: 30; anul III: 20; anul IV: 20; anul V: 22; anul V pastoral: 17; anul VI: 11). Seminarul mic de la Bacău a avut deschiderea la 15 septembrie, cu 109 elevi în patru clase. La aceeași dată, Liceul Catolic a reînceput cursurile cu 308 elevi repartizați în 11 clase. Tot la 15 septembrie, Seminarul Franciscan de la Roman a pornit la drum cu 165 de elevi în șapte clase. La Seminarul Capucin de la Onești învață anul acesta 42 de elevi. Liceul Catolic Onești are 169 de elevi în 8 clase (împreună cu seminariștii), iar Liceul Catolic "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași a marcat deschiderea anului școlar cu 101 elevi împărțiți în patru clase. La 4 octombrie, Institutul Teologic Franciscan Roman marchează deschiderea anului universitar cu 81 de studenți, în cinci clase (anul I: 16; anul II: 12; anul III: 23; anul V: 18; anul VI: 12).
Invitație
Joi, 7 octombrie, la Săbăoani va fi întâlnirea persoanelor consacrate din dieceză; vor fi teme și dezbateri actuale și stringente privind viața consacrată. Va fi prezent și păstorul diecezei. Sunt invitate toate persoanele consacrate să participe la această importantă întâlnire pentru viața Bisericii. Lucrările vor începe la ora 9.00, iar sfânta Liturghie va fi la ora 12.00.
Numiri și transferuri
La propunerea definitoriului provincial, în luna septembrie, PS Petru Gherghel a făcut o serie de numiri și transferuri în parohiile administrate de părinții franciscani din Dieceza de Iași. Astfel, au fost numiți parohi: pr. Damian Pișta la Huși-Corni, pr. Mihai Dămoc la Luizi-Călugăra, pr. Fabian Iacob la Prăjești și pr. Daniel-Anton Lucaci la Târgu Trotuș. Vicari au fost numiți: pr. Marius Buruiană la Buruienești; pr. Anton Damian la Galați; pr. Martin Baciu la Galați; pr. Viorel Cuș la Galați; pr. Anton Mărăndescu la Hălăucești; pr. Gabriel Dancă la Hălăucești; pr. Dănuț Ciobotaru la Hălăucești; pr. Petru Olariu la Huși-Corni; pr. Marius Vătămănelu și pr. Cristian Bulai la Luizi-Călugăra; pr. Pavel Bulai la Nisiporești (numit și asistent spiritual al Armatei Maicii Domnului), pr. Florin-Gheorghiță Bogdan la Nisiporești; pr. Silvestru Borșa la Prăjești; pr. Iosif Blaj la Târgu Trotuș.
Știri pe scurt
- 7-8 septembrie: Profesorii de religie din zona Bacău în pelerinaj la Cacica
- 8 septembrie: Peste 200 de credincioși din Iași în pelerinaj la Cacica
- 18 septembrie: Simpozionul "Doctrina despre suflet la Toma de Aquino" la Seminarul din Iași
- 18-19 septembrie: Vizită pastorală în Parohia Focșani
- 21 septembrie: Simpozionul "Interesul public, democrația și religia" la Centrul de Schimburi Internaționale "Gaudeamus" din Iași
- 24-26 septembrie: Consiliul diecezan al Acțiunii Catolice la Gioseni
- 25-26 septembrie: Vizită pastorală în Parohia Fărcășeni
- 1-2 octombrie: Festivalul de Muzică Clasică "Pr. Carmil Tocănel" la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 10 octombrie: Centenarul consacrării altarului și bazilicii din Cacica
- 18-20 octombrie: Sesiune a Conferinței Episcopale Române la București
- 30 octombrie: Adunare generală a Acțiunii Catolice la Bacău (Casa Salezienilor).
A trecut la Domnul...
În ziua de 14 septembrie, la București, a fost înmormântată sr. Agata (Veronica Bejan). Liturghia înmormântării a început la ora 07.00 în capela institutului, iar la ora 12.00 a fost înmormântată în Cimitirul Belu. Sora Agata s-a născut în anul 1974 în ziua de 29 iulie, în localitatea Valea Mare, fiind al patrulea din cei 8 copii ai familiei Bejan. La vârsta de 18 ani, în anul 1992, Veronica simte chemarea lui Cristos care dorește să îl slujească în Congregatio Jesu. În anul 1996 depune primele voturi, iar la scurt timp este trimisă pentru un an în Germania, cu scopul de a lucra la un cămin de bătrâni. Întoarsă la "Sf. Agnes", lucrează timp de un an la Căminul de Bătrâni de aici, după care începe studiile la Colegiul Pedagogic "Elena Cuza" din București. Tot în această perioadă începe să lucreze ca educatoare la Grădinița "Cioplea". În anul 2002, depune voturile perpetue. În anul 2003, s-a îmbolnăvit de o boală grea, iar în ziua de 12 septembrie 2004, în sărbătoarea Sfântului Nume al Mariei, sora Agata și-a încredințat trupul și sufletul în mâna Domnului.
Să se odihnească în pace!