Copilăria lui Adam
Adam n-a avut copilărie. Totuși viața lui a început să se numere nu de la 20 de ani, cum părea când a fost creat, ci de la o zi, cum ne numărăm și noi zilele și anii. Spre deosebire de noi, el a început să meargă din prima zi. Și tot din prima zi a început să spună primele cuvinte, când a văzut un chip frumos alături de el: "Iată os din oasele mele și carne din carnea mea".
Nostalgia copilăriei se află în mulți dintre noi, nu însă și în mintea lui Adam. Ne amintim de anii de școală, de prima zi când ne-am așezat în bancă și-am răsfoit cărțile noi.
Copiii din Beslan însă nu vor să-și mai amintească de prima zi de școală. Unii au jurat că nu vor mai intra în acea școală. Teroriștii, care au ucis acolo sute de copii, i-au marcat pentru toată viața. Copiii au văzut chipuri strivite, oase și carne alături de ei, din frații lor sau chiar din trupul propriu. Ei vor să șteargă din memorie amintirea plină de spaimă. Cei care au murit au lăsat cărțile pentru alți copii. Să învețe alții ceea ce ei nu mai pot învăța. Oare copiii teroriștilor ce învață? Învață să fie și ei ca părinții lor, niște ucigași? Despre ei Cristos ar putea să spună: "Voi îl aveți de tată pe diavol, căci el de la început a fost ucigaș".
Dumnezeu nu l-a creat pe Adam copil, căci diavolul ar fi fost în stare să-l ucidă, văzându-l atât de mic și fără putere. Fiindcă n-a avut prilejul să-l găsească pe Adam copilaș pentru a-l ucide, acum el se răzbună și ucide pe urmașii lui. Acest lucru s-a întâmplat nu numai la Beslan; se întâmplă peste tot în lume. La noi în România, de la "revoluție" până în prezent au fost uciși vreo 14 milioane de copii înainte de a se naște. La noi sunt altfel de teroriști, neurmăriți de nimeni. Printre cei care se revoltă împotriva teroriștilor de la Beslan sunt și teroriști de-ai noștri. Ce fățărnicie! Fiecare oraș la noi e un Beslan. Tancurile însă nu înconjoară locurile unde se ucid copiii. Se merge în toată libertatea și se iese în toată libertatea. Televiziunea nu se năpustește asupra acestor locuri pentru a prezenta în direct uciderea copiilor. Jurnalele găsesc că nu e cazul să scrie despre așa ceva. Sau dacă cineva scrie, o face nu ca să acuze, ci doar ca o simplă statistică. Oare numai preoții trebuie să acuze aceste crime. În ceilalți oameni s-a șters din conștiință imperativul "Să nu ucizi"?
Adam n-a avut copilărie. Acum trebuie să spun că prea mulți nu mai au copilărie și nici anii de după copilărie. Cei maturi luptă împotriva copiilor. Ei înarmați până în dinți, iar copiii cu mâinile goale. Și acest război e declarat de multe națiuni ca fiind just.
Îmi pun întrebarea dacă nu cumva ar fi fost mai bine ca toți să fi fost creați fără copilărie, ca Adam. Dar Dumnezeu vrea să aibă în împărăția sa copii. "Dacă nu veți fi ca și copiii nu veți intra în împărăția cerurilor".
Pr. Eugen Budău
***
"Privind la Maria copilă, cum să nu ne gândim la atâția copii fără apărare din Beslan, Osetia, victime ale unei sechestrări barbare și în mod tragic masacrați? Se găseau într-o școală, un loc unde se învață valorile, care dau sens istoriei, culturii și civilizațiilor: respectul reciproc, solidaritatea, dreptatea și pacea. În interiorul acelor ziduri, ei au experimentat în schimb abuzul, ura și moartea, consecințe diabolice ale fanatismului plin de cruzime și al unui dispreț dement față de persoana umană. [...]
Este un mare strigăt de durere pentru copilărie, a cărei demnitate este lezată. Aceasta nu poate și nu trebuie să lase pe nimeni indiferent. [...] Lângă leagănul Mariei copil să conștientizăm încă o dată datoria pe care o avem cu toții de a sprijini și a apăra aceste fragile creaturi, și de a construi pentru ei un viitor de pace. Să ne rugăm împreună, pentru ca să fie create pentru ei condiții ale unei existențe pașnice și sigure".
Ioan Paul al II-lea, Audiența generală din 8 septembrie