Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

Este timpul Euharistiei

Marele jubileu, Anul Rozariului, Anul Euharistiei - aceste trei etape marchează începutul mileniului, plin de neliniști și speranțe... Trei etape care, întocmai ca punctele cardinale, orientează drumul poporului lui Dumnezeu. Mai întâi anul jubiliar, etapă care conduce spre Cristos, legată de marea sărbătoare a celor două mii de ani de la nașterea Mântuitorului. Apoi Anul Rozariului, etapă mariană înrădăcinată în acea rugăciune veche și mereu nouă înălțată cu inimi de fii spre Maria. Și acum această etapă intens euharistică, cu rădăcini în misterul iubirii care zidește zi după zi Biserica și face din Cristos însoțitor de drum al fiecărui om, în orice loc și timp.

"Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu are viață veșnică și eu îl voi învia în ziua de apoi" (In 6,54) este textul care ne orientează spre Euharistie, într-un timp în care Dieceza de Iași e chemată să finalizeze și apoi să dea viață hotărârilor Sinodului diecezan.

"Sunt bucuros să anunț - a spus papa în timpul celebrării din solemnitatea Trupul și Sângele Domnului - un An Euharistic special. El va începe cu Congresul Euharistic Mondial, programat între 10 și 17 octombrie 2004 la Guadalajara (Mexic), și se va sfârși cu proxima Adunare a Sinodului Episcopilor, care se va ține la Vatican în perioada 2-29 octombrie 2005".

Nu va fi doar un eveniment celebrativ sau o manifestare devoțională. Acest an va fi înainte de toate o mărturie de credință euharistică adusă de întreaga comunitate eclezială. Va fi apoi, pentru fiecare credincios, o oprire pentru suflet pentru ca, întărindu-se, să prindă noi puteri. Și va fi în mod deosebit scânteia unui reînnoit și angajant avânt misionar, cu conștiința că "a celebra Euharistia" înseamnă "a-l anunța pe Cristos" și "a-l face contemporan în orice timp".

De la bucuria jubiliară, hrănită de intimitatea mariană, țâșnește astfel o nouă fervoare euharistică. Pasul grăbit al Bisericii, călăuzit de Ioan Paul al II-lea, precedă încă o dată pasul incert al lumii și orientează cărările istoriei. Este pasul Duhului care continuă să ritmeze timpul dificil și trepidant al acestei omenirii a mileniului trei. Este timpul Euharistiei.

În luna octombrie se va celebra Cea de-a LXXVIII-a Zi Mondială a Misiunilor. "Euharistia și misiunea" este tema din acest an a mesajului publicat la 19 aprilie 2004. Sfântul Părinte spune că angajamentul misionar al Bisericii este o "urgență" inseparabilă de Euharistie. "Adunată în jurul altarului, Biserica înțelege mai bine originea și mandatul său misionar".

Chemarea la a împărtăși "setea" pentru sufletele care trebuie să fie mântuite este adresată "întregului popor al lui Dumnezeu în orice moment al peregrinării lui în istorie". "Această sete de suflete care trebuie mântuite a fost mereu simțită puternic de către sfinți: este de ajuns să ne gândim, de exemplu, la sfânta Tereza de Lisieux, patroana misiunilor, și la Mons. Comboni, marele apostol al Africii".

"Congresul Euharistic Internațional, care se va celebra la Guadalajara în Mexic în luna octombrie, luna misiunilor, va fi o ocazie extraordinară pentru această conștiință misionară comună în jurul Cinei trupului și sângelui lui Cristos".

Pentru că se vor împlini 150 de ani de la definirea dogmei neprihănitei zămisliri, pe lângă reflecția privind legătura care există între misterul euharistic și misterul Bisericii, se face referire la Maria. "Să contemplăm Euharistia cu ochii Mariei", îndeamnă Sfântul Părinte.

Din cele 6,2 miliarde cât este populația lumii, 17,2% sunt catolici. Circumscripțiile ecleziastice (arhidieceze, dieceze, vicariate, prefecturi apostolice etc.) încredințate Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor sunt în număr de 1.081, la care trebuie adăugate 153 din "zona de tăcere", precum China și Cambodgia. Toate acestea reprezintă 40% din Biserica Universală. În teritoriile de misiune activează peste 85.000 de preoți, 450.000 de călugărițe și 1,65 milioane de cateheți.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat