Providența divină
Într-o lume zbuciumată, plină de nedreptăți (o minoritate cumulând bogății imense, în timp ce foarte mulți trăiesc în mizerie, murind chiar de foame), sintagma providența divină ar însemna pentru unii o utopie. A raporta totul la Dumnezeu ar fi, după părerea acestora, de domeniul poveștilor de adormit copiii; considerând însă existența universului, cele văzute și cele deduse, în complexitatea și minunățiile lor, mintea sănătoasă și inima bună sunt obligate să recunoască atotputernicia și iubirea însăși care a voit să fie toate câte există!
Catehismul Bisericii Catolice, la numărul 302, ne învață: "Creația își are bunătatea și perfecțiunea sa, dar ea nu a ieșit cu totul împlinită din mâinile Creatorului. Ea a fost creată într-o stare de înaintare (in statu viae) spre o perfecțiune ultimă, neatinsă încă, pentru care a rânduit-o Dumnezeu. Numim providență divină hotărârile prin care Dumnezeu își călăuzește creația spre această perfecțiune: «Dumnezeu apără și călăuzește cu providența sa tot ce a creat, ajungând cu tărie de la o margine la alta a lumii, întocmind toate cu blândețe (Înț 8,1)»". Sfânta Scriptură confirmă în paginile ei grija concretă și imediată a providenței divine, scoțând în evidență suveranitatea absolută a lui Dumnezeu în desfășurarea evenimentelor și încrederea deplină pe care se cuvine să o avem în el: "Dumnezeul nostru, toate câte i-au plăcut, le-a săvârșit în cer și pe pământ" (Ps 115,3) sau "Să se bucure toți cei care se încred în tine..., căci tu îi ocrotești" (Ps 5,12a). Sfântul apostol Paul îl binecuvântează pe Dumnezeu "Tatăl îndurărilor și al oricărei mângâieri în orice necaz" (2Cor 1,3).
Cu autoritatea supremă, Domnul nostru Isus Cristos este cât se poate de clar: "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și toate vi se vor adăuga" (Mt 6,33). Acest adevăr este evidențiat în rugăciunea pe care ne-a învățat să o spunem: Tatăl nostru. Sfințind numele său, recunoscându-i stăpânirea și împlinindu-i voința, cu siguranță pâinea cea de toate zilele nu ne va lipsi.
"În tine, Doamne, am nădăjduit și nu voi regreta nicicând" (Te Deum).