Știri externe
Apostolat euharistic
În pregătirea Congresului Euharistic Internațional din luna octombrie a acestui an, 400 de seminariști din Guadalajara vizitează familii din arhidieceză pentru a promova și reînnoi credința în preasfântul Sacrament. "În fiecare dimineață, în grupuri de la 20 la 40 de persoane, seminariștii merg în diferite parohii", a declarat pr. Francisco González, prefect de studii la Seminarul "San José". "Aici, în grupuri mai mici, ei merg să viziteze case pentru a se ruga și a medita împreună cu membrii familiei conform unui program stabilit anterior cu preotul paroh. După-amiaza, seminariștii animă întâlniri în parohii pentru copii, pentru cupluri căsătorite, pentru tineri: cateheze, jocuri, momente de rugăciune și reflecție asupra unui aspect deosebit al Euharistiei, urmând îndrumările oferite de Comitetul Organizator Central al Congresului prin intermediul unor broșuri și al altor materiale special pregătite", a adăugat el. Pr. Antonio González Cornejo, canonic al catedralei din Guadalajara, a declarat că se remarcă un entuziasm tot mai mare pe măsură ce se apropie Congresul Euharistic.
Nu clonării
Vaticanul și-a reafirmat, la 11 august, opoziția fermă față de clonarea umană după ce guvernul britanic aprobase cu o săptămână înainte efectuarea unor experimente de clonare umană în scopuri terapeutice. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Mons. Joaquin Navarro-Valls, a amintit că papa Ioan Paul al II-lea "a condamnat din totdeauna toate formele de clonare umană" în discursurile și documentele sale. Marea Britanie a devenit astfel a doua țară după Coreea de Sud care a depășit barierele eticii acordând licențe pentru clonare umană. Acordul a fost dat pentru un experiment de studiere a celulelor rădăcină în timpul căruia va fi conceput un copil, apoi ucis la puțin timp. Beneficiarii licenței sunt cercetătorii de la Universitatea Newcastle, care studiază diabetul.
Congres pentru preoți
Congregația pentru Cler din Vatican a publicat programul și detaliile de organizare ale Congresului internațional pentru preoți, care se va desfășura la Malta în perioada 18-23 octombrie. Tema congresului este "Preoții, formatorii sfinților noului mileniu, pe urmele apostolului Paul". Cei care doresc, vor putea participa și la programul extins, care include vizite cu caracter cultural-turistic, între 23-26 octombrie. Detalii despre congres, precum și formele de înregistrare se găsesc și pe situl Congregației, www.clerus.org.
Creștini în pericol
Cinci biserici creștine din Irak, printre care și biserici ale caldeenilor catolici, au fost atacate în seara zilei de duminică, 1 august, ducând la moartea a 11 persoane și rănirea a altor 50. A fost primul atac major îndreptat împotriva minorității creștine din Irak de la căderea regimului lui Saddam Hussein. Au fost semnalate mai multe incidente, precum arderea ori vandalizarea unor magazine deținute de creștini. Episcopul Rabban al Qas de Amadiya a afirmat: "Nu este opera unor irakieni. Irakienii nu ar face niciodată așa ceva". El a adăugat: "Lovind în creștinii răsăriteni, ei vor să lovească în apuseni. Pentru ei creștinismul și lumea apuseană sunt tot una. O condamnare similară a venit din partea marelui ayatollah Ali al-Husseini al-Sistani. El a declarat că atacurile "zdruncină unitatea, stabilitatea și independența Irakului" și le-a numit "crime hidoase". Într-o declarație trimisă patriarhului Emanuel al III-lea al catolicilor caldeeni din Irak, papa Ioan Paul al II-lea deplânge "agresiunea nedreaptă împotriva celor a căror unic scop este colaborarea pentru pacea și reconcilierea în țară".
Surori în Mexic
În perioada 25 iulie - 7 august a avut loc întâlnirea Federației Surorilor Sociale, în orașul Morelia din Mexic. Au participat peste 100 de surori din Canada, Cuba, Filipine, Mexic, România, Slovacia, S.U.A., Taiwan și Ungaria. Programul întâlnirii, având ca moto "Transformarea prin intermediul păcii", a cuprins: familiarizarea cu analiza socială, precum și aplicarea acesteia în condiții concrete, în cadrul unui proiect. În program au fost: conferințe, prezentări de materiale audio-vizuale care ilustrau efectele fenomenului de globalizare asupra locuitorilor din țări cu potențial economic mai scăzut, precum și încercări de a crea noi structuri, ca o modalitate de-i ajuta pe cei marginalizați. De asemenea, au fost activități de workshop pe teme ce vizau relația dintre salariați și patronat, salariu și capital, mass-media și doctrina socială a Bisericii. Apoi s-au realizat interviuri cu persoane de diverse profesii. Proiectul propriu-zis s-a desfășurat în nouă sate din provincia Michoacan, cu activități care au variat de la discuții, plantări de arbori, până la schimb de cadouri și impresii. Ultimele zile ale șederii în Mexic au avut ca program vizitarea unor orașe istorice: Morelia, Patzcuaro, Tzintzutsan, Quiroga, Zacapu, Tacamboro și Mexico City. (Sr. Teodora Dănescu)
Biserica și sportul
Consiliul Pontifical pentru Laici (CPL) speră ca noua sa secțiune, Biserica și Sportul, să ajute la promovarea sportului "ca școală a virtuții" și ca un "instrument de pace între popoare". Această nouă secțiune a CPL arată interesul acordat de Sfântul Scaun lumii sporturilor. Se subliniază, însă, faptul că anumite tendințe au distanțat lumea sporturilor de idealurile ei originale. De aceea, există o nevoie urgentă de a reveni în acest domeniu la valorile fundamentale. Secțiunea Biserica și Sportul a primit sarcina de a sluji ca punct de referință pentru organizațiile sportive naționale și internaționale. Ea are ca îndatorire sensibilizarea Bisericilor locale față de nevoia de a acorda asistență pastorală în mediile sportive și să încurajeze colaborarea dintre asociațiile sportive catolice. Secțiunea va acționa spre încurajarea culturii sportive ce promovează sportul ca mijloc de dezvoltare a întregii persoane umane și ca instrument în slujba păcii și a fraternității dintre popoare. Mai mult, va încuraja studiul temelor legate de sport, precum etica și sportul, și va organiza inițiative de invitare a atleților la a da mărturie de trăire creștină în sport.
Formatorii din seminarii
În perioada 5-29 iulie, la Leggiuno - Varese, în Italia s-a desfășurat un curs de formare pentru preoții care participă la formarea viitorilor preoți. Din Dieceza de Iași au participat pr. Felician Tiba și pr. Lucian Simon. Printre temele abordate, prioritare au fost cele legate de formarea umană, spirituală și intelectuală. Ca o prelungire a acestora, s-a amintit necesitatea unor principii de bază în formare: principii pedagogice sănătoase care să aparțină Bisericii și să se inspire din tradiția Bisericii în a forma preoți, formarea să aibă în vedere preoția în ansamblu, nu doar un anumit aspect al ei. De asemenea, s-a precizat necesitatea unei pastorații vocaționale bine sistematizată la nivel de fiecare dieceză. Cursul are deja o tradiție de 14 ani și este organizat de preoții din Congregația "Legionarii lui Cristos". Au participat circa 85 de preoți din 34 de țări. Intenția generală a organizatorilor este aceea ca în întreaga Biserică să se asigure în seminarii același tip de formare.