Știri externe
Gianna Beretta
Papa Ioan Paul al II-lea o va canoniza curând pe Gianna Beretta Molla, un medic italian, care a decis să accepte să-și riște viața, la numai 39 de ani, refuzând să avorteze fetița. Sâmbătă, 21 decembrie, suveranul pontif a aprobat decretul prin care se recunoaște un miracol obținut prin mijlocirea fericitei Gianna. Beatificarea ei a avut loc în 1994. Gianna (1922-1962), din Arhidieceza de Milano, făcea parte din Acțiunea Catolică. Fiind medic, spunea: "Așa cum preotul îl poate atinge pe Isus, și noi medicii îl atingem pe Isus în trupul bolnavilor noștri". "A trăit căsătoria și maternitatea cu bucurie, generozitate și absolută fidelitate față de misiunea ei", a afirmat card. José Saraiva Martins, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, în ceremonia de promulgare a decretului. Gianna a decis să nu fie operată de cancer care i-a cauzat moartea când era însărcinată cu a patra ei fiică, pentru a nu afecta copilul din sânul ei.
Cheia bucuriei
Drumul spre izvorul bunătății, al bucuriei și al încrederii este încredințarea în Dumnezeu, afirmă fratele Roger, fondatorul Comunității din Taizé, în scrisoarea sa pentru anul 2004 publicată luni, 15 decembrie. Tradusă în 57 de limbi - dintre care 24 sunt asiatice - scrisoarea a fost dată publicității cu ocazia întâlnirii europene a tinerilor de la Hamburg, din perioada 29 decembrie 2003 - 2 ianuarie 2004. Textul va fi reluat și meditat în timpul anului 2004 în cadrul întâlnirilor care vor avea loc la Taizé (Franța) săptămână de săptămână, precum și în alte locuri din lume.
Mesajul de Crăciun
Mesajul de Crăciun al papei Ioan Paul al II-lea s-a transformat într-o implorare adresată lui Dumnezeu pentru pacea în lume și încetarea terorismului. "Salvează-ne de războaiele și conflictele armate care devastează regiuni întregi de pe glob", a cerut papa înainte de a adresa urările de Crăciun în 62 de limbi și de a da binecuvântarea sa "Urbi et orbi" - orașului Roma și lumii. În noaptea din ajunul Crăciunului, Sfântul Părinte în vârstă de 83 de ani a prezidat sfânta Liturghie de la miezul nopții în bazilica "Sfântul Petru" în fața a 60.000 de pelerini. Mesajul său de Crăciun a fost transmis de un număr record de 82 de canale de televiziune în 50 de țări.
Centru de spiritualitate
În partea veche a Ierusalimului au fost puse deja temeliile pentru construirea unui centru de spiritualitate și de studiu, un proiect al focolarinilor. Inițiativa marchează 60 de ani de la fondarea mișcării. În luna noiembrie 2003 a fost semnat un acord cu patriarhul latin de Ierusalim, prin care se încredințează spre uz permanent focolarilor un teren aflat alături de scara de piatră unde, conform tradiției, Isus s-a rugat în Joia Sfântă. Astfel, devine realitate un vis vechi al Chiarei Lubich, din 1956, când a vizitat pentru prima oară Țara Sfântă. Mișcarea Focolarilor - "Opera Mariei" -, a luat ființă în 1943 în orașul italian Trento, iar astăzi numără patru milioane și jumătate de membri în 182 de țări, și peste două milioane de simpatizanți în întreaga lume. Mișcarea Focolarilor este prezentă în Țara Sfântă de 25 de ani, prin câteva centre în Ierusalim și Haifa angajate în a duce pace și unitate în această regiune atât de agitată.
Nou patriarh
Preafericitul Emmanuel al III-lea Delly a luat în posesie la 21 decembrie 2003 patriarhia caldeeană, lansând un apel la unitate între toți irakienii, în momente în care creștinii din țară se întreabă care este viitorul lor, îngrijorați de manifestările fundamentalismului islamic. Patriarhul a lansat apelul în catedrala "Sfântul Iosif", aflată în centrul Bagdadului, în fața a sute de credincioși, și în prezența unor reprezentanți șiiți și suniți. Poliția irakiană a asigurat securitatea în zonă. Noul patriarh a fost ales de către Sinodul celor 22 de episcopi ai Bisericii Caldeene - în comuniune cu Roma - la 3 decembrie 2003, în Vatican. Creștinii din Irak sunt circa 800.000, ceea ce înseamnă 3% din populație. Dintre ei, catolicii caldeeni constituie mai mult de 70%. În Bagdad se află comunitatea caldeeană cea mai numeroasă, cu peste 350.000 de credincioși. În liturgia caldeeană, limba oficială este aramaica. Întrucât credincioșii vorbesc în mod normal araba, Liturghia este bilingvă. Există comunități caldeene în diaspora în America, Europa și Oceania.
Ecumenism
Întărirea bunelor relații dintre anglicani și catolici este mai necesară decât oricând, a declarat Mary Tanner, reprezentantă a Comuniunii Anglicane la o conferință a Centrului "Pro Unione" din Roma. "Nu este un colaps în relațiile dintre anglicani și catolici. Ba mai mult, avem nevoie unii de alții mai mult ca oricând", a adăugat Tanner, membră anglicană a Comisiei Internaționale Anglicano-Romano-Catolice pentru Unitate și Misiune. Centrul "Pro Unione" este o instituție dedicată ecumenismului, fondată de un preot și o călugăriță franciscani. "Ne aflăm într-un moment care este la fel de bogat în pericole și oportunități", a afirmat Tanner. "Relațiile anglicano-catolice trebuie să înainteze explorând implicațiile ecleziologice impuse de situația prezentă".
Sfințire la Torino
În solemnitatea "Neprihănita Zămislire" (8 decembrie 2003), în domul din Torino (Italia) cardinalul Severino Poletto a oficiat sfânta Liturghie și a condus ritul impunerii mâinilor, prin invocarea Duhului Sfânt, pentru primul preot romano-catolic ieșit din rândurile emigranților români. În cadrul unei celebrări ce a adunat aproape 30 de preoți, diaconul Iulian Herciu (originar din Lilieci, BC) a fost sfințit preot pentru Dieceza de Torino. Înainte de începerea Liturghiei, cardinalul de Torino a ținut să mulțumească tuturor românilor care, prin prezența lor, îmbogățesc din punct de vedere cultural și spiritual arhidieceza pe care o conduce.