Continuitate și consolidare
Activitatea misionară din Biserica noastră locală (Dieceza de Iași) a depășit faza de început și capătă din ce în ce mai mult o dimensiune largă, în sensul că, misionari moldoveni, în adevăratul sens al cuvântului, participă la procesul de evanghelizare în țările de pe continentul Africii.
În urmă cu cinci ani, primii preoți români din Dieceza de Iași, pr. Eugen Blaj și pr. Pavel Chelaru, ajungeau în Kenya (în Dieceza de Marsabit). În toată această perioadă numărul misionarilor noștri a crescut. Până în prezent, cinci preoți (din care patru mai sunt încă în Africa: pr. Eugen Blaj și pr. Isidor Mârț în Kenya; pr. Adrian Stoica și pr. Gabriel Cimpoieșu în Coasta de Fildeș) și patru tinere laice (Monica Benedict, Mihaela Gal, Mihaela Gherghelucă, Monica Bogdănel) au reprezentat dieceza pe pământul Africii, vestind evanghelia lui Cristos prin diferite forme de activitate pastorală și socială. Emoțiile unui început timid, dar concret, au fost depășite. Rămân continuitatea prezenței misionarilor români în Africa și consolidarea unei activități misionare proprii diecezei noastre. Toate aceste inițiative de până acum nu au fost susținute numai de curajul personal al misionarilor, dar și de sprijinul deosebit al unor structuri misionare din partea altor dieceze din străinătate (respectiv Dieceza de Padova, Dieceza de Gorizia și un grup de laici din America). Condițiile grele de viață, dar mai ales pentru a desfășura o activitate pastorală, caritativă sau socială, necesită o bază materială și fonduri speciale. Nu în ultimul rând, se situează și sprijinul spiritual cu care este susținută activitatea misionară, ceea ce pare să se conștientizeze și în dieceza noastră. După vizita PS Petru Gherghel în Kenya din luna februarie a.c., impresiile care au fost împărtășite prin discursurile cu diferite ocazii din partea Excelenței sale nu creează doar o mirare sau curiozitate în rândul credincioșilor, dar și un entuziasm încurajator.
În luna iunie a.c. l-am însoțit pe pr. Gabriel Cimpoieșu în Coasta de Fildeș, unde va rămâne pe o perioadă de trei ani împreună cu pr. Adrian Stoica, la Bouake. Acolo, se preconizează, în urma acordurilor făcute de episcopii Diecezei de Iași și a Diecezei de Gorizia, să se deschidă, în aproximativ doi-trei ani, o misiune ce va fi administrată de personal numai din Dieceza de Iași. Situația vieții localnicilor din această zonă este una precară, iar starea de conflict între grupări militare diferite - după lovitura de stat din decembrie 2002 - amplifică tensiunea și gradul de risc din multe puncte de vedere. Cu toate acestea, activitatea misionarilor este înfloritoare, deoarece rămâne unica forță ce dă speranță și curaj localnicilor. Credința bine trăită și predicată de toți misionarii însuflețește și transmite raze de lumină pentru o viață mai bună.
Ideea unei misiuni românești este ca o provocare pentru toți credincioșii diecezei noastre. Orice creștin are în formarea sa o dimensiune misionară. Misiunea de a vesti evanghelia la toate popoarele face parte din identitatea noastră de creștini. Iar faptul consolidării și, în special, al întreținerii unei misiuni, înseamnă un angajament personal din partea fiecărui credincios. La răspunsul întrebării: "Se poate vorbi despre o misiune românească?" trebuie să reflectăm cu responsabilitate, astfel încât într-o perspectivă apropiată să nu ezităm să răspundem afirmativ.
Pr. Claudiu Iștoc