Binecuvântări la Cacica
Dorind din tot sufletul să merg în pelerinaj la Cacica și să dau și altora posibilitatea de a vedea frumusețile Bucovinei, acum câțiva ani, am luat inițiativa de a organiza mai multe excursii din București până în nordul Moldovei. Astfel, am putut admira salba de biserici romano-catolice din Buzău, Faraoani, Luizi-Călugăra, Tămășeni, Adjudeni, Săbăoani, Mircești, Butea, Iași etc., precum și minunatele mănăstiri ortodoxe din Bucovina (Voroneț, Sucevița, Moldovița, Arbore etc.). Din aceste pelerinaje am putut sesiza grija preasfintei Fecioare Maria față de aceia care aleargă la ea cu iubire. Vă voi reda câteva mărturii ale acelora care au beneficiat de haruri și binecuvântări la Cacica.
În anul 1995, la pelerinaj s-au înscris, chiar din prima zi, o călugăriță romano-catolică împreună cu mama ei. Se apropia ziua plecării, dar aceasta din urmă se simțea din ce în ce mai slăbită. Credeam că va renunța la pelerinaj, dar ea era convinsă că, dacă va merge la Cacica, se va însănătoși. Am pornit, iar această bătrânică se ruga din tot sufletul, în toate bisericile, pentru însănătoșire. La Cacica a luat parte la toate Liturghiile, a ocolit altarul bisericii mergând în genunchi, a participat la Calea crucii și la alte devoțiuni, inclusiv la procesiunea cu lumânări de la miezul nopții. Am urmărit-o cu mare atenție, uimită fiind că toate eforturile fizice pe care le făcea nu-i provocau nici o înrăutățire a stării sănătății. S-a întors acasă fericită că, în ciuda bolii, bunul Dumnezeu a ajutat-o să facă față la oboseala pelerinajului...
În anul 1998 am organizat din nou pelerinaj la Cacica. Printre persoanele care s-au înscris era și o doamnă, căreia soțul îi provoca neplăceri foarte mari. Mai mult, acesta reușise să-i convingă fiica să-și disprețuiască mama și să plece din casa părintească. În toți acești ani, doamna respectivă s-a rugat pentru întoarcerea fiicei, scop pentru care dorea să facă și acest pelerinaj. Deși la un moment dat voia să se retragă, la insistențele mele a venit la Cacica și s-a rugat cu multă credință. După o lună mi-a telefonat, mulțumindu-mi din tot sufletul că am convins-o să meargă, deoarece a primit răspuns la rugăciunile ei. La zece zile după întoarcerea din pelerinaj, cineva a sunat la ușă. Când a deschis ușa a rămas înmărmurită. În fața ușii era fiica ei, cu toate bagajele. I-a cerut iertare pentru purtarea ei ostilă, nejustificată și a rugat-o să o primească acasă.
Acestea au fost doar două din numeroasele binecuvântări pe care Madona de la Cacica le-a mijlocit pentru aceia care, cu credință și speranță, apelează la ocrotirea ei maternă.
Gabriela Strătescu (București)
Fecioara și pruncul
Te-am privit într-o zi!
Erai abătut,
Nu-nțelegeai legătura
Fecioarei cu pruncul...
Era pentru tine o taină...
Ți-am văzut mâna,
Atingând timidă
Cartea din brațele sale
Și lacrimile
Ce tainic ți le ștergeai...
Chiar tu erai atunci o taină...
Apoi, eu singur
Am văzut cum mâna
Mamei, ieșind din măreția ei,
Te unise cu mâna pruncului...
În voi bătea o inimă.
Ce minune, ce mare taină că
Te privisem în acea zi!
În dansul de foc, în hora iubirii
Copil de femeie,
Copil de Fecioară...!
Te-am privit într-o zi, și ochii tăi,
Din icoană, plângeau...
Copile, pruncul Fecioarei era
Copilul din tine și taina iubirii
De mamă...!
Elena Olariu (Răducăneni)