- Din istoria Bisericii locale - |
Primul rector al Seminarului diecezan
După ce în numărul trecut a fost prezentată biografia primului episcop de Iași, întrucât la 7 august se împlinesc 110 ani de la trecerea la cele veșnice a primului rector al Seminarului diecezan, vă propunem să răsfoim câteva file din istoria acelei perioade.
Misiunea principală pe care papa Leon al XIII-lea i-a încredințat-o episcopului Nicolae Iosif Camilli a fost aceea de a ridica un cler indigen pentru pastorația catolicilor de la răsărit de Carpați, ceea ce impunea înființarea unui seminar. Cu ajutorul părinților iezuiți, la 29 septembrie 1886, episcopul Camilli a deschis Seminarul diecezan din Iași și l-a numit rector pe pr. Francisc Xaveriu Habeni.
Acesta s-a născut, în anul 1826, într-o localitate din Polonia, a studiat în seminariile Ordinului "Societatea lui Isus" și a fost sfințit preot în anul 1856.
La 28 iunie 1885, provincialul Societății lui Isus pentru Galiția, pr. Henric Jackowski, l-a trimis pe părintele Habeni în Moldova pentru a desfășura o activitate didactică la Școala Parohială din Iași. După semnarea pactului de colaborare cu episcopul Camilli, părinții iezuiți au început munca de educare a copiilor aducând roade frumoase.
După ce episcopul Camilli a deschis Seminarul episcopal din Iași, pr. Francisc Habeni a fost numit rector al acestui institut de învățământ, fiind primul superior al "inimii diecezei". Convenind cu părinții iezuiți, episcopul Camilli a deschis seminarul în clădirea folosită și de episcopul Sardi, restaurată și dată în folosință în ziua de 10 octombrie 1886.
Sub conducerea părintelui Habeni, având trei preoți profesori și un magistru, au fost primiți primii elevi, în număr de trei, după care, tot în cursul aceluiași an școlar, au mai fost primiți încă șase.
Treptat, numărul seminariștilor a crescut, dar au sporit și problemele. În ciuda greutăților didactice și materiale, pr. Habeni se arăta mereu optimist și spera că seminariștilor le va merge bine. În jurnalul său consemna, în octombrie 1889, că "munca profesorilor este îngreunată mult de sărăcia elevilor, lipsa de cultură și conversația precară" ale celor 18 elevi, câți erau atunci în Seminar. Din același document am putut afla că "pentru a învăța corect limba română erau necesari cel puțin patru ani". Jertfele episcopului Camilli și ale pr. Habeni aveau să fie încununate de primele roade ale seminarului. La 1 noiembrie 1891, au primit tonsura și haina clericală, în catedrala episcopală din Iași, 11 seminariști, iar un an mai târziu încă nouă.
Fiind și superior al Misiunii iezuite din Moldova, părintele Francisc Habeni trebuia să-și viziteze confrații din diferite colțuri ale Diecezei de Iași. În cadrul acestor vizite, rectorul Habeni s-a îngrijit de creșterea și verificarea vocațiilor din Moldova. În acest sens, încă din anul 1886, a cristalizat un regulament pentru elevii indigeni, un statut al seminarului și a trebuit să intermedieze numeroase tratative cu statul român. Jurnalele sale ne arată minuțiozitatea cu care lucra, îndeplinind toate muncile "atât de necesare menținerii trudei episcopului Camilli: a avea un seminar pentru preoți indigeni".
Munca asiduă depusă de pr. Habeni a lăsat amprente vizibile asupra trupului său, care a slăbit brusc și a murit în ziua de 7 august 1894. "Diarium"-ul Seminarului diecezan din Iași consemnează astfel acel moment: "Părintele Francisc Xaveriu Habeni, rectorul Seminarului Catolic din Iași, în vârstă de 68 de ani, a murit azi, la nouă ore, 45 minute seara, după ce a primit cu evlavie și supunere la voința lui Dumnezeu sfintele taine". Înmormântarea a avut loc în ziua de 9 august, în Cimitirul "Eternitatea" din Iași. Pe mormântul său, în anul 1928, foștii săi elevi au pus o placă de marmură.
Pr. Alois Moraru