Provocările educației
În perioada 1-4 iulie a avut loc la Roma Simpozionul european al comisiilor episcopale pentru educația catolică: "Provocările educației". Din partea Conferinței Episcopale Române a participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Prezentă a fost și Cornelia Lucia Frișan, membră a asociației AGRU Cluj și reprezentantă a Secretariatului pentru Învățământ din Europa. "Educația tinerilor este o datorie care privește toate comunitățile și întreaga noastră societate", a spus papa în discursului adresat participanților la simpozion sâmbătă, 3 iulie. Legat de acest simpozion, PS Aurel Percă a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.
- Recent v-ați întors de la Simpozionul european al comisiilor episcopale pentru educația catolică desfășurat la Roma. Vă rugăm să precizați care a fost scopul acestui simpozion și cum s-a desfășurat.
Simpozionul european "Provocările educației: recuperări, promisiuni, angajamente" organizat de Conferința Episcopală Italiană - Comisia Episcopală pentru Educația Catolică, Școală și Universitate - în colaborare cu Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) și Comisia Episcopatelor Comunității Europene (COMECE) a analizat situația educației în perspectiva Europei unite. O Europă unită din punct de vedere economic nu poate neglija și minimaliza educația tinerelor generații. Există multe situații astăzi care arată cu mare claritate lipsa unor reguli pedagogice cu privire la calitatea morală și educativă a tinerelor generații. Pe de altă parte, educația trebuie raportată la provocările și perspectivele ridicate de situația actuală a Europei. De aici și titlul Simpozionului: "Provocările educației". Astăzi, mai mult ca oricând, generația tânără are nevoie nu numai de instrumente de cunoaștere, pentru a găsi un loc în societate, ci mai ales de o formare umană solidă, în care familia, Biserica și școala au rolul cel mai important. Într-o Europă unită, promovarea "capitalului uman" este un element strategic în vederea întăririi coeziunii sociale dintre țările care o alcătuiesc și reprezintă totodată o bază solidă pentru dezvoltarea economică.
- Care au fost participanții? Din România cine a fost prezent?
Au participat delegații din partea a 34 de conferințe episcopale din Europa, în marea lor parte specialiști în probleme de cateheză, educație, psihologie și pedagogie, reprezentanți ai diferitelor organizații care tutelează aspectele educative în diferite țări, profesori universitari din partea mai multor universități europene, oameni de cultură și preoți responsabili cu sectorul educativ în țările proprii. Au participat și înalți responsabili din forurile europene în materie de educație precum și un număr de 10 episcopi din diferite conferințe episcopale din Europa. Din România, alături de mine, a participat d-na prof. Cornelia Lucia Frișan de la Cluj, membră a asociației AGRU și reprezentantă a Secretariatului pentru Învățământ din Europa. De asemenea, a participat și dl Dan Eugen Pineta, directorul Academiei Române din Roma.
- Făcând referință la tema Simpozionului, care credeți că ar fi "provocările" de astăzi ale educației?
Educația și sensul educației astăzi nu se pot limita numai la un sens moralistic sau abstract, ci trebuie să răspundă unei exigențe și urgențe concrete impuse de schimbările cu caracter istoric-cultural. Indicația de fond care rezultă din toate aceste schimbări este exigența de a plasa omul în centrul politicii, al economiei, al culturii, dându-i o educație integrală solidă prin oferirea unei calități și a unui sistem de instruire și de formare. Implicarea unor persoane conștiente și competente în procesul de educație, în care să nu fie exclusă nici una din structurile educative - familia, Biserica și școala, precum și structurile de informație - mass-media - este o altă provocare. În centrul educației trebuie să stea maturizarea conștiinței morale, a capacității de discernământ și a orientării în alegerile personale și comunitare. Este necesar, așadar, să se "investească" în educație, nu numai sub profil social și economic, ci și sub profil pastoral. "Provocările educației" reprezintă de fapt crearea unui proiect educativ în care Biserica și comunitățile religioase, depozitare ale unei lungi tradiții în materie de educație, pot contribui și astăzi la elaborarea unei sinteze etice care să stea la baza Europei unite; să ofere un orizont clar, care să pornească de la aspectele fundamentale ale patrimoniului spiritual și religios al Europei. Pentru a contrabalansa tendințele subiectivismului, ale utilitarismului, ale mercantilismului muncii și ale șomajului, trebuie să se acorde un primat deosebit educației. Misiunea Bisericii în acest context de educație este de a "reda ordinea" Europei, afirmând cu tărie rădăcinile creștine ale continentului nostru, recuperarea capacității de a vesti evanghelia în mod credibil, propunând valorile creștine ca bază a unei conviețuiri pașnice într-o Europă unită. Este o misiune deosebită care revine Bisericii în acest context, pentru ca educația să ocupe locul ce-i revine.
- Sâmbătă, 3 iulie, participanții la Simpozion s-au întâlnit cu Sfântul Părinte care le-a adresat un mesaj. Care ar fi sublinierile importante pe care le-a făcut papa?
Suveranul pontif în discursul său a subliniat că "provocarea" educației constă astăzi în a forma oameni care să țină cont mai mult "de a fi" decât de "a avea". Obiectivul educației trebuie să vizeze formarea unor oameni capabili să țină cont mai mult de calitatea persoanei cu valorile pe care le posedă ("a fi") și nu numai de simplul element de a "avea". În acest proces educativ, a subliniat papa, este necesar ca toți să se mobilizeze: părinți, învățători, comunitatea parohială, responsabilii din sectorul educativ, în care trebuie să prevaleze într-un mod deosebit mărturia vieții, față de care tinerele generații sunt foarte sensibile. "Creștinilor nu trebuie să le fie teamă să-l vestească tinerelor generații pe Cristos - izvor de speranță și de lumină în drumul lor. Să știm să primim adolescenții și familiile lor, să-i ascultăm și să-i ajutăm, chiar dacă uneori este dificil". Educația tinerilor este o datorie care privește toate comunitățile și întreaga noastră societate", a spus papa în finalul discursului.
- Care credeți că ar fi prioritățile în ceea ce privește educația în România?
În perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană nu se poate neglija factorul educativ, mai ales în tendințele actuale, când, în numele unei false înțelegeri a libertății, asistăm la o destrămare a sistemului educativ și îndepărtare de la valorile care trebuie propuse în centrul acestui proces. Mă gândesc la problemele familiei astăzi, care din ce în ce mai greu face față exigențelor unei educații complete și sănătoase; mă gândesc și la sistemul scolastic care pierde tot mai mult din vedere "vocația" de a fi un adevărat educator al tinerilor de astăzi; mă gândesc și la impactul cu mijloacele de comunicare în masă, în special internetul, care poate reprezenta un pericol pentru tinerii care nu știu să se utilizeze corect acest mijloc; mă gândesc și la misiunea comunităților noastre parohiale de a fi "pe fază" în ceea ce privește orientările corecte pe care trebuie să le ofere copiilor și tinerilor și mai ales acea capacitate de a contribui tot mai mult la maturizarea conștiinței morale și a capacității de alegere. Biserica este chemată, pe lângă celelalte instituții, să se angajeze în procesul educativ, pentru a garanta dezvoltarea integrală a persoanei umane în vederea contribuției la dezvoltarea economică și socială și a unei societăți care se poate alinia cu celelalte țări europene. În acest sens, cred că trebuie să se insiste mai mult pe o adevărată colaborare a Bisericii cu celelalte instituții care au datoria de a educa tinerii de astăzi, precum și pe crearea spațiului necesar ca Biserica să-și spună cuvântul în ceea ce este de competența ei.
A consemnat pr. Cornel Cadar