Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem...

- Ionel Hristea (Redacția "Glorie lui Christos" Cluj-Napoca). "Am primit la redacție, de la niște persoane foarte evoluate spiritual, un text privind adevăratul înțeles al rugăciunii Tatăl nostru...".

E bine că ați primit numai o interpretare și nu mai multe, ceea ce ni se întâmplă nouă. Pe marginea formulării sau traducerii Rugăciunii Domnești au apărut atât speculații biblice și teologice, cât și interpretări autorizate. Cea pe care ne-ați trimis-o dv., deși nu este avizată de vreo comisie abilitată în acest sens, conține câteva observații competente, dar nu ține cont de tradiție și magisteriul Bisericii, care au elaborat în timp o serie de studii și documente cu rolul de a explicita cele șapte cereri din rugăciunea pe care ne-a învățat-o Mântuitorul.

- Elena Olariu (Răducăneni). Ne bucurăm de reluarea colaborării cu redacția noastră, precum și de realizările pe care le-ați obținut pe tărâm cultural în comuna Răducăneni. Deschiderea ecumenică a credincioșilor a dat și va face să rodească noi inițiative, atât pastorale, cât și culturale. În felul acesta, "teama de celălalt - aproapele tău" dispare și se ajunge la "iubirea aproapelui, la o vindecare sigură a rănilor ce-ți sfâșie sufletul... și vor izvorî raze de lumină", după cum ați scris în eseul Plâns interior. Am reținut toate creațiile dv., unele dintre ele e posibil să fie publicate în numerele viitoare, în funcție de spațiu și tematică.

- Alexandru Robu (Săbăoani). În legătură cu problema originii catolicilor din Moldova s-a discutat mult și s-au iscat multe controverse. Ne întristează faptul că și dv. ați fost una dintre victime. Să nu uitați totuși că, înainte de a fi români, maghiari, ceangăi etc., fiecare dintre noi este creștin. Amintiți-vă de textul sfântului Paul din Scrisoarea către Galateni: "...nu mai este nici iudeu, nici grec, nici sclav... Voi toți sunteți una în Cristos Isus". Rugați-vă în continuare ca persoanele care pun mai presus naționalitatea sau alte lucruri să descopere în Isus liantul unității și al iubirii fraterne. Înalta ținută morală a dascălilor dv. de la gimnaziul franciscan din Hălăucești, pe care îi evocați cu mult respect, să vă inspire și dv. curaj și entuziasm, în a lupta din răsputeri pentru a trăi în dreptate și adevăr.

- Ioan Cojan (Traian - NT). Din cele scrise de dv. înțelegem durerea pe care o trăiți, văzând cât de superficial tratează tinerii hotărârile de la sfânta Căsătorie. "Li se pune întrebarea dacă vor să accepte copiii pe care îi va trimite Dumnezeu; viitorii soți răspund da, dar, din nefericire, acest da devine în unele cazuri un nu total sau un da foarte diminuat, deoarece majoritatea viitorilor părinți se limitează numai la un copil sau doi". Sunt multe mame care refuză viața. Omul este un colaborator al lui Dumnezeu la planul vieții. Motivele pentru care părinții își refuză copiii sunt multiple. Biserica a găsit de cuviință să se implice în promovarea vieții. De exemplu, nu demult, au început chiar în comunitatea dv., în Casa Părinților Verbiți, cursuri de formare pentru părinți. Să dea Domnul ca toți cei care vor participa la aceste cursuri să promoveze în lume "cultura vieții". Același răspuns și pentru Fabian Gherghel, din Parohia Sărata, care ne-a scris din Italia.

- Comunitatea catolică (Focșani). În pelerinajul său prin Moldova, sfântul Anton a provocat în inimile multor credincioși dorința de a sluji cu multă vrednicie Domnului. Ne bucurăm pentru că și în comunitatea dv. s-a oprit pentru câteva ceasuri sfântul minunilor. Redăm în continuare un fragment din scrisoarea pe care ați trimis-o la redacție, pentru a fi citit de cei cărora le mulțumiți. "Prin bunăvoința Provinciei Franciscane, cu permisiunea expresă a episcopului Petru Gherghel și prin îngăduința preoților din Galați și Onești, care au rupt o oră din programul lor, cărora le mulțumim din inimă în numele credincioșilor vrânceni, ne-am înfruptat și noi, din firimiturile, minutele care au căzut de pe masa, programul parohiilor mai mari, răsplătind astfel credința și venerația focșănenilor față de doctorul evanghelic".

- Andreea Simon și Mihaela Mărtinaș (Sagna). Scrisoarea voastră am înmânat-o redacției "Isus, prietenul copiilor".

- Petrică Stan (Penitenciar Gherla). "De 10 ani mă aflu în coșul de gunoi al societății, pentru crimă. Mii de deținuți se simt neajutorați, înfricoșați și nenorociți, neavând unde să se îndrepte pentru a primi un ajutor. Se știe că indiferent de vârstă, începând cu copiii și terminând cu bătrânii, cei privați de iubire pot muri; a muri din lipsă de iubire nu este o vorbă în vânt. V-am scris și cu dorința că poate se va găsi un om cu suflet bun, care să înțeleagă durerea mea și să-mi scrie câteva rânduri la adresa: Stan Petrică, str. Andrei Mureșan, 4, jud. Cluj, 405300-Gherla".

Sperăm că vor fi mulți oameni care să vă încurajeze pentru a ieși din starea în care vă aflați. Se știe bine că atunci când un om are de toate (sănătate, libertate, bani), dar nu-l are pe Dumnezeu nu are absolut nimic. Este o idee greșită să susțineți că nu aveți unde să vă îndreptați pentru a primi ajutor. Oare nu este Dumnezeu cel care le împarte pe toate? Cine experimentează că Dumnezeu este iubire, iertare, milostivire, cu siguranță și acea persoană va deveni iubire, iertare, milostivire. Un om dacă nu a învățat nimic din greșeala pe care a făcut-o înseamnă că a făcut cea mai mare greșeală.

- Amphion Buteanu (Butea). "Vreau să vă mulțumesc pentru aprecierea făcută poeziilor pe care vi le-am trimis... În același timp, mă bucur că ați selectat versurile ce exprimă ideile esențiale și le-ați dat cititorilor dornici de adevăr și frumos...".

Din păcate scrisoarea dv. a ajuns cu întârziere. Poeziile pe care le-ați trimis aveau tematica sărbătorilor care s-au celebrat în luna iunie, iar revista ieșise de câteva săptămâni. Redăm, spre meditare, câteva versuri din poezia "Trinitate": "Tată, Fiu și Duh Preasfânt, / Trei persoane-ntr-un cuvânt, / Dumnezeu, Treime sfântă, / Spre fapte bune mă avântă, / Ca în iubire și credință, / Să sper în marea biruință".

- Zinca Buacă (Oituz). "Îmi exprim bucuria și mulțumirea față de tot ceea ce este în jurul meu și spun: «Minunate sunt lucrările tale Doamne! Minunate sunt într-adevăr, căci ne pui în față tot ce ne e necesar să ne amintim, să ajungem la tine. Ai dat, Doamne, darul preoției, care este atât de important pentru noi. Preoții sunt cei care ne pun în față tot adevărul; făcând astfel legătura între noi și tine. Ei sunt cei care, de la începutul vieții și până la moarte, ne duc pe calea spre tine. Ei sunt pentru noi Isus în chip văzut. De aceea, ar fi bine ca zilnic să ne rugăm pentru preoți și pentru vocații la sfânta Preoție și viața consacrată»".

Vă mulțumim pentru rugăciunile pe care le faceți pentru urmașii lui Cristos și pentru cei care se pregătesc la această misiune. Cel mai frumos cadou pe care îl puteți face cuiva este "rugăciunea". La 29 iunie au intrat în via Domnului 21 de preoți. Rugați-vă și pentru ei.

- Damian Bejan (Iași). "Stimată redacție, preacucernice părinte, aș dori să vă aduc la cunoștință un lucru care, pentru mine, ca persoană creștină de rit catolic, m-a șocat: În ziua de 21 mai, în cotidianul ieșean «Ziarul de Iași», pe prima pagină a ziarului, a apărut într-un subtitlu cu litere îngroșate o înjurătură de Dumnezeu. Aceasta s-a mai repetat și în pagina 8. Trebuia oare această înjurătură a lui «nea Miluță» de la Coarnele Caprei să apară în ziar pe prima pagină în ziua de sfânta Elena, ba mai mult era chiar a doua zi după Înălțarea lui Isus, care s-a sărbătorit anul acesta împreună cu frații ortodocși? Ce trebuie să facem în astfel de cazuri?".

Un creștin bun nu poate să treacă cu vederea așa ceva. Este normal să te revolți în astfel de cazuri. În paginile acestei reviste din luna ianuarie s-a publicat un articol despre înjurătură. Redăm esențialul articolului, cu speranța că va fi citit de cei în cauză: "A înjura înseamnă lașitate. Se verifică din ce în ce mai mult că cine înjură este lipsit de educație. Strada, piața, gara, autogara, bodegile etc. sunt locurile în care înjurătura este la ea acasă. Să fie înjurătura o simplă descărcare? sau poate e cea care rezolvă problemele oamenilor? Or mai degrabă este un refugiu, un semn de lașitate sau chiar un eșec? Oricum am înțelege-o, oricine ar folosi-o, în nici un caz ea nu-și găsește justificarea. De fapt, ce vină are Dumnezeu, Biserica, sărbătorile religioase... că oamenii au probleme?". Cu privire la ziar, e simplu: vă puteți arăta dezacordul cu cele scrise nemaicitind ziarul respectiv și nemaifăcând abonament. În plus, puteți scrie și o scrisoare de protest la redacție.

- Petru Blaj (Săbăoani). "De multă vreme mă tot întreb de ce Isus Cristos trebuia să fugă în Egipt de frica lui Irod, oare nu putea fi omorât regele Irod sau guvernatorul Pilat? Cum de a putut Domnul răbda moartea celor 4.000 de prunci nevinovați și decapitarea lui Ioan Botezătorul?".

Dumnezeu nu gândește așa cum gândește omul. Iubirea sa îi dă omului șanse să se întoarcă. Dacă am fi pedepsiți imediat ce săvârșim un păcat nu l-am mai putea numi pe Dumnezeu "iubire". Trebuie să ne schimbăm viziunea greșită despre Dumnezeu care se răzbună. El nu vânează greșelile noastre ca să ne poată pedepsi, ci este plin de milă și răbdare și suferă atunci când noi greșim. Și apoi se pare că nu prea ne-ați luat în serios recomandările pe care vi le-am dat în revista din luna mai, de a mai întreba și preoții din comunitatea dv. în neclaritățile pe care le aveți.

- Monica Matei (Israel). "La vârsta de 20 de ani am intrat într-o biserică aflată la câțiva km de orașul meu natal. Acolo, după un timp de rugăciune, am avut o inspirație, zic eu bună. Adică, de a-i cere preotului o spovadă generală. Deși credeam că este o inspirație bună, am ezitat mult timp, deoarece nu o mai făcusem până atunci, chiar îmi imaginam diferite reacții adverse din partea preotului. Contrar, preotul a înțeles mai mult decât credeam. Nu știu dacă va citi aceste rânduri, însă îi mulțumesc pentru bunăvoința și înțelepciunea sa. După ce m-am împărtășit am simțit că sunt alt om, un om ce căuta să ajungă la liman și care îl va iubi pe Dumnezeu în ciuda necazurilor care s-au ivit în cursul vieții. De atunci sfânta Spovadă și sfânta Împărtășanie m-au salvat din multe patimi. De fiecare dată simțeam și credeam progresiv în prezența lui Dumnezeu în aceste sacramente minunate. Dar, mai mult, credeam că mâna lui Dumnezeu mă va sprijini mereu. Crucea pe care o duceam am început să o iubesc pentru rănile lui Isus, care s-a dat la moarte din iubire pentru noi".

Vă felicităm pentru că ne-ați împărtășit din experiența frumoasă de viață spirituală prin care ați trecut. Mulți nu au curajul, sau ignoră pasul pe care l-ați făcut dv. Sperăm că vă vor urma cât mai mulți în a duce o viață aproape de Cristos și în a ierta pe cei care le-au greșit.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat