Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Identitate

De multe ori se face o clasificare rigidă a stărilor de viață care le anulează din conținut și trăire. Nu s-ar putea vorbi oare, în mod egal, de o subzistență a diferitelor vocații în serviciul Bisericii? Importanța fiecărei vocații nu este conferită de specificitatea ei, ci de disponibilitatea, de răspunsul afirmativ la chemare, un răspuns curajos și responsabil la voința lui Dumnezeu.

Multe sunt căile pe care un tânăr le poate alege să le parcurgă în viață, însă uneori apare îndoiala: "Sigur, acesta este drumul meu?" Într-o societate care oferă mai degrabă posibilități de nonvaloare, care poate fi răspunsul la întrebarea de mai sus? Se pare că măsura alegerilor în astfel de cazuri este oferită de latura sensibilă a persoanei care caută mai mult numai ce-i place și nu neapărat ceea ce-i este util pentru a se realiza ca om. Chiar dacă drumul este presărat cu suferință, nu înseamnă că acum este necesară o altă alegere, ci este nevoie să se recunoască responsabilitatea dictată de maturitate. Forța unei alegeri corecte constă în articularea răspunsului la chemare. Este un dialog între chemarea lui Dumnezeu și răspunsul afirmativ al celui în cauză. Dacă lipsește una dintre aceste două dimensiuni, nici una dintre vocații nu este fundamentată și mai devreme sau mai târziu începe să se simtă nevoia unei schimbări. A fi coerent cu răspunsul inițial poate readuce seninătatea care este o caracteristică a siguranței că acea cale pe care o urmezi este cea corectă. Nu există nici un fel de limite în a-i sluji lui Dumnezeu și Bisericii. Preoția, viața consacrată și cea laică, prin specificul lor nu sunt diferite între ele decât prin felul în care se trăiește o slujire sau alta. Un laic nu-l iubește mai puțin pe Dumnezeu decât o face un preot sau un călugăr, însă este diferit modul în care ei își exprimă această iubire. Oricât de specifică ar fi vocația fiecăruia, se rămâne mereu tributari tezaurului uman. Tot ceea ce implică a fi persoană contribuie în mod esențial la trăirea unei vocații. Împlinirea ca fiu a lui Dumnezeu este scopul general al tuturor. Cine nu-și dorește să fie fericit? Dar ce înseamnă a fi fericit? Pentru unii înseamnă întemeierea unei familii și o anumită poziție socială, pentru alții înseamnă a-și dedica viața lui Dumnezeu și slujirii aproapelui. Însă atât unii cât și alții sunt orientați spre aceeași realitate: unirea cu Dumnezeu în Cristos. Aceasta este identitatea creștină: a aparține lui Cristos indiferent de starea în care îl slujești. Disponibilitatea totală, sinceritatea față de sine și acceptarea necondiționată a voinței lui Dumnezeu ajută ca această trăire să fie imprimată în mod definitiv în cel care slujește, iubește și-i mulțumește neîncetat Domnului pentru ceea ce este.

Lumea are nevoie de familii creștine care prin exemplul lor să edifice și să consolideze o societate rănită. Pe de altă parte, lumea are nevoie și de persoane consacrate care să iradieze acea intimitate cu Dumnezeu care lipsește atât de mult omului modern. Lumea suntem noi și nu putem fugi de momentul în care vom spune "da" sau "nu" acestei chemări de iubire. Fericirea ne aparține, însă ea nu se află dincolo de granița preocupărilor lui Dumnezeu care din momentul Botezului au devenit și preocupările noastre. A spune "nu" înseamnă a ne nega pe noi înșine și nu vom reuși niciodată să umplem abisul pe care această pustiire l-ar lăsa în viața noastră. Am fi singuri, fără acel Dumnezeu care ne cheamă. A spune "da", înseamnă a ne regăsi pe noi înșine, înseamnă a găsi acea fericire după care am alergat disperați și care se afla la o întindere de mână. O aplecare a propriului orgoliu în fața simplității.

Răspunsul îți aparține!

Cristinel Farcaș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat