Ştiri externe
Anul Euharistiei
Papa Ioan Paul al II-lea a declarat, la 10 iunie, un An al Euharistiei pentru Biserica Universală. Acesta va începe cu Congresul Euharistic din Guadalajara, Mexic, în octombrie 2004, şi se va încheia cu Sinodul Episcopilor din Vatican, în octombrie 2005. Tema Sinodului va fi: "Euharistia: sursa şi apogeul vieţii şi misiunii Bisericii". "Am dorit să dedic prima enciclică a noului mileniu Euharistiei, şi sunt bucuros să vă anunţ acum un An special al Euharistiei", a spus papa credincioşilor din bazilica "Sf. Ioan din Lateran", în cadrul Liturghiei din sărbătoarea Trupul şi Sângele Domnului.
La 40 de ani
În perioada 14-19 mai, Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios (CPDI) a organizat adunarea plenară din anul acesta, în ultima zi marcându-se a 40-a aniversare de la fondarea sa, în 1964, de către papa Paul al VI-lea. Iniţial s-a numit Secretariatul pentru Necreştini, iar, în 1988, papa Ioan Paul al II-lea i-a schimbat numele în Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios. Cu această ocazie, i-a stabilit ca sarcină "favorizarea şi reglementarea relaţiilor cu membrii şi grupurile de alte religii care nu sunt incluse în nici o confesiune creştină şi, de asemenea, cu toţi aceia care, în orice formă, au un anume simţ religios". Consiliul, condus de arhiepiscopul Michael Fitzgerald, este compus din membri numiţi de către Sfântul Părinte pentru cinci ani. Acum printre membri se numără trei cardinali ai Curiei Romane şi şapte din diferite continente.
Cinci priorităţi
Papa Ioan Paul al II-lea a făcut apel la Biserică şi la comunitatea internaţională să ajute la a i se reda Africii ceea ce i s-a luat, uneori în mod violent. Papa a vorbit despre situaţia critică de pe aşa-numitul "continent uitat" când s-a întâlnit miercuri, 16 iunie, cu participanţii la Cea de-a 12-a Întâlnire a Consiliului Postsinodal al Adunării Speciale a Sinodului Episcopilor pentru Africa. Adunarea specială a avut loc în anul 1994. "Acest continent pare să nu cunoască nici armistiţiul, nici pacea", a spus Sfântul Părinte. Papa Ioan Paul al II-lea s-a referit în mod special la "plăgile ce lovesc Africa şi pe africani": sărăcia; problemele din domeniul educaţiei şi sănătăţii; SIDA; insecuritatea din cauza conflictelor şi corupţia tot mai răspândită.
Credinţa păstrată
Catolicii dintr-o zonă montană izolată din sud-vestul Chinei şi-au păstrat credinţa vie, chiar şi dacă nu au avut preot timp de mai bine de 50 de ani. Hu Junjie, un localnic de 64 de ani, lider laic, a declarat că în ciuda lipsei preotului cei aproximativ cinci mii de catolici s-au rugat şi se roagă zilnic împreună, în comunităţile lor. Hu a mai declarat că credincioşii catolici nu numai că şi-au păstrat credinţa, ci au şi evanghelizat. În timpul iernii, când nu există muncă agrară, a explicat el, catolicii merg în grupuri de doi sau trei şi vizitează şi predică sătenilor necatolici. Pr. Paul Chen Kaihua din Dieceza de Kunming a declarat că, după ce a aflat de această comunitate de la unul din credincioşi, a început să îi viziteze de două ori pe an, începând din ianuarie 2002. În ciuda absenţei unui preot, numărul bisericilor a crescut de la trei la 15, câte existau la instalarea comuniştilor în 1949. Numărul catolicilor a crescut de la 1.000 la 5.000. În zonă, înainte de 1949, credincioşii erau deserviţi de misionari francezi. Preotul a amintit în interviul acordat agenţiei Ucan că binecuvântarea a două biserici, la 30 mai a.c., i-a încurajat pe catolici să continue creşterea comunităţii lor. În mai multe locuri izolate din China, bisericile sau locurile de rugăciune sunt conduse de câte un lider laic local care, dacă nu există preot, conduce în fiecare dimineaţă rugăciunea Rozariului şi rugăciunile de duminică.
Arhivele Secrete
Arhivele Secrete ale Vaticanului publică dosarele a milioane de prizonieri despre care Sfântul Scaun a adunat informaţii în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a ajuta familiile şi pe cei dragi să îi caute. Documentele sunt strânse în două volume însumând 1.511 pagini, intitulate "Inter arma caritas: Biroul de Informaţii al Vaticanului pentru prizonierii de război, instituit de papa Pius al XII-lea (1939-1947)". Volumele au fost publicate în luna iunie. În plus, au fost realizate opt DVD-uri care reproduc imaginea fidelă a dosarelor originale, un total de peste 2,1 milioane nume de prizonieri. Istoricii vor avea acces la documentele originale din Vatican începând din 15 septembrie, a anunţat Sfântul Scaun. Printre documentele păstrate despre prizonierii şi victimele de război sunt scrisori, telegrame, rapoarte ale delegaţilor apostolici care au vizitat lagărele de prizonieri răspândite în întreaga lume şi relatări primite din partea ambasadelor. S-au păstrat, de asemenea, liste ale prizonierilor oferite de Crucea Roşie, liste de informaţii transmise de Radio Vatican şi corespondenţe ale unor prizonieri sau altor persoane particulare.
Biserica şi mobilitatea
În dimineaţa zilei de 14 mai, cardinalul Stephen Fumio Hamao, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Migranţilor şi Itineranţilor, a prezidat prezentarea documentului "Erga migrantes caritas Christi" ("Iubirea lui Cristos pentru migranţi"). Cardinalul Hamao a oferit o trecere în revistă a istoriei Consiliului Pontifical şi a "iniţiativelor pastorale [ale Bisericii] privitoare la deplina integrare a imigranţilor în mediile care îi primesc". El a spus că, după Cel de-al Doilea Război Mondial, nevoia de asistenţă pentru migranţi şi refugiaţi a impus "o intervenţie hotărâtă din partea Sfântului Scaun", concretizată, în anul 1952, prin constituţia apostolică "Exsul familia" a papei Pius al XII-lea, pe care cardinalul a numit-o "magna carta magisterială asupra migranţilor. Acesta este în fapt primul document oficial al Sfântului Scaun care a privit într-un mod general şi sistematic, din punct de vedere pastoral dar şi canonic, problema asistenţei spirituale a migranţilor". Acest consiliu pontifical se ocupă de migranţii din motive economice, refugiaţii, turiştii şi pelerinii, marinarii, ţiganii, circarii, cei ce lucrează în parcuri de distracţii, în aviaţie, şi studenţii ce studiază în alte ţări.
Influenţa satanică
Un preot italian care este specializat în combaterea cultelor sataniste a declarat pentru agenţia Fides că influenţa satanismului este tot mai mare în Europa. "Scopul organizaţiilor ocultiste şi sataniste este să elimine prezenţa lui Dumnezeu din societate", consideră pr. Oreste Benzi, care de ani de zile lucrează pentru reabilitarea tinerilor ce au căzut în capcana sectelor sataniste. "Foarte adesea sataniştii sunt persoane respectabile, deasupra oricăror suspiciuni, iar scopul lor este să distrugă moral şi psihologic pe oricine este împotriva lor şi încearcă să le împiedice activitatea", a spus pr. Benzi, declarând că sataniştii sunt implicaţi inclusiv în activităţi precum prostituţia, pedofilia şi exploatarea copiilor. El a estimat că în Italia aproximativ 600.000 de persoane sunt implicate în activităţi satanice şi că pericolul este foarte mare pentru că mulţi dintre aceştia sunt adolescenţi. Preotul italian a spus că este nevoie de "curaj şi coerenţă" din partea statului pentru a contracara influenţa satanică.