- Din istoria Bisericii locale - |
Primul păstor al Episcopiei de Iași
Celebrarea Zilelor Episcopiei Romano-Catolice de Iași a adus în prim plan imaginea întâiului ei episcop: Nicolae Iosif Camilli. De numele său sunt strâns legate: înființarea Diecezei de Iași și a Seminarului diecezan, apariția primelor reviste catolice din Moldova, ridicarea unor biserici semețe, orientarea pietății credincioșilor către sfânta Fecioară Maria, o amplă vizită pastorală, reorganizarea parohiilor, numeroase acte pastorale etc.
Nicolae Iosif s-a născut în Italia, la Monterubbiano - Marche, la 23 aprilie 1840, fiind singurul copil al soților Anton și Roza Camilli. După ce a terminat școala elementară, a intrat în mănăstirea franciscană din localitatea natală, fiind transferat apoi la Osimo, unde a făcut noviciatul. În ziua de 3 aprilie 1857, a făcut profesiunea solemnă, după care a fost trimis în mănăstirea din Recanati. Studiile filozofice și teologice le-a absolvit în orașul Ascoli, unde a fost hirotonit preot, la 4 decembrie 1863.
După ce a activat 10 ani în Italia, la 3 aprilie 1873, părintele Camilli a fost trimis în Moldova, unde a lucrat timp de opt ani ca preot misionar, mai cu seamă în orașul Iași, unde a fost duhovnic al călugărițelor din Congregația Notre Dame de Sion și s-a ocupat de catehizarea elevelor de la școala surorilor.
La 16 septembrie 1881, papa Leon al XIII-lea l-a numit episcop titular de Mosynopolis și vizitator apostolic al Moldovei, iar apoi - o dată cu înființarea Diecezei de Iași -, la 27 iunie 1884, episcop de Iași.
Misiunea principală pe care i-a încredințat-o papa a fost aceea de a ridica un cler indigen pentru pastorația catolicilor de la răsărit de Carpați, ceea ce impunea înființarea unui seminar. Cu ajutorul părinților iezuiți, la 29 septembrie 1886, episcopul Camilli a deschis Seminarul diecezan din Iași. Zelul deosebit pe care îl avea în organizarea diecezei l-a dus la unele neînțelegeri cu clerul franciscan. Întrucât nu a găsit alte soluții pentru rezolvarea tensiunilor iscate, la 10 mai 1894, episcopul a demisionat de la conducerea Diecezei de Iași. Totuși, înainte de a părăsi Moldova a dorit să-i sfințească subdiaconi pe primii elevi ai seminarului, eveniment ce a avut loc la 20 noiembrie 1894. Înainte de a pleca din țară, guvernul și regele Carol I l-au decorat pe episcopul Camilli cu ordinul Coroana României, iar ziarele "Timpul" și "Independence Roumaine" l-au apreciat mult pentru activitatea desfășurată în Dieceza de Iași.
Din capitala Moldovei, episcopul Camilli a mers în cea a Italiei, unde a stat la dispoziția Scaunului Apostolic timp de 10 ani. La 25 decembrie 1895, a fost numit episcop in partibus de Gadara, iar la 25 februarie 1901, papa Leon al XIII-lea l-a numit arhiepiscop titular de Tomis.
După plecarea episcopului Dominic Jaquet din Moldova, papa Pius al X-lea i-a încredințat pentru a doua oară conducerea Episcopiei de Iași, la 30 august 1904. Revenind în Moldova, la 16 decembrie 1904, arhiepiscopul Camilli a găsit situația mult schimbată. De aceea, la 3 ianuarie 1907, a încredințat conducerea Seminarului din Iași preoților diecezani și l-a transferat în clădirea Institutului "Cipariu". Datorită meritelor deosebite, în anul 1906, papa Pius al X-lea l-a distins cu demnitatea de senator roman și asistent la tronul pontifical.
În perioada celei de-a doua păstoriri, arhiepiscopul Camilli s-a îngrijit mult de reorganizarea diecezei, a efectuat o amplă vizită pastorală (în anul 1907), a reglementat funcționarea dascălilor catolici, a reglementat corespondența bisericească locală și arhivele parohiale, a binecuvântat apariția revistelor "Lumina creștinului" și "Viața" etc.
În urma unei boli îndelungate, în ziua de 30 decembrie 1915, arhiepiscopul Camilli a părăsit această viață, lăsând posterității o lucrare pe care a susținut-o din răsputeri. A fost înmormântat în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. La moartea sa, "mulți ieșeni au simțit că din mijlocul lor a dispărut călugărul cuvios, vrednicul ierarh, bunul român..., ce a fost episcopul Camilli".
Pr. Alois Moraru