Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Drumul vieții

Dumnezeu, într-un plan de infinită bunătate, l-a creat pe om ca să-l facă părtaș la viața sa fericită. Există un loc special în această viață pentru fiecare dintre noi. Avem un loc unic, un obiectiv pe care trebuie să-l obținem și o vocație pe care nu o poate nimeni îndeplini în locul nostru. Dar, paradoxal, ne confruntăm cu aceleași probleme, trăim aceleași sentimente, parcurgem același drum care are rolul să ne conducă la țelul final: Dumnezeu.

Exist. Exist din momentul conceperii mele. Din acea clipă misterul vieții s-a derulat vertiginos.

M-am născut!

Lumea în care am pătruns mă obligă să fac tot felul de lucruri pe care înainte nu le făceam. Spre mine dau buzna sunete, lumini, chipuri, mirosuri, ritmuri care mă irită, mă deprimă, mă fac să plâng, să cer, să surâd, să ascult, să privesc...

Mai târziu se petrece o minune: încep să merg, cuceresc spațiul. Acum lumea este cu totul alta. Vreau să știu ce-i în jurul meu, ce este cu mine și cu magnifica lume a lucrurilor.

Am început să vorbesc. Ce mare lucru să te înțelegi cu cineva! Să ți se dea ceea ce ceri, nu ceea ce se presupune că ai fi cerut.

Timpul trece.

Și încă o schimbare: am început școala. Trebuia să stau nemișcat, atent, să vorbesc numai când mi se cere. Nu mai sunt eu în centrul atenției, aici suntem toți tratați la fel.

Și iată cum, pe nesimțite, dintr-un an în altul, dintr-o vacanță în alta, mai cu bucurii, mai cu necazuri, anii zboară.

Se îndreaptă spre mine cu pași repezi: pubertatea. Vârsta în care se produc în mine modificări biologice, care mă fac să mă simt atât de nesigur, agitat, nervos, irascibil, cu stări de interiorizare, de calm și liniște, dar și cu izbucniri eruptive.

Am progresat afectiv, dar și sub aspect intelectual, simt nevoia de a ști, de a cunoaște. Sunt supus, adesea, unor conflicte și chiar crize emoționale; bucuriile și necazurile le trăiesc la o înaltă tensiune psihică. Simt o puternică nevoie de independență și mai ales de a fi "cineva". S-a terminat însă greul? Dimpotrivă, am intrat în adolescență, vârsta care dă și mai multă bătaie de cap. A început perioada marilor furtuni adolescentine, cele de revoltă, concretizate prin respingerea experienței altora, prin tendința de a fi original cu orice preț, prin comportamente de concurență cu ceilalți. Acestea au alternat cu perioade de închideri în mine, de interiorizare, de căutări neîncetate, de dezinteres pentru viitorul meu material, în schimb cu năzuințe și satisfacții intelectuale și sentimentale. Nu suport criticile; judecățile nu le emit cu rațiunea, ci cu inima.

Parcă sunt cu două fețe: una întoarsă spre copilărie, alta spre maturitate.

Dar au trecut și toate acestea. Am devenit în sfârșit ce doream de atâta vreme: adult. Acum sunt mai echilibrat în toate privințele. Și această perioadă își are farmecul ei, dar nici dificultățile nu sunt puține.

Pe negândite am ajuns la maturitate, la vârsta când personalitatea mea cunoaște o realizare maximă.

Dar ce se întâmplă cu mine de la o vreme? De ce vigoarea și forța fizică îmi scad pe zi ce trece? De ce obosesc atât de repede? De ce am insomnii? De ce uit uneori lucruri pe care altădată nu le-aș fi uitat? De ce mă adaptez mai greu la situațiile noi? De ce am devenit robul propriilor mele obiceiuri și obișnuințe? De ce atâtea "de ce-uri", când lucrurile sunt clare? De ce mă gândesc tot mai des la moarte?

Cred că am început să îmbătrânesc.

Prelucrare de Carmen Lea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat