Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

Sfântul Anton în Moldova

În perioada 8-22 iunie, bustul aurit și relicva conținând fragmente din trupul sfântului Anton au poposit pe teritoriul Diecezei de Iași. Galați, Focșani, Onești, Bacău, Luizi-Călugăra, Roman, Hălăucești, Buruienești, Săbăoani, Târgu Frumos, Iași, Suceava, Rădăuți, Cacica, Răducăneni, Huși sunt localitățile din Moldova pe unde au trecut moaștele sfântului Anton.

Bustul este din aramă, acoperit cu o folie de aur și îl reprezintă pe sfânt binecuvântând mulțimea cu mâna dreaptă, în stânga ținând Evanghelia. Moaștele au fost examinate și recunoscute de către o comisie de specialiști, la Padova, în 1981.

Cu mult timp înainte, PS Petru Gherghel a semnat o scrisoare pastorală, adresată credincioșilor catolici de pe teritoriul Diecezei de Iași, cu titlul "În așteptarea oaspetelui ceresc". "Orice sfânt face să strălucească frumusețea și sfințenia lui Dumnezeu în lume așa cum un vitraliu transmite în biserici și în încăperi frumusețea și culorile minunate ale soarelui. Sfântul Anton de Padova a făcut să strălucească între oameni frumusețea și minunățiile iubirii divine, nu numai în timpul vieții sale pline de iubire și zel, ci, mai ales după moartea sa, a făcut și face să ajungă între oameni milostivirea divină, frumusețea vieții dumnezeiești... Sfântul tuturor vine la noi, vine ca un mesager al iubirii și al păcii, vine să ne împartă daruri și, mai ales, să ne vestească într-un mod nou evanghelia", spune Preasfințitul în pastorala sa.

Din inițiativa fraților franciscani conventuali și sub coordonarea lor, bustul aurit (70 cm înălțime și 50 cm lățime) și relicva sfântului Anton au ajuns pe meleagurile românești, la Oradea, în ziua de 1 mai. Au rămas două luni, străbătând toată țara, intrând în peste 40 de biserici. La 1 iunie au fost la București, iar în ziua de 8 iunie au intrat în Dieceza de Iași. Pelerinajul s-a încheiat la sfârșitul lunii iunie când, după o oprire la Arad, moaștele au fost purtate spre Padova.

Relicvele au putut fi văzute de către cei care s-au apropiat spre a le venera. Credincioșii s-au rugat, iar preoții au explicat în diferite biserici viața sfântului Anton. Aproape în fiecare loc s-au sfințit crinii, simbolul virtuților sfântului și invitația la o viață curată. De altfel, statuia sfântului Anton de Padova este cunoscută prin faptul că poartă un crin în mâna dreaptă, iar cu cealaltă mână îl ține pe Isus așezat pe Sfânta Scriptură.

Sfântul a fost purtat pe străzile localităților pe unde a trecut. Credincioși catolici și ortodocși, înainte și după Liturghii, s-au rugat și au venerat moaștele sfântului. Bisericile au rămas deschise toată noaptea, oferind tuturor posibilitatea să se roage. Pelerinajul a invitat pe toți la preamărirea lui Dumnezeu; sfinții unesc prin credința și prin mărturia lor, așa se explică faptul că s-au regăsit în jurul sfântului credincioși catolici și ortodocși.

Moaștele au fost templul Duhului Sfânt și vor avea parte de învierea promisă. Credincioșii s-au recules în fața relicvelor așa cum se reculeg în fața mormintelor părinților și prietenilor care le-au marcat viața.

Sfinții sunt modele, ne arată calea, ne spun cum să ne convertim, cum să ne sfințim... Prezența relicvelor a fost o binecuvântare pentru dieceză... Care a fost secretul vieții sfântului Anton? Fără îndoială, întâlnirea cu Cristos și urmarea lui.

Anton a fost numit sfântul întregii lumi, îngerul curăției, predicatorul neobosit, chivotul Testamentului. El oferă tuturor un minunat exemplu. Evocarea vieții lui a putut da curaj multora.

În aceste zile mesajul sfântului Anton a putut fi cunoscut și mai mult. Scriptura, dragostea față de bolnavi, preocuparea pentru mântuirea proprie și a altora, a fi aprinși de iubire față de Dumnezeu și față de aproapele, a arde de dorința ca evanghelia să fie cunoscută - acestea, și altele, au fost câteva teme care au fost reamintite cu ocazia prezenței relicvelor sfântului în Dieceza de Iași.

Anton impresionează și prin modul cum a trecut la cele veșnice. Era în drum spre Padova, la Arcella, la 13 iunie 1231. După ce a cântat imnul său preferat "O gloriosa Domina", și-a ridicat ochii spre cer. "Ce privești?", l-au întrebat confrații. "Fraților, îl văd pe Domnul nostru Isus Cristos".

Pe Cristos l-a iubit și l-a predicat Anton în viața lui. "Iată mâinile care v-au creat, v-au plămădit, iată cum le străpung cuiele, spunea într-o predică vorbind despre Cristos. Iată coasta mea de unde v-ați născut". Îi îndemna pe oameni să se întoarcă spre Cristos. "Ai făcut vreun rău unui copil? L-ai lovit? Dă-i o floare, dă-i ceva și repede uită răul și te îmbrățișează. L-ai supărat pe Cristos? Dăruiește-i floarea căinței și el uită imediat supărarea pe care i-ai pricinuit-o".

Preocuparea pentru sfințenie rămâne mai mult ca oricând o urgență pentru toți. Anton arată drumul spre sfințenie. În zilele pelerinajului mulți s-au spovedit, iar în timpul Liturghiilor s-au împărtășit. S-au citit texte din Sfânta Scriptură, s-a meditat, s-a cântat și s-a stat în rugăciune.

Pr. Cornel Cadar

***

Născut la Lisabona, Fernando (1195-1231) a fost mai întâi călugăr la canonicii regulari ai sfântului Augustin la Coimbra, unde a fost hirotonit preot. Aici își însușește o cunoștință atât de adâncă a Sfintei Scripturi, încât papa Grigore al IX-lea îl numea "Chivotul Testamentului", fiind sigur că dacă s-ar fi pierdut toate exemplarele Bibliei, Anton ar fi scris-o din memorie. Și-a luat numele de Anton când a intrat la franciscani cu dorința de a se dedica răspândirii credinței la popoarele din Africa. Însă i-a fost dat să-și împlinească misiunea de predicator în Franța și în Italia, cu mare succes: a convertit pe mulți și este primul din ordinul său care a predat fraților teologia. A scris predici străbătute de adâncă învățătură și de mare frumusețe. Datorită darurilor sale de orator și cunoașterii Sfintei Scripturi, ministerul său a fost rodnic, meritându-și astfel titlu de învățător evanghelic. A murit la Padova la 36 de ani. El, care n-a ezitat dea-și pierde viața pentru Cristos, a regăsit-o prin el într-o viață nouă. În sărbătoarea Rusaliilor 1232 a fost ridicat la cinstea sfintelor altare. În anul 1946 papa Pius al XII-lea l-a declarat pe sfântul Anton de Padova învățător al Bisericii, cu titlul de "doctor evangelicus". Anton ne amintește că izvorul din care a sorbit înțelepciune și har este sfânta Evanghelie; el ne invită pe toți la acest izvor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat