Tari în credință
În rugăciunea oficială a Bisericii, Liturgia orelor, obligatorie pentru slujitorii altarelor și pentru persoanele consacrate, rugăciunea de seară (completoriul) de marți include două versete din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Petru: "Fiți cumpătați, vegheați! Dușmanul vostru, diavolul, ca un leu care rage, dă târcoale căutând pe cine să înghită. Împotriviți-vă lui, tari în credință!" (1Pt 5,8-9).
Apostolul Petru adresa aceste cuvinte creștinilor din cinci provincii romane din nord-vestul Asiei Mici - Pont, Galația, Capadocia, Asia și Bitinia - pentru a-i conștientiza cu privire la viața creștină în ansamblul ei, avertizându-i asupra primejdiilor, cu mare grijă față de folosirea înțeleaptă a "harului de multe feluri al lui Dumnezeu" (1Pt 4,10).
Îndemnul este valabil pentru tot creștinul angajat prin Botez și prin Mir în lupta vieții.
E bine știut că fără credință nu putem fi plăcuți lui Dumnezeu. Ea este element fundamental al vieții creștine. Ne este revărsată în suflet la primirea Botezului și a celorlalte sfinte taine, se întărește prin prețuire și exercitare conștientă, statornică; se pierde prin păcate și intrarea nesăbuită în vâltoarea lumii. Idolatria consumismului pândește la tot pasul. Gândindu-se la receptivitatea redusă în ceea ce privește mesajul evanghelic, la nestatornicia și lașitatea multora dintre aceia care îl primesc, Isus avea dreptate să întrebe: "Când va veni Fiul Omului, va găsi oare credință pe pământ?" (Lc 18,8). Fericit creștinul care primește această provocare a lui Isus, cercetându-se frecvent asupra credinței sale, dacă este adevărată, curată, totală, puternică și efectivă, adică pusă în practică: "Credința, dacă nu are fapte, este moartă în ea însăși" (Iac 2,17).
Ne impresionează aprecierea pe care Isus o exprimă față de credința plină de umilință a centurionului din Cafarnaum: "Adevăr vă spun, nu am găsit la nimeni în Israel o astfel de credință" (Mt 8,10) sau față de aceea a canaanencei: "O, femeie, mare este credința ta!" (Mt 15,28). Duhule Sfinte al tăriei, dă-ne acest mare dar al tău pentru a urni din loc muntele nepăsării și al tuturor slăbiciunilor care ne copleșesc, pentru a trăi în orizontul larg și bogat al sfințeniei!