A fi apostoli
"O Acțiune Catolică vie, puternică și frumoasă!" - acesta este motoul sub care s-a desfășurat la Butea, în perioada 14-16 mai, campusul diecezan al acestei asociații de laici. Au fost prezente aproape 200 de persoane din 41 de parohii ale diecezei, reprezentanți ai celor trei sectoare ale Acțiunii Catolice (copii, tineri și adulți), din cele trei zone de activitate: Iași, Roman, Bacău. Tema campusului a fost "A fi apostoli" și a urmărit cunoașterea membrilor AC, aprofundarea valorilor spirituale (rugăciunea, meditația, sfânta Liturghie), în vederea formării personale și de grup.
Întâlnirea a debutat vineri, 14 mai, cu o sfântă Liturghie, precedată de recitarea sfântului Rozariu. La predică, pr. Cornel Cadar, spiritualul general al Acțiunii Catolice, ne-a familiarizat cu noțiunea de apostol, "trimis", vestitor al bucuriei și al frumuseții Domnului. Pr. Petru Blaj și pr. Costel Țăranu, paroh și respectiv vicar de Butea, au prezentat participanților la campus salutul și disponibilitatea comunității gazdă. Seara, a urmat un program de cunoaștere, în care am descoperit că Acțiunea Catolică seamănă cu un câmp înflorit, care crește, și se dezvoltă sub soarele Bisericii, prin oferta și dăruirea membrilor.
Sâmbătă, 15 mai, dimineața a avut loc o primă meditație ținută de părintele Cornel Cadar. Prin imagine, sunet și culoare, am observat și am analizat comportamentul apostolilor lui Cristos. Expunerea icoanei rusești "Coborârea Duhului Sfânt", datând din secolul al XV-lea și derularea unor fragmente din filmul "Viața lui Isus" (Franco Zefirelli) ne-au ajutat să înțelegem dorința, curajul apostolilor, puterea de "a ieși din anonimat" în prezența Învățătorului. În grupuri mici, am discutat mai mult despre povestea acestor apostoli, precum și despre povestea noastră, a membrilor AC. S-a vorbit despre întunericul din zilele noastre (prejudecăți, anturaje, alcool, droguri) și s-au prezentat și unele soluții: exemplul personal pozitiv, oferirea unei prietenii sănătoase, puterea rugăciunii și a sacramentelor.
După-amiază am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe PS Petru Gherghel, care, împreună cu preoții prezenți, a celebrat o sfântă Liturghie. La predică ne-a fost prezentată Epistola către Diognet, care vorbește despre rolul laicilor în Biserică și în societate. "Ceea ce este sufletul pentru trup, aceea sunt creștinii în lume" - a concluzionat Preasfințitul. "Dragi membri ai Acțiunii Catolice, vă invit să fiți sare și lumină în tot ceea ce faceți! Să fiți misionari ai bucuriei lui Cristos în societatea mileniului trei!"
După-amiază au avut loc vizite la bolnavii din sat și s-a lucrat pe ateliere, confecționându-se felicitări pentru bătrânii din azile.
S-a continuat apoi cu o meditație prezentată de părintele Mihai Roca. Am fost familiarizați cu apostolatul Maicii Tereza de Calcutta, care privea mereu spre ceilalți cu ochii lui Cristos. "Să fii, pur și simplu, aici, să iubești și să împarți!" - era motoul Maicii Tereza, un exemplu viu de apostol al zilelor noastre.
Seara s-a încheiat cu un program cultural recreativ, desfășurat în aer liber, coordonat de părintele Tiziano Baracco.
Duminică, pr. Felician Tiba ne-a prezentat un program spiritual, vorbindu-ne despre trimiterea în lume a discipolilor lui Isus (Mt 28,16-20). Așadar, concluziile sunt clare: a fi apostol înseamnă "a merge", a acționa, a trăi zilnic în și pentru Cristos.
Campusul s-a încheiat cu o Liturghie comunitară în care participanții la campus s-au rugat și au mulțumit credincioșilor din Butea pentru disponibilitatea găzduirii acestui campus. De asemenea, Surorile "Misionarele Patimii lui Cristos" ne-au fost alături în aceste zile prin dăruirea și ospitalitatea lor.
Au fost prezenți la campus, pe lângă preoții amintiți mai sus, și alți asistenți spirituali ai asociației noastre: pr. Antonio Ferrari, pr. Fabian Doboș, pr. Alberto Marson și pr. Iosif Dămătăr. Într-una din zile a participat și pr. Gică Păuleț.
Într-o lume debusolată să fim apostoli mărturisitori ai Învierii și frumuseții lui Cristos!
Anca Lucaci