Formarea formatorilor
CAV Roman
Sâmbătă, 15 mai, la Traian s-a încheiat prima etapă de formare a formatorilor CAV Roman. Au participat circa 80 de persoane și familii din Roman și din comunitățile învecinate. PS Petru Gherghel, prezent la încheiere, a apreciat inițiativa acestui program, reconfirmând sprijinul constant pentru rezolvarea problemelor familiilor Diecezei de Iași.
În exortația apostolică "Familiaris consortio", papa Ioan Paul al II-lea nominalizează între lucrătorii pentru pastorația familiei și pe laicii specializați: "Nu puțin folos aduc familiei acei laici specializați cum sunt: medicii, consultorii etc., care, individual sau în diverse forme de asociații sau inițiative, prestează o muncă de îndrumare, de orientare și de sprijin. Truda voastră merită titlul de misiune (...)".
Membrii Centrului de Ajutor pentru Viață Roman au luat inițiativa creării unui program care să vină în sprijinul familiei aflate în dificultate. Titlul programului este sugestiv: "Familie, devii ceea ce ești: comunitate de viață și iubire". În cadrul acestui program, la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian, pe parcursul a patru vineri și sâmbete din lunile aprilie - mai, s-a desfășurat un prim proiect de formare a formatorilor. Această acțiune s-a născut din dorința de a avea persoane și familii pregătite care să se implice ulterior în activități concrete de promovare a familiei.
Activitatea de formare s-a bucurat de un real succes. Au participat la cursurile de formare persoane și familii din Roman, Piatra Neamț și din satele din jurul Romanului: Gherăești, Săbăoani, Pildești, Adjudeni, Tămășeni, Iugani, Izvoarele, Barticești, Hălăucești. Au participat și două profesoare de la Onești. Viitorii formatori pentru familie sunt de profesie: medici, psihologi, asistenți medicali, profesori de religie, asistenți sociali, învățători, educatoare, preoți, surori și cinci studente de la Facultatea de Teologie Didactică din Iași.
Programul de formare s-a desfășurat sub formă de conferințe, urmate de activități pe grupe și finalizate cu activități în plen, cu punerea în comun a concluziilor. Profesori conferențiari au fost: pr. prof. Gianfranco Maronese - Căsătoria în planul lui Dumnezeu; pr. prof. dr. Iosif Enășoae - Căsătoria - sacrament și spiritualitate; pr. prof. Isidor Chinez - Morala vieții conjugale; prof. Maria Gherghel - Căsătoria și familia în magisteriul Bisericii; pr. prof. dr. Maximilian Pal - Căsătoria și familia în dreptul canonic și civil; carta drepturilor familiei și copilului; prof. Maria Tereza Căldare - Tehnici și metode de consiliere.
Discuțiile pe marginea temelor propuse au fost foarte interesante. S-au analizat cauzele care generează criza în care se găsește familia astăzi și s-au făcut propuneri concrete de ajutorare a acesteia. Familia este chemată să slujească viața. În acest sens, promovarea paternității și a maternității responsabile ca și educarea permanentă a tinerilor și a copiilor în vederea cunoașterii și a acceptării valorilor căsătoriei și ale familiei creștine, în familie și pentru familie, este stringentă.
Cele mai grave probleme în care familia are nevoie de ajutor sunt: preîntâmpinarea avortului, a abandonului copiilor, a divorțului și separărilor, adulterul și concubinajul, ajutorul mamelor aflate în dificultate, evitarea violenței fizice și psihice, drama alcoolului, educația sexuală corectă a adolescenților și a tinerilor. Pentru aceasta se va asigura funcționalitatea centrelor de consiliere de la Roman și Piatra Neamț, precum și a grupurilor care vor funcționa în parohii.
Având un nucleu de persoane și familii care lucrează alături de parohii locului în cadrul pastorației familiei, dorim ca progresiv această acțiune să se lărgească așa încât să devină o Mișcare pentru familie și viață în întreaga Dieceză de Iași.
A doua etapă de formare va fi în luna septembrie. Aceasta va cuprinde un curs intensiv de bioetică creștină pentru cunoașterea și promovarea metodelor naturale de reglare a concepției ființei umane în cadrul cuplului familial.
Maria Gherghel