Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

Facultatea de Teologie

Începând cu anul universitar 2002-2003, în învățământul universitar din România, a început să funcționeze o nouă facultate în cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași: Facultatea de Teologie Romano-Catolică. Ea are trei secții, cu dublă specializare: teologie romano-catolică didactică - asistență socială; teologie romano-catolică didactică - limba și literatura română; teologie romano-catolică didactică - limbi și literaturi străine (engleză).

Pentru buna funcționare a acestei facultăți, apreciem eforturile făcute de către PS Petru Gherghel, pr. Benone Lucaci, pr. Alois Bulai, pr. Viliu Dancă și pr. Lucian Farcaș, precum și bunăvoința rectorului universității ieșene, prof. Dumitru Oprea.

În cadrul dezbaterilor sinodale locale, analizăm și aprofundăm multiplul și mozaicatul context catolic local, dar unde plasăm facultatea noastră? Suntem convinși că, în continuare, la baza Bisericii și a societății, vor rămâne absolut necesare trei vocații: ale preotului, profesorului și medicului?

Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași are menirea și obligația sacră să deschidă larg porțile științei, pentru ca tinerele vlăstare să își poată înfige adânc rădăcinile în solul culturii catolice universale. Colaborarea academică, frățească și ecumenică a facultății noastre cu Facultatea de Teologie Ortodoxă, din cadrul aceleiași universități, este un motiv de speranță. Lumea vrea unitate, Biserica vrea unitate. Vreau să cred că acel strigăt al mulțimii, din ziua de 9 mai 1999, de la București, în prezența papei Ioan Paul al II-lea și a patriarhului Teoctist, va găsi o corespondență practică în viața și activitatea acestei facultăți.

Tinerii au întrebat deseori: "Ce șanse avem noi la terminarea studiilor?" Le-am răspuns, parafrazându-l pe președintele Kennedy: "Tineri studenți, nu vă întrebați atât de mult ce vă poate oferi această facultate, ci întrebați-vă, în primul rând, ce puteți oferi voi facultății, universității, Bisericii și societății". Aceasta trebuie să fie orientarea de fond a oricărei persoane implicate în procesul luminării interioare, a angajării conștiente și mature. Tinerii de astăzi realizează oare că nu banul sau bunăstarea materială pot contribui la împlinirea vieții individuale și sociale, ci valorile adevăratei culturi laice și religioase? La această răscruce a timpurilor, studenții (viitorii profesori) trebuie să fie apărători, păstrători și promotori ai valorilor și principiilor culturale, educaționale și religioase ce nu pier vreodată.

Trebuie să știm, apoi, că intrăm încet, dar sigur, în circuitul european al învățământului și al șanselor pe care acesta le oferă oricărui absolvent, fie el din Germania, Italia sau România. Acum, studenților li se cere, în mod imperios, o angajare serioasă, totală, optimistă și senină în procesul pregătirii științifice. Au apus timpurile comuniste, când, la terminarea studiilor, ți se oferea o diplomă și un loc de muncă. Acum, locul de muncă se creează și se câștigă cu mult efort și inteligență creativă. Vă cerem, așadar, să aveți încredere în cei ce vă conduc și vă învață, dar, mai ales, vă rugăm să învățați mereu mai mult și mai bine. În acest mod, șansele noastre sunt pozitive și optimiste, căci învățământul, Biserica și societatea au absolută nevoie de astfel de persoane. Fără dascăl, fără preot și fără medic o societate se sufocă și moare!

Pr. Emil Dumea

***

Admitere 2004

Pentru anul universitar 2004-2005 au fost propuse: la profilul teologie romano-catolică didactică - asistență socială: 30 de locuri de la buget și 10 cu taxă; la profilul teologie romano-catolică didactică - limba și literatura română: 20 de locuri de la buget și 10 cu taxă; la profilul teologie romano-catolică didactică - limbi și literaturi străine (engleză): 20 de locuri de la buget și 10 cu taxă.

Sesiunea de admitere - perioada de înscriere: 8-14 iulie.

Selecția și afișarea rezultatelor în perioada 15-21 iulie.

Taxa de înscriere este de 35 de euro, la cursul zilei.

Pentru informații suplimentare, vă puteți adresa secretariatului facultății: tel: 0232/201115, 0232/201114; e-mail: ftrc@uaic.ro; www.ftrc.uaic.ro



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat