Un pelerinaj de neuitat
În perioada 7-11 mai, promoția de preoți care a absolvit Institutului Teologic din Iași în anul 1979, în frunte cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, el însuși membru al acestei serii, a făcut un pelerinaj la Lourdes. Pelerinajul a fost un act de mulțumire pentru cei 25 de ani de preoție, pe care această promoție îi aniversează în acest an.
De aproape 150 de ani, Lourdes-ul, orășelul de la poalele Munților Pirinei, la granița dintre Franța și Spania, și-a căpătat o putere deosebită de atracție, ca urmare a aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria, neprihănit zămislită, ciobăniței Bernadeta Soubirous. Grota unde i s-a descoperit, chemarea la rugăciune și pocăință, dorința Mariei de a se construi acolo o biserică în cinstea ei, au reținut și rețin încă atenția milioanelor de pelerini, care vin din toată lumea, animați de pietatea lor față de Născătoarea de Dumnezeu, mama lui Isus și a Bisericii, ajutătoarea creștinilor, tămăduitoarea bolnavilor și scăparea păcătoșilor.
Promoția de preoți din 1979, formată din episcopul auxiliar Aurel Percă și preoții Iosif Agiurgioaie, Ioan Anton, Pavel Balint, Ioan Bejan, Petru Beșleagă, Isidor Dâscă, Eugen Diac, Iosif Enășoaie, Anton Encuți, Anton Ghiuzan, Anton Iștoc, Francisc Lenghen, Iosif Martin, Iosif Păuleț, Toma Rediu, Petru Solomon și Ioan Zediu, însoțiți de Mons. Anton Despinescu, dascălul lor pe parcursul celor zece ani de formare preoțească, au voit să-și exprime recunoștința față de Isus, marele preot, care i-a chemat, i-a ales și rânduit ca prieteni-slujitori ai săi, la jubileul de argint al preoției lor, prin pelerinajul pe care l-au făcut la sanctuarul din Lourdes al Mariei, regina apostolilor.
Sâmbătă, 8 mai, la ora 7.00, preoții pelerini din Dieceza de Iași au concelebrat sfânta Liturghie în limba română la grota Maicii Domnului. Liturghia a fost prezidată de Preasfințitul Aurel, care a sintetizat în omilie istoria preoției promoției, în strânsă legătură cu "Mama chemării noastre sfinte". La ora 10.30 s-a vizionat un film despre istoria aparițiilor Maicii Domnului la Lourdes și realizările sanctuarului în decursul timpului. A urmat devoțiunea Calea sfintei cruci, la ora 17.00, pe un traseu montan presărat cu grupuri statuare foarte sugestive. La fiecare stațiune s-a făcut o meditație de șapte minute, propusă de câte unul din preoții grupului, câte o strofă din Stabat Mater și o rugăciune adaptată fiecărei stațiuni. Toate acestea au contribuit la imprimarea în suflete a roadelor mântuirii.
Duminică, 9 mai, în cursul dimineții, preoții români au participat la o Liturghie concelebrată alături de preoți proveniți din mai multe țări, în bazilica subterană "Sfântul Pius al X-lea". Liturghia a fost prezidată de PS Antioco Pisiddu, episcop de Lanusei, Sardinia (Italia). Soborul număra aproximativ 200 de preoți; printre ei, erau și fericiții jubilanți din Dieceza de Iași, anunțați prin microfon la începutul sfintei Liturghii, în limba italiană și germană. La 11.30 preoții au făcut o mică excursie prin Lourdes, "pe urmele Bernadetei", pentru ca la ora 21.00 să participe activ la recitarea sfântului Rozariu, la procesiunea cu lumânările aprinse, repetând plini de însuflețire refrenul Ave, ave, ave Maria. Ziua de luni, 10 mai, a fost deschisă de sfânta Liturghie rezervată grupului jubilanților, în cripta sanctuarului. A urmat o excursie cu autobuzul, la Biarritz, pe malurile Oceanului Atlantic, la 200 km vest de Lourdes. După-amiază, la ora 17.00, preoții pelerini au participat la procesiunea cu preasfântul sacrament și la binecuvântarea bolnavilor aduși special pentru acest moment devoțional particular.
Marți, 11 mai, s-a încheiat pelerinajul preoților jubilanți la Lourdes. Cu inimile pline de bucuria unui pelerinaj, pentru mulți dintre participanți unic în viață, și pentru toți de neuitat, ei s-au întors în comunitățile unde activează, vorbind tuturor despre cele văzute și auzite la Lourdes.
Mons. Anton Despinescu