Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul episcopului -

La 120 de ani

Scrisoare pastorală

"Aduceți-vă aminte de conducătorii voștri... și imitați-le credința" (Evr 13,7).

Celebrarea celor 120 de ani de la înființarea Episcopiei de Iași constituie un moment semnificativ pentru întreaga Biserică locală, de aceea ne bucurăm că îl putem marca prin diferite celebrări liturgice și manifestări culturale și științifice.

Trecutul Bisericii noastre reprezintă fundamentul binecuvântat și providențial pe care s-a clădit și continuă să fie desăvârșită opera de evanghelizare și mântuire a poporului creștin, care s-a înscris și se înscrie în familia credincioșilor catolici de pe meleagurile frumoase ale Moldovei și Bucovinei. Faptele înaintașilor noștri, curajul și mărturia lor ne onorează și ne obligă. Fără ei n-am fi avut și nici n-am avea astăzi atâtea motive de bucurie și de speranță.

În centrul tuturor manifestărilor istorice, care se vor organiza în această lună, va sta figura marelui și vrednicului nostru predecesor Nicolae Iosif Camilli, primul episcop catolic de Iași, numit la 27 iunie 1884, de papa Leon al XIII-lea prin scrisoarea "Quae in christiani nominis incrementum", o dată cu înființarea Episcopiei Catolice de Iași. Nu putem ignora nici jertfa pe care au adus-o ceilalți episcopi de Iași, care, în diverse etape ale istoriei, au contribuit decisiv la propășirea catolicilor noștri și la gloria lui Dumnezeu pe acest binecuvântat pământ al țării. Mai mult, dorim să evocăm, în gând și rugăciune, generațiile de misionari, călugări și călugărițe, aparținând unor ordine și congregații, precum franciscanii, dominicanii, iezuiții, Notre Dame de Sion etc., care s-au jertfit pentru binele diecezei, alături de clerul diecezan. Ei ne-au lăsat moștenirea de care dispunem și pe care o păstrăm cu venerație astăzi, frumoasele noastre comunități parohiale și biserici, la care se adaugă mărturia frumoasă pe care o dau noile generații de preoți, călugări și călugărițe, alături de credincioșii noștri.

Pentru toate aceste binecuvântări, pe care le-am primit, în timp, prin intermediul sfintei Fecioare Maria - patroana diecezei noastre - și a sfântului Iosif - ocrotitorul familiei noastre locale -, îi vom mulțumi bunului Dumnezeu în cadrul Liturghiilor care se vor celebra în ziua de 27 iunie, în toate bisericile noastre, dar și cu prilejul manifestărilor culturale și istorice. Sub patronajul Departamentului de Cercetare Științifică din cadrul Episcopiei Catolice de Iași, a Institutului Teologic și a Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, se va organiza, în ziua de 26 iunie, la Seminarul din Iași, un simpozion științific și un moment cultural dedicat acestui aniversar. Evenimente similare vor avea loc, în ziua de 27 iunie, la catedrala din Iași și la biserica "Sfântul Nicolae" din Bacău. Pentru a rememora rolul important pe care unele comunități catolice din dieceză l-au avut în decursul istoriei catolicismului în Moldova, în ziua de 28 iunie, se va organiza un "pelerinaj istoric" la Cotnari, Berindești și Săbăoani, unde vor avea loc evocări istorice și momente culturale. Ca o încununare a jubileului de 120 de ani de la înființarea episcopiei noastre, în ziua de 29 iunie, va avea loc, în catedrala nouă din Iași, hirotonirea noilor prezbiteri.

Le mulțumim și îi felicităm pe toți aceia care se implică în organizarea acestui jubileu, apreciind, totodată, munca cercetătorilor noștri de a scoate la lumină noi cărți și studii, care să ilustreze diverse evenimente memorabile din istoria Diecezei de Iași. Într-un mod deosebit, evidențiem apariția numărului aniversar al revistei de istorie ecleziastică, Buletin istoric, care a ajuns deja la a cincea apariție.

Așadar, anul 2004 este unul important pentru dieceza noastră, deoarece, nu peste mult timp, vom încheia solemn manifestările și lucrările Sinodului diecezan (2001-2004), o retrospectivă, nu numai istorică, ci și sufletească, a vieții comunităților noastre, cu multiplele moșteniri spirituale și cu noi angajamente pentru un nou curaj în mileniul pe care l-am început.

Duc in altum!

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat