Caritatea, rădăcina sfințeniei
Duminică, 9 noiembrie, în sărbătoarea Sfințirii Bazilicii din Lateran, papa Ioan Paul al II-lea a proclamat cinci noi fericiți. Aceștia sunt: Juan Nepomuceno Zegrí y Moreno, Valentin Paquay, Luigi Maria Monti, Bonifacia Rodríguez Castro și Rosaliei Rendu. Sfântul Părinte i-a propus drept modele pentru o societate care riscă să uite valorile spirituale.
Suveranul pontif a îngenuncheat în timpul consacrării și a citit pasajele de la începutul și sfârșitul predicii, fragmentele în spaniolă, italiană și franceză fiind citite de trei preoți.
Primul dintre cei cinci fericiți este un preot spaniol din Arhidieceza de Granada, Juan Nepomuceno Zegrí y Moreno (1831-1905). Este descendent dintr-o familie cu tradiție nobilă, de origine arabă. A avut importante îndatoriri ecleziastice, mai ales ca vicar general în Málaga, unde a fondat Congregația Surorilor Carității ale Sfintei Fecioare Maria a Îndurării (numite și Îndurătoare), pentru asistarea celor nevoiași. Citând câteva din scrierile noului fericit, Sfântul Părinte a constatat că scopul vieții acestuia a fost acela de a face tot mai prezentă iubirea lui Dumnezeu acolo unde ar fi fost chiar și numai "o durere de vindecat, o nenorocire de mângâiat, o speranță de întărit în inimi".
Belgianul Valentin Paquay (1828-1905), preot călugăr în Ordinul Fraților Minori, a făcut să strălucească, din mănăstirea sa din Hasselt (Belgia), zelul său apostolic, prin predicare și prin asistența și îndrumarea spirituală a Celui de-al Treilea Ordin Franciscan. S-a făcut cunoscut și în afara granițelor țării datorită darurilor sale particulare, ca îndrumător spiritual. "Apostol al milostivirii, a spus Sfântul Părinte în predica sa, petrecea ore îndelungate în confesional, cu un dar deosebit de a-i îndrepta pe cei păcătoși pe drumul cel bun".
Luigi Maria Monti (1825- 1900), preot italian, a înființat Institutul Fiilor Neprihănitei Zămisliri. A lucrat în spitale și în opere de binefacere. "Dăruit cu totul vindecării rănilor trupești și sufletești ale celor bolnavi și orfani, a explicat papa prezentând actualitatea exemplului vieții acestui fericit, îi plăcea să îi numească «săracii lui Cristos», și îi slujea însuflețit de o credință vie, susținută de o rugăciune intensă și constantă".
Călugărița spaniolă Bonifacia Rodríguez Castro (1837-1905) este fondatoarea Congregației "Slujitoarele Sf. Iosif". "Fiind în același timp muncitoare, a perceput riscurile acestei condiții sociale din epoca sa. În viața simplă și ascunsă a sfintei Familii din Nazaret a aflat un model de spiritualitate a muncii, care redă demnitatea persoanei și face din fiecare activitate, oricât de umilă ar părea, o ofrandă adusă lui Dumnezeu și un mijloc de sfințire".
Rosalia Rendu (1786-1856), din Societatea Fiicele Carității "Sf. Vincențiu de Paul", este de origine franceză și s-a născut într-o familie care i-a ajutat pe preoții persecutați în timpul revoluției franceze. În viața consacrată s-a dedicat activităților caritative și de promovare umană și socială. A întemeiat centre de educare și asistență. După revoluția franceză a desfășurat o extraordinară operă de caritate și de promovare umană și socială la periferiile Parisului, unde a și murit în 1856. "Caritatea ei era inventivă. De unde avea forța pentru a realiza atâtea lucruri? Secretul ei era simplu, a răspuns suveranul pontif, vedea în fiecare persoană chipul lui Cristos".
Sfântul Părinte i-a prezentat pe noii fericiți ca modele pentru o societate care riscă să uite valorile spirituale, transformând totul în "negustorie". Noii fericiți, interpelează societatea actuală, tentată uneori să transforme totul în negustorie și câștig, lăsând deoparte valorile și demnitatea persoanei, care este chip și templu al lui Dumnezeu.