Vizitele sfinților
Suntem obișnuiți cu vizitele oamenilor de cultură, ale politicienilor, ale ierarhilor bisericești, care mai de care. Dar cu ale sfinților? În această privință sunt necesare anumite explicații.
Când vorbim despre sfinți, ne gândim la acei oameni binecuvântați de Dumnezeu, cu o trăire morală exemplară, rânduiți ca atare ca tot atâtea îndemnuri pentru toți semenii chemați la sfințenia vieții.
Crezul creștin are înscris în cuprinsul lui "împărtășirea (comuniunea) sfinților" ca legătură între cei care se află în harul sfințitor.
Pe această cale mergem la sfinți și ei vin la noi foarte frecvent, ori de câte ori dorim.
Osemintele (moaștele, relicvele) multor sfinți sunt păstrate cu grijă în biserici, formând obiecte de venerație, atracție pentru mulți, de a merge la ele în pelerinaje pioase. De câtva timp, s-a luat o inițiativă inversă, aceea de a duce oseminte și obiecte ale unor sfinți de notorietate specială, peste mări și țări, ca mulțimile de credincioși să aibă posibilitatea de a le venera la ei acasă, scutiți de deplasările obositoare și costisitoare.
În urmă cu doi ani, în zilele de 20-22 iulie 2002, Dieceza de Iași a avut marea bucurie de a primi spre venerare relicva sfintei Tereza a Pruncului Isus, "cea mai mare sfântă a timpurilor moderne", patroană a misiunilor și protagonistă a "căii celei mici", foarte eficientă în opera de sfințire.
Anul acesta, România are marea onoare de a primi, în lunile mai și iunie, pe "sfântul minunilor", Anton de Padova, într-un pelerinaj prelungit. El este foarte bine cunoscut poporului nostru. În fiecare zi de marți, mai cu seamă în bisericile catolice din orașe, mulți credincioși, printre care și ortodocși, iau parte cu multă evlavie la devoțiunea în cinstea sfântului care prin farmecul sfințeniei de care se bucură, îi îndreaptă spre izvorul sfințeniei, Dumnezeu, de la care așteaptă lumină, putere, pace și ajutor în toate împrejurările vieții.
La Iași, însemnele sfântului vor fi găzduite în zilele de 14-16 iunie, în bisericile "Sfântul Anton", "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și "Adormirea Maicii Domnului".
Cu siguranță, vor fi zile deosebite de har. Sfântul așa de popular va mijloci la Tatăl ceresc pentru toți cei care i se vor adresa. Îi vom cere cu multă încredere mijlocirea pentru buna reușită a lucrărilor privitoare la Sinodul diecezan, poartă spre o viață creștină tot mai râvnică, binecuvântată de Dumnezeu și ocrotită de Maica Preacurată ridicată cu trupul și sufletul la cer, patroana catedralei și a diecezei.