Știri interne
Vizită în Italia
În ziua de 9 noiembrie, comunitatea creștinilor români din Padova a avut bucuria de a participa la sărbătoarea a șapte copii care au primit sacramentul Mirului. La Liturghia celebrată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, au participat peste 400 de catolici, în marea lor majoritate din Dieceza de Iași. Au concelebrat pr. Ioan Jicmon, pr. Ciprian Ghiurca și pr. Ioan Gabor. Comunitatea românilor din Padova, având ca responsabil pastoral pe pr. Ioan Jicmon, desfășoară mai multe activități. Printre acestea se numără și activitățile culturale ale Asociației "Miorița", care are scopul de a păstra identitatea conaționalilor noștri. În ziua de 16 noiembrie, episcopul auxiliar de Iași a fost invitat în Dieceza de Lodi (Italia) pentru a participa la Ziua Mondială a Migranților și Transfugilor, care se celebrează la această dată în toată Italia. La Liturghia celebrată cu această ocazie, au participat, în afară de credincioși români (catolici și ortodocși), și creștini din America de Sud și Africa. Cu această ocazie s-a marcat și inaugurarea unei săli destinate întâlnirilor emigranților.
Creștinismul și civilizația
Arhiepiscopul Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a participat în calitate de reprezentant al Sfântului Scaun la Cea de-a 113-a Sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care a avut loc în zilele de 5 și 6 noiembrie, în capitala Republicii Moldova, Chișinău, după cum a informat Biroul de Presă al Sfântului Scaun. Mons. Périsset a amintit, în intervenția sa, referindu-se la viitorul Tratat Constituțional al Uniunii Europene, că "recunoașterea rolului public al instituțiilor religioase este bine venită, ca și importanța care trebuie acordată dimensiunii religioase în garantarea dezvoltării neîndoielnice și pașnice a societății". "În același timp, a afirmat în încheiere Mons. Périsset, va fi permanent în avantajul tuturor europenilor recunoașterea contribuției unice și indiscutabile a creștinismului la civilizația europeană".
Inițiative ecumenice
La Institutul Teologic Romano- Catolic Franciscan din Roman s-a desfășurat vineri, 7 noiembrie, sesiunea științifică ecumenică cu titlul: "În amintirea fraților". Au conferențiat, cu această ocazie, pr. prof. dr. Isidor Mărtincă, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică și Asistență Socială a Universității din București și pr. prof. univ. Semen Petre de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității "Al.I. Cuza" din Iași. Conferințele au avut ca titlu: "Speranța creștină și rugăciunea pentru cei răposați", respectiv, "Rugăciunile pentru cei adormiți după învățătura Bisericii Ortodoxe". Sesiunea științifică ecumenică a fost organizată în cadrul Centrului de Cercetare Ecumenică și Dialog Interreligios Pax et Unitas, care ființează din primăvara acestui an în cadrul Institutului Franciscan din Roman.
Vizită la Iași
În seara zilei de 25 noiembrie, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a primit vizita noului ambasador al Germaniei la București, Excelența sa Wilfried Gruber. După o întrevedere particulară, pe care episcopul a avut-o cu înaltul oaspete, discuțiile au continuat în prezența episcopului auxiliar, Mons. Aurel Percă, și a celorlalți preoți din curia diecezană. Printre altele, PS Petru Gherghel a prezentat situația Bisericii locale și problematica emigranților. La sfârșitul întrevederii, într-un interviu acordat părintelui Iosif Dorcu, Excelența sa Wilfried Gruber a precizat: "Pot să vă spun că în această seară am avut o discuție foarte interesantă cu episcopul dv., PS Petru Gherghel... am întâlnit în România foarte mulți oameni deschiși dialogului, un dialog foarte plăcut și constructiv... Aș mai sublinia credința și încrederea în Dumnezeu a românilor. Cred că acestea le sunt un mare sprijin în depășirea marilor probleme".
"Biserica luptătoare"
Vineri, 7 noiembrie, la Centrul Cultural și Spiritual "Xaverianum" din Iași s-a desfășurat conferința "Biserica luptătoare", invitată specială fiind doamna Lucia Hossu-Longhin, redactor TVR și realizator al documentarului "Memorialul durerii". Moderatorul întâlnirii a fost pr. Tadeusz Rostworowski SJ. Manifestarea a început printr-o prezentare a greutăților pe care le-a întâmpinat în realizarea serialului "Memorialul durerii", imposibilitatea de a filma în multe locuri unde au suferit episcopii catolici, dificilul acces la arhive și multe altele. Doamna Hossu-Longin a subliniat și importanța care o constituie pentru posteritate aceste filmări, ținând cont că, o dată cu fiecare zi care trece, pleacă dintre noi martori oculari valoroși. A urmat apoi vizionarea unui nou film, "Vlădicul", dedicat în întregime cardinalului Iuliu Hossu. După vizionare a luat cuvântul PS Petru Gherghel; au mai intervenit reprezentantul AFDPR Iași și acad. Alexandru Zub. Doamna Lucia Hossu-Longin a promis că va fi din nou la Iași, la mijlocul lunii decembrie, pentru a marca aniversarea morții episcopului Anton Durcovici.
Crăciun special
Asociația Creștin-Umanistă "Slujirea Vieții" din Iași, activă în domeniul pro-life, inițiază acțiunea "Un Crăciun special pentru copiii diagnosticați cu cancer sau leucemie și familiile lor". În program sunt înscriși 100 de copii care se internează periodic la Secția de Oncologie a Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii "Sfânta Maria" din Iași, pentru tratamentul specific bolii. Pentru informații sau pentru sprijin: Daniela Cadar, tel. 0744/253994, e-mail: danielacadar@go.ro.
Pe scurt
- 3-7; 10-14; 18-21 noiembrie: La Traian s-au ținut exerciții spirituale pentru fecioarele consacrate;
- 8 noiembrie: Vizită pastorală în Parohia Vizantea;
- 15-16 noiembrie: Vizită pastorală în Parohia Corhana;
- 22 noiembrie: 29 de studenți de la Seminarul din Iași au fost admiși printre candidații la ordinele sacre;
- 6 decembrie: La Iași sfințirea noii case a Surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot;
- 7 decembrie: La Iași vor fi hirotoniți întru diaconat studenții anului VI de la Institutul Teologic din Iași;
- 20-21 decembrie: Concerte de colinde la Seminarul și la catedrala din Iași.
Au trecut la Domnul...
Pr. Petru Gabor, econom diecezan, membru al Consiliului Prezbiteral, a trecut la cele veșnice sâmbătă, 8 noiembrie, în jurul orei 13.30, într-un spital din Iași. S-a născut la 7 februarie 1946 la Iugani. Primele patru clase le-a făcut în satul natal. Între anii 1957-1960 a frecventat școala din Gherăești. Între 1961-1965 a urmat cursurile Școlii de Cantori de la Iași, iar între anii 1965-1971 a studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. A fost sfințit preot la 24 iunie 1971 și în același an a fost numit vicar la Onești. Între 1 octombrie 1973 - 1 aprilie 1974, a fost administrator parohial în aceeași localitate; a activat la Onești până la 1 decembrie 1978, când a fost numit paroh de Sagna. Aici a construit biserica. În anul 1989 s-a îmbolnăvit grav și a fost internat în spitale din Iași și Viena. Între 1990-1995 a făcut o experiență pastorală la Viena. De la 1 noiembrie 1995 a ocupat funcția de econom al Diecezei de Iași. În ultimii ani a avut în grijă și Oratoriul "Sfântul Dominic Savio". Înmormântarea a avut loc în satul natal (Iugani, jud. Iași) marți, 11 noiembrie.
Luni, 10 noiembrie, în Conventul din Luizi-Călugăra, a trecut la cele veșnice pr. Iosif Budău (77 ani). S-a născut în localitatea Tămășeni în ziua de 24 aprilie 1926, copilăria petrecând-o în comunitatea din Butea. În 1938 a intrat în Seminarul Franciscan din Hălăucești, iar în 1946 a terminat anul de noviciat la Săbăoani și a făcut profesiunea simplă. Profesiunea solemnă a făcut-o în secret, opt ani mai târziu, în ziua de 7 martie 1953; tot în același an, în ziua de 29 iunie, a fost hirotonit preot la Alba-Iulia. Până în 1962 a slujit ca vicar în Parohiile Hălăucești, Huși, Oțeleni, Galați și Săbăoani. În anul 1962, după mai multe luni de hărțuieli și interogatorii, a fost ridicat de către organele Securității comuniste și, pentru că nu a vrut să colaboreze, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru "uneltire împotriva statului" și încă 5 ani pentru "deținerea de cărți cu caracter obscurantist", referindu-se la cărțile religioase pe care le împărțise la credincioși, la care se mai adăugau și 4 ani de domiciliu obligatoriu. Detenția și-a petrecut-o în penitenciarul din Bacău și, trecând apoi pe la Jilava, a ajuns la lagărele de muncă forțată din orezăriile de pe malul Dunării. Prin decretul de grațiere din 1964 i-a fost redată libertatea, iar pr. Iosif a activat apoi ca vicar parohial la Văleni și Horgești până în 1985, când a fost numit paroh în această din urmă parohie pe care a păstorit-o până în 1990. Din 1990 a fost în conventul din Luizi-Călugăra, unde a murit. Înmormântarea a avut loc joi, 13 noiembrie, la Luizi-Călugăra.
Să se odihnească în pace!