Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografii -

Parohia Vizantea

Sâmbătă, 8 noiembrie, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la întemeierea Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Vizantea Mănăstirească, a fost consacrată biserica parohială. Ceremonia a fost prezidată de episcopul Diecezei de Iași, Petru Gherghel. Evenimentul a fost marcat de prezența foștilor parohi ai comunității, iar în mod deosebit a fost amintit părintele Ieronim Budulai, cel care a construit biserica.

Potrivit opiniei pr. Iosif Gabor, catolicii din Vizantea Mănăstirească s-au stabilit pe acele locuri în prima parte a secolului al XIX-lea, fiind muncitori pe moșia Mănăstirii Vizantea. Relația Prefectului Misiunii, pr. Iosif Bonaventura Berardi, din 30 mai 1814, amintește biserica din Vizantea construită de părintele misionar Pancratius Pinta în anul 1813.

Un document inedit, descoperit în arhiva Episcopiei Romano-Catolice de Iași, relevă un fapt nemenționat de pr. Iosif Gabor, și anume că în anul 1860 încep lucrări de reconstruire a lăcașului de cult, ridicat în 1813. La 13 februarie 1860 parohul de Focșani, M. Parlati, trimitea Vicariatului Apostolic al Moldovei cererea de aprobare pentru a putea continua lucrările la construirea bisericii. El menționa că avea deja aprobarea proprietarilor moșiei care le-au dat și unele materiale de lucru, lipsindu-i totuși banii necesari. La 18 iulie, același paroh, într-o nouă cerere adresată Vicariatului Apostolic, menționa faptul că se lucra deja la acoperișul bisericii. O cerere a locuitorilor satului Vizantea Mănăstirei, semnată de un număr de 47 de credincioși în frunte cu dascălul Mihael Stanciu, trimisă locțiitorului de episcop al Vicariatului Apostolic, E. Zapolski, insista asupra urgenței fondurilor pentru terminarea lucrărilor la construirea bisericii. Se menționează că în 1860 s-a pornit construirea din temelii și cu ziduri de piatră a bisericii din sat, deoarece biserica veche era ruinată. Pentru a o termina mai erau necesari aproximativ 100 de galbeni, iar episcopiei i se cerea să contribuie cel puțin cu 50, și astfel "veți avea pomenire de la noi și de la toți urmașii noștri". Un merit deosebit în realizarea construcției a revenit parohului de Focșani din acea vreme, M. Parlati (1860-1899).

Filiala a fost vizitată în 1883 de către episcopul N.I. Camilli, cu ocazia vizitelor pastorale din acel an în districtele Trotuș și Roman. Acesta a vizitat cu acest prilej "...biserica reconstruită sub actualul paroh. Este din piatră și are toate cele necesare". La acea dată erau înregistrați în comunitate un număr de 259 de credincioși catolici.

La nivelul cercetărilor actuale nu sunt informații în ceea ce privește construcția unei alte biserici catolice în prima jumătate a secolului XX. Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a produs avarii grave în structura bisericii, iar cel din 4 martie 1977 a degradat-o complet. În anii următori a fost demolată și reclădită pe același amplasament. Un rol particular în realizarea acestui lăcaș de cult a revenit parohului din acea perioadă, pr. Ieronim Budulai.

Filiala "Adormirea Maicii Domnului" Vizantea a dobândit statutul de parohie începând cu anul 1978, prin desprinderea de la Parohia Focșani, de care aparținuse până atunci. A primit spre administrare un număr de șase comunități filiale: Vidra, Soveja, Câmpuri, Răcoasa, Tichiriș, Năruja. Actualmente parohia numără 345 de familii cu 1.143 de credincioși. Din 2002 grija pastorală și administrativă a parohiei a fost încredințată părintelui Claudiu Bereș.

Consacrarea bisericii la 8 noiembrie 2003 a coincis cu vizita pastorală a păstorului Diecezei de Iași. Cu acest prilej comunitatea a adus prinos de mulțumire lui Dumnezeu și tuturor păstorilor care au jertfit timp din viața lor pentru binele sufletesc și trupesc al credincioșilor, pentru ca Parohia Vizantea să prospere și să rămână alături de Dumnezeu în cei 25 de ani.

Petru Tamaș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat