150 de ani
Episcopia de Cluj-Gherla
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a marcat în luna noiembrie, prin manifestări deosebite, împlinirea a 150 de ani de la întemeierea ei, prin bula papală Ad Apostolicam Sedem, semnată la 26 noiembrie 1853 de către papa Pius al IX-lea. În perioada 28-30 noiembrie, la manifestările ocazionate de acest eveniment, a participat și PS Petru Gherghel împreună cu o delegație de la Iași.
Credincioșii greco-catolici din jurul Clujului au fost la început păstoriți de episcopii de la Blaj. Când Eparhia de Alba-Iulia și Făgăraș (cu sediul la Blaj) a devenit mitropolie, a fost înființată Eparhia de Armenopolis-Gherla, care și-a mutat ulterior sediul la Cluj. Acest lucru s-a realizat prin reunirea a 540 de parohii de la Arhiepiscopia de Alba-Iulia și Făgăraș și a 94 de parohii de la cea ruteană de Muncaciu.
În fruntea eparhiei s-au aflat pe rând episcopii Ioan Alexi, Ioan Vancea de Buteasa, Mihail Pavel, Ioan Sabo, Vasile Hossu, Iuliu Hossu. În perioada de clandestinitate, de după 1948, eparhia a fost condusă de vicarul general Nicolae Pura, apoi de ieromonahul Silvestru Augustin Prunduș. La 17 iunie 1990 a fost consacrat ca episcop de Cluj-Gherla pr. George Guțiu. La 6 noiembrie 1996 a fost consacrat ca episcop auxiliar al aceleiași eparhii pr. Florentin Crihălmeanu, iar la 6 august 2002, a avut loc întronarea sa oficială ca episcop titular de Cluj-Gherla.
Programul ultimelor manifestări spiritual-cultural-științifice prevăzute în anul aniversar 2003 în această eparhie a prevăzut pentru sâmbătă, 8 noiembrie, în catedrala "Schimbarea la Față", din Cluj Napoca, o sfântă Liturghie, urmată de ceremonia de acordare a unor distincții preoților care s-au evidențiat în procesul de refacere a eparhiei, după anul 1989.
Duminică, 9 noiembrie, în sala "I. Mușlea" a Bibliotecii Centrale Universitare a avut loc prezentarea exortației apostolice postsinodale Ecclesia in Europa ("Despre Isus Cristos viu în Biserica sa, izvor de speranță pentru viitoarea Europă unită"). A urmat o ceremonie de acordare a unor titluri pontificale și distincții laicilor care s-au evidențiat ca "mărturisitori ai credinței catolice în perioada de persecuție". Sâmbătă, 15 noiembrie, în catedrala "Schimbarea la Față", după-amiază, a avut loc ceremonia de acordare a unor distincții laicilor care s-au evidențiat în procesul de refacere a Eparhiei de Cluj-Gherla, după anul 1989. Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, și-a exprimat cu acest prilej recunoștința față de mai mulți credincioși ce s-au remarcat prin fidelitate în credință, înfrângând persecuțiile la care au fost supuși în perioada interdicției Bisericii Greco-Catolice: amenințări, eliberarea din funcții, exproprierea abuzivă, acuze nefondate, sau, pentru unii, chiar închisoarea. Ei au fost cei care și-au exprimat cu tărie credința, "în cel mai întunecat și incandescent, cel mai însângerat și plin de har interval din viața de peste trei secole a Bisericii Române Unite, respectiv din cei 150 de ani de existență a binecuvântatei Eparhii de Gherla, actualmente Cluj-Gherla". Laicilor li s-a înmânat, din partea ierarhului, diploma omagială "Cardinal Iuliu Hossu" și medalia jubiliară "150 de ani de la întemeierea Eparhiei de Armenopolis-Gherla, 1853-2003".
Miercuri, 26 noiembrie, la sediul episcopiei a avut loc conferința de presă: "Episcopia de Cluj-Gherla - 150 de ani de istorie".
În zilele de 28 și 29 noiembrie, la Universitatea Babeș-Bolyai și la catedrala "Schimbarea la Față", s-a organizat o sesiune științifică cu participare internațională, o expoziție foto-documentară, o expoziție de icoane intitulată "Sfântul Iosif, patronul Eparhiei de Cluj-Gherla" și un concert aniversar de muzică religioasă.
Programul celebrărilor s-a încheiat duminică, 30 noiembrie, cu o Liturghie celebrată în catedrala "Schimbarea la Față", urmată de o adunare festivă, iar apoi, după-amiază, de o vizită la Gherla, unde s-a celebrat un Te Deum. (După Catholica.ro)