|
Regimul alimentar în bolile aparatului digestiv Cele mai frecvente boli ale aparatului digestiv sunt: colecistopatia, ulcerul duodenal, hepatita cronică, pancreatita. Ce este bine și ce nu este bine să consumați, dacă suferiți de una din aceste afecțiuni? Carnea Se recomandă: carnea slabă de vițel, vacă, pasăre, miel, iepure de casă, porumbel, preparată la grătar sau fiartă. Nu se recomandă: carnea grasă de porc, oaie, gâscă, găină și carnea foarte sărată, condimentată, arsă, prăjită în grăsime (untură) sau pane (șnițel). Produse din carne Se recomandă: șunca fără grăsime, mezeluri din carne de pasăre, carne de pasăre sau vițel în aspic. Nu se recomandă: produsele afumate și condimentate, cârnații, micii etc. Supe, ciorbe Se recomandă: supe și ciorbe din carne slabă, deloc sau foarte ușor condimentate. Nu se recomandă: supe și ciorbe grase, supe de oase. Grăsimile Se recomandă: ulei de floarea soarelui, măsline, porumb sau soia, margarină moale (ambalată în cutii), unt. Nu se recomandă: untură, slănină, seu, margarină tare (în calup). Condimente Se recomandă: mărar, chimen, nucșoară, foi de dafin, ienupăr, piper roșu, bulion, scorțișoară, cuișoare. Nu se recomandă: ardei iute, muștar iute, piper negru. Ouă Se recomandă: ouă fierte moi, omletă preparată numai din albuș; gălbenușul este contraindicat în bolile veziculei biliare. Nu se recomandă: ouă fierte tari, răscoapte, ochiuri, omlete cu costiță sau similare. Lapte și produse lactate Se recomandă: laptele și iaurtul degresat, laptele bătut, brânza de vaci. Nu se recomandă: brânzeturile fermentate, condimentate, afumate sau cu un conținut mare de grăsimi (peste 3%). Pește și crustacee Se recomandă: cod, calcan, biban, păstrăv, știucă, ton, raci. Nu se recomandă: macrou, scrumbie, crap, țipar, somn; nici un fel de conservă de pește. Legume Se recomandă: cartofi copți sau fierți, piure de cartofi, morcov, țelină, conopidă, spanac, ciuperci, sfeclă, gulii, roșii și castraveți fără coajă, salată verde, vinete. Preparați salatele numai cu oțet din mere sau lămâie. Nu se recomandă: cartofi prăjiți, ceapă prăjită sau crudă, mazăre, fasole, soia, varză călită. Se interzice consumul de salată cu maioneză. Pâinea, cerealele și produsele de patiserie Se recomandă: pâine de grâu, pâine prăjită, pesmet, pâine neagră, pișcoturi, biscuiți, fulgi de cereale, orez, grâu, făină de grâu, macaroane, mămăligă, plăcinte cu fructe. Nu se recomandă: pâine caldă, tort, gogoși, papanași prăjiți în grăsime, picomigdale, aluat franțuzesc. Dulciuri Se recomandă: miere de albine, zahăr, gem, marmeladă, compot de fructe. Nu se recomandă: ciocolată, bomboane, praline. Fructe Se recomandă: mere, pere, piersici, caise, toate decojite; pepene galben, banane, portocale, kiwi, grape-fruit, mure, zmeură, căpșune. Nu se recomandă: fructe necoapte (verzi), coacăze, prune, mere și pere nedecojite. Băuturi Se recomandă: cafea slabă, cacao, sucuri naturale de fructe și legume, ceaiuri din plante. Nu se recomandă: cafea tare, băuturi carbogazoase, iar în afecțiunile pancreasului - nici un fel de băuturi alcoolice. Dr. Doina Lucia Amza Colecistopatie - denumire generică pentru bolile căilor biliare. Se manifestă prin grețuri, vărsături înainte și după mese, balonări, scăderea interesului pentru activitățile socio-profesionale și pentru ceilalți membri ai familiei. Ulcer - leziune (fără tendință de caracterizare) care apare pe suprafața pielii sau a mucoaselor (stomacului, duodenului); boală caracterizată prin prezența unor astfel de leziuni. Hepatită - denumire generică dată afecțiunilor inflamatorii de natură virotică, microbiană sau toxică a ficatului. Se manifestă prin slăbire accentuată, paloare, inapetență, lipsa poftei de mâncare, cearcăne, oboseală, scăderea în greutate. Hepatita cronică afectează grav activitatea socio-profesională a pacientului chiar și pe cea a familiei de aceea se impune respectarea unui regim igieno-dietetic și a unui climat afectiv în cadrul familiei. Pancreatită - boală care constă în inflamația acută sau cronică a pancreasului. Depistarea acestor boli se face prin examen clinic și de laborator sub stricta îndrumare a medicului specialist, de obicei în clinici specializate.
|
|
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat |