Voluntariat la Lourdes, un drum al speranței
Pentru al treilea an angajații și voluntarii Centrului Diecezan Caritas Iași au lucrat ca voluntari la Lourdes între 1 și 15 septembrie.
Anul acesta grupul s-a mărit, ajungând la 34 de persoane. Cu multă speranță în suflet și motivații puternice, tinerii au plecat la Lourdes, pentru a oferi munca lor în folosul celor mai săraci.
Ca și în anii precedenți, ne-am oferit serviciul în orășelul Sfântul Petru, un orășel al Caritasului din Franța, orășel construit special pentru pelerinii cei mai săraci din toată lumea. Sfânta Bernadeta și-a exprimat dorința, cât era în viață, de a fi construit un orășel unde pot fi primiți toți pelerinii săraci și bolnavi care vin în pelerinaj la grota sfântă unde i s-a arătat sfânta Fecioară Maria. Astfel acest oraș primește pe toți oamenii săraci. De fapt, mesajul orășelului este: pace-liniște-pace.
Miracolul continuității acestui oraș constă în faptul că aici lucrează mulți voluntari tot anul. În fiecare zi, sunt prezenți aproximativ 100 de voluntari în serviciul celor săraci și bolnavi. În orășelul Sfântul Petru nu există facturi, nimeni nu își pune problema zilei de mâine, ci toată lumea se roagă la sfânta Fecioară ca acest orășel să continue să existe.
Astfel de experiențe ne îmbogățesc foarte mult, mai ales pe noi cei care lucrăm la Caritas, deoarece lucrăm pentru cei mai săraci și trebuie să învățăm să trăim caritatea zilnic. Trebuie să învățăm să ascultăm și să slujim lui Dumnezeu prin slujirea celor care bat la ușa noastră.
Am lucrat în diverse locuri: la bucătărie, la sala de mese, la grădinărit, la menaj, la curățenia și întreținerea vilelor, la primirea pelerinilor precum și ca ghizi.
Acțiunea noastră principală a fost să slujim pe ceilalți, deci să lucrăm ca voluntari. Noi, ca lucrători în Centrul Diecezan Caritas, uităm poate de multe ori că Dumnezeu ne-a ales ca lucrători în via sa. De multe ori poate considerăm că facem destul că lucrăm în Caritas sau considerăm munca aceasta ca pe un serviciu oarecare și uităm să punem suflet în ceea ce facem, și în acest fel ne îndepărtăm mult de adevărata caritate.
Aceste două săptămâni la Lourdes au fost în același timp și un pelerinaj, o îmbogățire spirituală pentru noi. Fiind într-un loc sfânt, am profitat cât mai mult participând la sfânta Liturghie și la programele organizate pentru voluntari special pentru a pătrunde cât mai bine în misterul aparițiilor sfintei Maria la Lourdes.
Conduși de preoții Egidiu Condac și Iosif Iacob, am participat la Liturghia celebrată în limba română la Grota Aparițiilor Sfintei Maria.
Momentul cel mai frumos și mai emoționant al zilei era procesiunea cu lumânări în fiecare seară la ora 21.00, unde mii de oameni, plini de credință și speranță, porneau în procesiune în piața imensă din fața catedralei recitând Rozariul în toate limbile. E foarte emoționant să vezi sute de bolnavi cu atâta credință și speranță în sfânta Fecioară Maria.
Cu aceeași speranță și credință în sfânta Maria am plecat și noi de la Lourdes, promițând Mamei cerești că ne încredințăm rugăciunilor sale pline de iubire.
Mihaela Condac