Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Parohia Răducăneni

Duminică, 12 octombrie, în prezența episcopilor Aurel Percă și Anton Coșa, a peste 40 de preoți și sute de credincioși, a numeroase autorități politice și administrative, PS Petru Gherghel a sfințit clădirea și a consacrat altarul bisericii catolice din Răducăneni. Această celebrare a încununat eforturile depuse pentru consolidarea, modificarea și înfrumusețarea lăcașului de cult, în ultimii ani, de către credincioșii acestei comunități, coordonați de părintele paroh Anton Farcaș.

Comunitatea catolică din Răducăneni este relativ nouă, întrucât documentele arhivistice ne arată faptul că primii locuitori catolici de aici au fost aduși acum 200 de ani din satele catolice din jurul orașului Roman de către hatmanul Răducanu Rosetti. Aceștia, deși și-au schimbat domiciliul, nu și-au schimbat religia, fapt pentru care una dintre preocupările lor a fost și aceea de a avea un lăcaș de cult, ceea ce au și realizat în anii 1807 și 1808.

În anul 1825, din cauza alunecărilor de teren, a început strămutarea gospodăriilor catolicilor de la Pietrosu pe actuala vatră a Satului Vechi. Aici, conform Schematismului Misiunii Catolice de Iași, pe locul bisericii actuale, între anii 1826 și 1829, catolicii și-au construit o biserică de lemn, care a suferit mai multe renovări și amenajări, dăinuind aproape o sută de ani.

Crescând numeric, comunitatea catolică din târgu Răducăneni a dorit să-și mărească biserica, dar nu a avut impulsul necesar executării unei asemenea lucrări. În anul 1900, venind pentru câteva zile la Răducăneni, părintele Ioan Poglut i-a învățat pe credincioși cum trebuie să lucreze pentru a realiza biserica pe care o doreau. Exact acum o sută de ani, în anul 1903, s-a început adunarea fondurilor, însă până în anul 1914 nu s-a lucrat aproape nimic. Între timp, părintele Iosif Tălmăcel a întocmit planurile de execuție a acestei biserici, în stil roman combinat cu nuanțe gotice.

În vara anului 1914, noul paroh de Huși, părintele Felix Raffaeli, și părintele Benevenut Wiener, administrator parohial la Răducăneni, au hotărât să treacă imediat la acțiune. Au adus aici pe meșterii italieni Alois și Petru Zotto, iar în ziua de 10 iulie 1914 au început săpăturile pentru temelia bisericii. Șase zile mai târziu, s-a obținut autorizația de construire a bisericii, iar piatra fundamentală s-a pus și s-a sfințit a doua zi.

Venind ca paroh de Răducăneni, la 21 iulie 1916, părintele Benevenut Rudolf Wiener i-a mobilizat așa de mult pe credincioși, încât, prin eforturi fizice și financiare deosebite, au ridicat zidurile bisericii și stâlpii de susținere a plafonului. La moartea misterioasă a acestuia, 26 octombrie 1926, zidăria turnului era gata și trebuia să se monteze lemnăria și crucea turnului. O lună mai târziu s-a încheiat zidirea turnului. Prin grija noului paroh, părintele Daniel Hampel, în anul următor s-au adus clopotele bisericii și ceasornicul turnului, după care s-a realizat acoperișul turnului. În anii următori s-a realizat și acoperișul bisericii, din tablă zincată.

Sub coordonarea pr. Felix Raffaeli, biserica a fost tencuită în exterior în anul 1937, iar în anul următor s-a încheiat tencuitul interiorului bisericii. Ulterior s-au făcut dușumelele, s-a construit altarul din marmură și s-a amenajat restul interiorului. Pictura din biserică a fost renascentistă cu nuanțe bizantine.

Cutremurul din anul 1941 a afectat tencuiala bisericii și a fost nevoie de o intervenție rapidă, coordonată de preoții Mihai Demeter și Nicolae Ivanciuc. Ulterior, seismele din anii 1977 și 1986 au devastat biserica așa de mult, încât specialiștii au hotărât executarea unor lucrări de consolidare a rezistenței. Ele au fost începute, în toamna anului 1986, sub conducerea părintelui Petru Solomon, dar au fost sistate în anul următor. Fiind numit paroh de Răducăneni, acum 10 ani, părintele Anton Farcaș a primit din partea episcopului și misiunea de a consolida și modifica biserica, ce deservește o comunitate catolică ce însumează aproape 2.500 de suflete în peste 850 de familii. În această biserică, anul trecut s-au celebrat 34 de botezuri, 10 căsătorii și 29 de servicii funerare.

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat