Ziua Persoanelor Consacrate
Cacica
Duminică, 5 octombrie, a avut loc în basilica minor din Cacica întâlnirea reprezentanților călugărilor și călugărițelor care activează în Dieceza de Iași, sărbătorind la nivel diecezan Ziua Persoanelor Consacrate. În lume există în cadrul Bisericii Catolice mai mult de 1.000.000 de bărbați și femei care împreună formează marea familie a persoanelor consacrate și a membrilor societăților de viață apostolică. În Dieceza de Iași sunt 12 congregații de bărbați, 32 de congregații de femei; 182 de călugări; 478 de călugărițe; 191 de fecioare consacrate; 80 de preoți călugări; 117 studenți și 221 de elevi în instituții ale ordinelor călugărești.
Acest pelerinaj se face deja de câțiva ani. Pentru că pe 2 februarie este greu să se adune persoanele consacrate, PS Petru Gherghel a dorit ca această întâlnire să aibă loc la Cacica la începutul lunii octombrie; astfel s-a celebrat Ziua Persoanelor Consacrate la nivel diecezan. În ziua de 12 septembrie păstorul diecezei a adresat tuturor persoanelor consacrate din dieceză o scrisoare în care se spune că "în intenția de a favoriza cunoașterea reciprocă, împărtășirea experiențelor proprii, a succeselor obținute sau a dificultăților cu care vă confruntați, vă invităm pe toți la un moment comun de rugăciune, verificare și reflecție".
În dimineața zilei de duminică, 5 octombrie, a început pelerinajul pe jos spre biserică, din intersecție (de la o distanță de 2-3 km). Au fost prezenți peste 300 de călugări și călugărițe; s-a recitat sfântul Rozariu și s-a cântat.
La ora 11.00 a avut loc sfânta Liturghie pontificală concelebrată, prezidată de ES Jean Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, împreună cu PS Piotr Libera, secretar al Conferinței Episcopale Poloneze, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și un mare număr de preoți. Lecturile, rugăciunea credincioșilor și oferirea darurilor au fost făcute de persoane consacrate. În cuvântul de la predică, PS Piotr Libera a subliniat importanța rugăciunii sfântului Rozariu: "Tocmai una dintre formele de contemplație este Rozariul, care este o rugăciune evanghelică. Recitându-l, creștinul se întoarce spre izvorul credinței, adică la Sfânta Scriptură. Tocmai în Sfânta Scriptură găsim forma și conținutul Rozariului. Partea principală a rugăciunii: «Bucură-te, Marie», citează salutul arhanghelului Gabriel din scena Bunei-Vestiri. Partea următoare este salutul și binecuvântarea Elisabetei. De asemenea, rugăciunea «Tatăl nostru» este prezentă în evanghelie, deoarece însuși Cristos a transmis-o apostolilor săi, iar «Slavă Tatălui» este o formă dezvoltată a cuvintelor lui Isus spuse în momentul trimiterii lor pentru a propovădui vestea cea bună. Dintre misterele contemplate numai «Adormirea Maicii Domnului» și «Încoronarea Mariei ca regina cerului și a pământului» nu provin direct din Sfânta Scriptură, totuși sunt inspirate de ea. Așadar, proveniența biblică a sfântului Rozariu face din el o rugăciune cristocentrică, adică avându-l în centru întotdeauna pe Isus Cristos".
După Împărtășanie a avut loc reînnoirea voturilor de castitate, sărăcie și ascultare ale persoanelor consacrate.
La sfârșitul sfintei Liturghii a urmat cuvântul de mulțumire al pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica, cu invitația ca fiecare persoană să-și facă o analiză a vieții pentru a vedea unde mai are de lucrat pentru a ajunge la sfințenie. După sfânta Liturghie, la ora 14.00, a avut loc prezentarea temei sinodale: "Vocația la viața consacrată și persoanele consacrate în slujirea Bisericii", după care PS Libera a prezentat activitatea persoanelor consacrate care activează în Polonia și cât de necesară este această vocație în lume. La ora 16.00 a urmat adorația euharistică și încheierea pelerinajului.
Sr. Lenuța Băcăoanu