Martori ai carității
Adunarea Generală CSMR
În perioada 30 septembrie - 3 octombrie a avut loc Cea de-a XIV-a Adunare Generală CSMR (Conferința Superioarelor Majore din România), care s-a ținut în casa de reculegere a părinților iezuiți din Cluj-Napoca. Tema din acest an a Adunării Generale a fost: "Martori ai carității". La adunare au participat 58 de surori din 48 de congregații din întreaga țară. Adunarea a fost onorată de prezența ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla și responsabil cu viața consacrată în cadrul Conferinței Episcopale Române, și Mons. Ilie Sociu, vicar episcopal și responsabil cu viața consacrată în Arhidieceza de București. Pagina web a conferinței (www.fcrsm.ro), care a luat ființă în 2002, oferă informații despre viața CSMR-ului și a diferitelor congregații și societăți membre.
Lucrările și discuțiile din cadrul adunării au fost moderate și îndrumate de părintele Leó Páll, OFM, superiorul provincial al Franciscanilor din Transilvania.
Dezvoltând tema propusă, "Martori ai carității", s-a conștientizat că izvorul mărturiei de caritate este iubirea lui Cristos. Membrele CSMR s-au angajat să creeze oaze de speranță pentru lumea în care trăiesc, să ajute oamenii să își descopere demnitatea proprie, să promoveze valorile creștine și umane (cordialitatea, grija, milostivirea).
Superioarele participante au încercat, cu ajutorul prelegerilor auzite, să caute răspunsuri la întrebările: cum putem fi martori ai carității și cum putem fi semne eficiente în societate prin misiunile noastre apostolice?
Activitățile noastre caritative pot deveni mărturii adevărate numai dacă sunt transparente, adică fac posibil ca atenția îndreptată spre ele să nu se oprească, ci să se îndrepte spre Dumnezeu, cel care este sursa carității - sublinia în conferința sa părintele Olivo Bosa SJ. Părintele Szász a atras atenția asupra faptului că spiritualitatea și profesionalismul nu se exclud reciproc, din contra, îmbinarea lor poate duce la roade adevărate. Este nevoie de o continuă formare în domeniu.
Sora Hanni Rolfes în mărturia sa despre cei 20 de ani petrecuți în Peru și 10 ani în România, a subliniat importanța muncii ca ceilalți să-și recapete demnitatea.
Pentru a sprijini congregațiile în activitățile lor social-caritative, superioarele s-au angajat la înființarea unei comisii care să se ocupe de diferite probleme din acest domeniu. Comisia va avea ca sarcină: formarea, informarea, coordonarea, comunicarea cu diferitele organizații, în special cu Caritasul.
În următorii trei ani, conferința va urma următoarele linii directoare, formulate pe baza priorităților constatate de superioarele prezente: 1. Continuarea formării comune; 2. Dialog cu Biserica ierarhică; 3. Organizarea zonelor CSMR; 4. Pregătirea la aderarea la Uniunea Europeană - formarea mentalității și conștientizarea drepturilor civile.
La sfârșitul adunării, după mulțumirea din inimă adresată surorilor Angela Bitiușcă, Maria Biro, Maria Porunde, Marie Anne Mathieu și Rosella Soressi, care au slujit conferința în perioada 2000-2003, a avut loc și alegerea noului Consiliu Prezidențial pentru perioada 2003-2006.
Sr. Magdalena Fülöp (Surorile Sociale - Cluj Napoca) a fost aleasă în funcția de președintă, sr. Savia Lukacova (Fiicele Sfântului Francisc de Assisi - Timișoara) în funcția de vicepreședintă, iar în funcția de consiliere au fost alese: sr. Marie Anne Mathieu (Surorile Doctrinei Creștine - București), sr. Maria Porunde (Surorile Franciscane Misionare de Assisi - București) și sr. Hanni Rolfes (Surorile Misionare "Inima lui Isus" - Satu Mare).
Sr. Ildikó Homa