Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

O analiză a pontificatului

Isus Cristos este răspunsul, convingerea care-l animă pe papa

Cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a pontificatului papei Ioan Paul al II-lea, agenția Zenit i-a luat un interviu lui George Weigel, în care acesta face o analiză a pontificatului papei Wojtyla. George Weigel este autor al celebrei biografii a Sfântului Părinte, "Martor al speranței". Redăm o parte din interviu preluat de pe situl wwww.catholica.ro.

- După părerea dv., ce imagine a pontificatului papei Ioan Paul al II-lea va rămâne în istorie? De ce anume își va aminti istoria?

Sper ca istoria să își amintească de Ioan Paul al II-lea ca un mare mărturisitor creștin al epocii noastre. Acest lucru se află la baza a tot ceea ce el a făcut pentru a schimba lumea și pentru a redinamiza Biserica. El crede cu fermitate că Isus Cristos este răspunsul la întrebarea pe care și-o pune fiecare viață umană. Aceasta este convingerea care animă ministerul său și ca episcop de Roma. Și este convingerea care se află în spatele celor mai importante momente ale pontificatului său: apelul "Nu vă temeți!" pe care l-a făcut după alegerea sa ca papă; pelerinajul său în Polonia din iunie 1979, care a schimbat cursul istoriei lumii; cele două discursuri adresate la ONU; întâlnirea sa cu rebelii din Chile în 1987; pelerinajul său în Țara Sfântă în timpul marelui jubileu din 2000. Este și convingerea care străbate ca un fir luminos întreg magisteriul său.

- Care sunt după dv. trei dintre cele mai mari realizări ale papei Ioan Paul al II-lea?

Marea întrebare pentru Biserica Catolică la sfârșitul a două milenii de istorie era: Biserica dă mărturie coerentă, convingătoare și completă despre credința și speranța ei? Papa Ioan Paul al II-lea a răspuns la această întrebare afirmativ: prin Catehismul Bisericii Catolice, prin propriul magisteriu și prin capacitatea sa remarcabilă de a face convingerile catolice "vii" în istorie, ca de exemplu în căderea comunismului european. Reînnoirea Bisericii și impactul asupra lumii merg împreună. Nu îmi este ușor să definesc trei mari realizări în acest cadru, dar ca realizări emblematice am putea cita Catehismul, pelerinajul în Polonia în 1979 și marele jubileu din 2000.

- Sfântul Părinte a atribuit supraviețuirea sa în urma atentatului din 13 mai 1981 mijlocirii sfintei Fecioare Maria. Care a fost influența devoțiunii sale mariane asupra pontificatului său?

Papa a propus-o mereu pe Fecioara Maria ca model pentru orice discipol al lui Cristos, și cred că aceasta a fost tema mariană cea mai importantă. Papa Ioan Paul al II-lea pare să fie în sintonie cu Hans Urs von Balthasar, conform căruia întreaga viață creștină este într-un fel formată după imaginea Mariei al cărei "fiat" a făcut posibilă Întruparea și într-un fel începutul Bisericii. Papa insistă, de asemenea, asupra faptului că orice pietate mariană este centrată pe Cristos și este trinitară. Ca la nunta din Cana, Maria trimite mereu la Fiul său: "Faceți tot ce vă va spune"; și deoarece Isus este fiul Mariei și totodată Fiul lui Dumnezeu, trimițându-ne la el, ne trimite în inima Treimii înseși.

- Dacă papa Ioan Paul al II-lea ar putea retrăi pontificatul său de la început, ar fi lucruri pe care le-ar face diferit?

Nu cred că spiritul Sfântului Părinte funcționează în acest mod. Deciziile sale sunt rodul unei rugăciuni intense; le încredințează Domnului; știe că va da socoteală în fața lui Dumnezeu pentru administrația sa. El ține cont de lucrurile din trecut, deși aș vrea să adaug că una dintre calitățile cele mai caracteristice ale papei este hotărâta sa proiectare spre viitor. Întrebarea pe care și-o pune permanent este: ce ne cere Duhul Sfânt să facem acum?



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat