Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ecclesia in Europa

"Isus Cristos, viu în Biserica sa, izvor de speranță pentru Europa" - aceasta a fost tema Celei de-a II-a Adunări Speciale pentru Europa a Sinodului Episcopilor, care s-a desfășurat în Vatican între 1 și 23 octombrie 1999. Lucrările acestui Sinod s-au încheiat cu o serie de concluzii ce au fost prezentate Sfântului Părinte, care, la rândul său, le-a sintetizat în exortația apostolică postsinodală "Ecclesia in Europa".

Semnat în seara zilei de 28 iunie 2003, ajunul solemnității Sfinților Apostoli Petru și Paul, acest document face un apel puternic la depășirea diviziunilor care au fragmentat bătrânul continent și chiar creștinătatea. Cheia acestui document este tema speranței: "Vestind Europei evanghelia speranței, scrie Sfântul Părinte, voi avea drept călăuză cartea Apocalipsului, «revelația profetică» ce dezvăluie comunității de credincioși sensul tainic și adânc al lucrurilor care au loc" (cf. Ap 1,1).

Exortația apostolică postsinodală "Ecclesia in Europa" a fost tradusă de Cristina Grigore și a fost publicată de Editura Presa Bună, fiind a 37-a apariție din colecția "Documente".

Decalog pentru Europa

Oficiul de informații al Conferinței Episcopale Spaniole a publicat un articol în care se prezintă decalogul pe care îl propune Ioan Paul al II-lea pentru construirea noii Europe. Analiza, scrisă de Jesus de las Heras Muelas, directorul Oficiului de Informații al Conferinței Episcopale Spaniole, are ca titlu "Construcția europeană și moștenirea creștină". După ce face aluzie la două intervenții de la rugăciunea Angelus, pe care papa le-a dedicat temei despre Europa, și după ce a susținut că așteptările de speranță ale europenilor nu vor fi satisfăcute de o "Europa a mărfurilor", ci de o "Europă a valorilor", autorul propune, călăuzindu-se după îndemnul apostolic postsinodal Ecclesia in Europa, acest "Decalog al Bisericii în Europa".

1. Europa, în istoria sa și în prezentul său, este mult și profund pătrunsă de creștinism. Credința creștină a plăsmuit cultura europeană făcând un "tot unic" cu istoria sa și în ciuda dezbinărilor dureroase dintre Orient și Occident, creștinismul este religia tuturor europenilor.

2. Valorile pe care le propagă evanghelia vor contribui la construirea Europei spiritului, a Europei speranței. De aici rezultă că Uniunea Europeană nu va avea soliditate dacă se va reduce numai la dimensiunea geografică și economică; ea trebuie să constea mai ales într-o înțelegere cu privire la valori.

3. Inspirația creștină poate să transforme integrarea politică, culturală și economică într-o conviețuire în care toți europenii să se simtă acasă la ei și să formeze o familie de națiuni, model pentru alte regiuni ale lumii.

4. Rădăcinile creștine sunt pentru Europa garanția principală a viitorului său. A ignora, a uita, a ascunde moștenirea creștină în Europa este o nedreptate, o jignire, o sărăcire profundă care mai devreme sau mai târziu se va răzbuna.

5. Rezultă de aici că în viitoarea Constituție europeană trebuie să figureze referința la patrimoniul religios și în special la cel creștin și că trebuie să se respecte și să se recunoască drepturile sale.

6. În contextul actual impregnat de laicism, materialism și consumism, Biserica trebuie să fie martoră coerentă a dimensiunii transcendente a existenței umane.

7. Europa trebuie să înainteze în apărarea și promovarea demnității inviolabile a oricărei persoane umane, în întregul său ciclu vital și în totalitatea drepturilor sale inalienabile.

8. Europa viitorului va fi Europa iubirii și a slujirii preferențiale și permanente față de cei săraci și nevoiași, Europa care promovează cultura solidarității.

9. Bazele pe care trebuie să se ridice Europa unită a diversității vor fi primirea, respectul, ascultarea, dialogul, fraternitatea.

10. Pentru toate acestea, "nu te teme, Europa. Evanghelia nu este împotriva ta, ci în favoarea ta. În evanghelie, care este Isus, vei găsi speranța trainică și durabilă la care tânjești".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat