Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Prietenii lui Dumnezeu

"Mă simt așa de singur..." "Nu ai puțin timp pentru mine?" "Dacă aș avea un prieten..." - sunt doar câteva propoziții care zboară zi de zi pe cerurile întunecate ale atâtor zile de ale noastre.

De ce? Pentru că singurătatea este una din realitățile cele mai concrete ale timpului nostru. Dar și pentru că am pierdut gustul, sensul și plăcerea companiei prin excelență, acea companie - misterioasă și totuși așa de reală - a celor care, așa cum spune liturgia, "ne-au precedat cu semnul credinței și dorm acum somnul păcii". Mulți dintre noi nu știm absolut nimic despre ceea ce înseamnă comuniunea sfinților, impresionanta, profunda respirație spirituală a tuturor credincioșilor din orice timp care animă lumea - respirație imensă pe unda căreia se clădește viața noastră. Și mulți dintre noi îi consideră pe sfinți - pe aceia pe care Biserica i-a canonizat, a căror nume îl purtăm - ca figuri îndepărtate care nu mai au nici o legătură cu noi.

Ziua de 1 noiembrie ne amintește de toți sfinții. Apoi întregul an liturgic ne prezintă câțiva sfinți. "Viețile sfinților" oferă date istorice, sugerează câteva puncte de reflecție... Sunt prezentați sfinți din toate regiunile, vrând să arate că florile cresc și înfloresc în diverse grădini.

Este vorba de mulțimea de sfinți martiri, bărbați și femei, unii dintre ei fiind amintiți în mod solemn în Canonul roman; printre ei sunt protagoniști, cunoscuți sau ascunși, ai confruntării între creștinism și societatea păgână a primelor secole. Ei constituie "norul de martori" (Ev 12,1) care îl însoțesc pe cel care, făcându-se om, accepta martiriul crucii pentru mântuirea noastră, așa încât mărturia fidelă, chiar și până la sânge, este vocația botezatului și "sămânță a noilor creștini". Ei sunt urmați în diferitele epoci ale istoriei Bisericii de o ceată de sfinți și sfinte, martori ai strălucirii credinței în viața Bisericii și a lumii, episcopi, preoți, diaconi, călugări, călugărițe, adesea fondatori de mari ordine și congregații religioase, laici, fiecare devenit prin opera Duhului fărâmă luminoasă, credibilă și imitabilă, a inepuizabilei bogății a lui Cristos.

Ei, sfinții, ne arată sfințenia mai ales ca o calitate care aparține lui Dumnezeu care îi face sfinți pe cei pe care îi întâlnește. Înainte de a fi rezultatul unui efort ascetic al omului, sfințenia este rodul acțiunii lui Dumnezeu care se face prezent omului și construiește o istorie împreună.

Tuturor care doresc să devină ca și sfinții - prieteni ai lui Dumnezeu - le este de folos să se apropie de cărțile care vorbesc despre sfinți pentru a le citi.

Orice carte care prezintă vieți de sfinți vrea să spună: "Curaj! Nu ești singur. Sfinții din orice zi a anului trăiesc nu numai în memorie, dar în realitatea cotidiană; pot, vor să-ți devină prieteni, prieteni prin excelență. Apropie-te de ei, vezi problemele cu care s-au confruntat și soluțiile pe care le-au găsit; de cele mai multe ori sunt soluțiile pentru problemele tale".

Mai mult decât atât, ei, sfinții, ne spun că și noi - mai degrabă sau mai târziu - putem face parte din ceata lor, dacă voim (chiar dacă nu vom fi canonizați...). Respirația noastră se va uni cu a lor pentru a vivifica lumea. Toți sunt chemați la sfințenie, după spusele apostolului: "Voința lui Dumnezeu este să vă sfințiți" (1Tes 4,3). Iar Sfântul Părinte a spus-o de multe ori: "Nu vă fie teamă să fiți sfinți!"

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat