Știri interne
Tettamanzi în România
În perioada 15-18 septembrie, cardinalul Dionigi Tettamanzi, arhiepiscop de Milano, a efectuat o vizită în România, la invitația Patriarhului Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române. Programul vizitei a inclus momente de rugăciune, ceremonii ecumenice, vizite la mai multe obiective de interes religios, social sau turistic. În ultima zi a vizitei, în capitală, cardinalul Dionigi Tettamanzi s-a întâlnit cu ÎPS Ioan Robu și a celebrat, în limba italiană, sfânta Liturghie în catedrala "Sfântul Iosif". Alături de cei doi arhiepiscopi au concelebrat preoți ai Arhidiecezei Romano-Catolice de București și Mons. Cristian Sabău, vicar general al Arhiepiscopiei Greco-Catolice de Alba-Iulia și Făgăraș, fiind prezentă în catedrală și o delegație de prelați din partea Bisericii Ortodoxe.
Seminar despre migrări
Organizația Caritas a Diecezei de Roma împreună cu Confederația Caritas din România au organizat, la 3 septembrie, un simpozion internațional pe tema: "Orientări ale fluxurilor de migrare și financiare dinspre România spre Uniunea Europeană, via Italia", găzduit de Institutul Teologic "Sfânta Tereza" din București. La simpozion au fost invitați Giorgio Alessandrini, președinte CNEL-Italia (Organism național de coordonare a politicilor de integrare socială a muncitorilor străini și a familiilor lor); Guerino Di Tora, coordonator al "Dosarului Statistic Imigrare"; reprezentanți ai președinției române, ai Guvernului României, ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai Institutului de Studii Internaționale de pe lângă Universitatea din Cluj și ai Ambasadei Italiei în România; ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova și pr. dr. Wilhelm Dancă, care l-a reprezentat pe PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Una dintre problemele migrării este cea a necesității integrării acestor persoane și evitarea asimilării lor, care ar duce la pierderea identității imigranților. Din datele statistice furnizate de conferențiarii italieni a reieșit că în Italia, din cei 2.500.000 de imigranți, numărul românilor a ajuns la 200.000 (aproape 20.000 sunt catolici).
Dialog ecumenic
Marți, 23 septembrie, la Baia Mare, s-a încheiat Cea de-a VIII-a întâlnire a Comisiei Mixte de Dialog Ortodoxo-Greco-Catolic, găzduită de Eparhia Greco-Catolică de Maramureș. Din partea Vaticanului a participat ES Antonio Maria Veglio, secretarul Congregației pentru Bisericile Orientale. Întâlnirea a inclus o analiză a rezultatelor discuțiilor avute pe plan local între diferitele comisii de dialog. Comunicatul continuă cu precizarea pozițiilor celor două părți. "Partea ortodoxă solicită sistarea proceselor dintre cele două Biserici și susține în continuare că ridicarea de noi lăcașuri de cult este singura soluție în vederea stingerii tuturor conflictelor. Partea greco-catolică solicită retrocedarea catedralelor episcopale, a catedralelor protopopești și, acolo unde există două biserici, una ortodoxă și cealaltă greco-catolică, să fie restituită biserica greco-catolică proprietarilor de drept". Următoarea întâlnire va avea loc la 28 septembrie 2004, în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului.
Comemorare
La 27 iunie s-au împlinit 50 de ani de la trecerea la Tatăl, prin proba martiriului, a episcopului Ioan Suciu. La acea dată a avut loc o celebrare solemnă în catedrala mitropolitană din Blaj. La 27 septembrie, la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, s-a celebrat sfânta Liturghie cu parastas de pomenire pentru episcopul Ioan Suciu. La închisoarea-muzeu (locul în care au depus mărturie pentru credință și țară mulți episcopi), pelerinii s-au recules în tăcere. Oficiul divin a fost prezidat de ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop de Blaj și mitropolit al BRU, înconjurat de ceilalți episcopi greco-catolici, de preoți și pelerini veniți din întreaga țară. Prezent a fost și PS Petru Gherghel, episcop de Iași.
Întâlnirea decanilor
Joi, 25 septembrie, la Roman s-a întrunit în ședință toți decanii din Dieceza de Iași. Întâlnirea a fost prezidată de PS Aurel Percă. După ce a deschis ședința printr-o rugăciune, episcopul auxiliar a înmânat numirea celor doi decani care vor intra în funcție începând cu 1 octombrie. Pr. Cornel Cadar a propus câteva gânduri preluate din card. Carlo Maria Martini. Sensul Bisericii locale, Reînnoirea structurilor, Comunicarea în dieceză - au fost punctele principale. Pr. Mihai Pătrașcu a vorbit despre normele canonice cu privire la decani (can. 553-555), structurându-și materialul în patru puncte: Figura decanului, Numirea decanului, Misiunea, îndatoriri și drepturi, Încetarea din funcție. PS Aurel Percă a vorbit despre noua împărțire a parohiilor pe decanate și a împărțit decretele. Au urmat lămurirea unor probleme de organizare, administrative, întrebări din partea decanilor. Întrunirea care se dorește a fi repetată cât mai des a fost încadrată în "experiența Sinodului, care este sinteza drumului nostru și punct de referință pentru ceea ce am vrea să facem, ocazie de a reînnoi atenția față de unele teme de fond ale pastorației".
Sfințire de diaconi
În ziua de 4 octombrie va avea loc la Roman conferirea ordinului sacru al diaconatului unor frați ai Provinciei "Sfântul Iosif" a Ordinului Fraților Minori Conventuali din România, prin impunerea mâinilor și rugăciunea consacratorie a ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și festivitatea de deschidere a anului universitar 2003-2004. Candidații pentru diaconat sunt: Mitică Baltag (n. 01.01.1971, Traian - BC), Iosif Blaj (n. 14.03.1977, Barticești), Gabriel Bogleș (n. 21.05.1978, Adjudeni) Iulian Budău (n. 05.12.1977, Nicolae Bălcescu), Marius Buruiană (n. 12.04.1977, Gherăești), Viorel Cuș (n. 23.11.1974, Constanța), Gabriel Dancă (n. 18.02.1978, Adjudeni), Claudiu Hazaparu (n. 26.09.1976, Gherăești), Petru Olariu (n. 27.06.1977, Corhana), Iosif-Florin Petrila (n. 27.06.1977, Luncași), Valentin Sabău (n. 01.08.1978, Cleja).
Invitație la Cacica
Duminică, 5 octombrie, la sanctuarul marian de la Cacica, PS Petru Gherghel va celebra ziua vieții consacrate la nivel diecezan și va marca încheierea solemnă a Anului Rozariului, prilej cu care a adresat tuturor persoanelor consacrate din dieceză o scrisoare în care se spune că "în intenția de a favoriza cunoașterea reciprocă, împărtășirea experiențelor proprii, a succeselor obținute sau a dificultăților cu care vă confruntați, vă invităm pe toți la un moment comun de rugăciune, verificare și reflecție, pentru ca apoi, întăriți și încurajați, să continuăm împreună programul pentru o evanghelizare nouă, adecvată necesităților locale și timpului de față". La celebrare au fost invitați episcopul Piotr Libera, secretar al Conferinței Episcopale Poloneze, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.
Sfințire de biserică
Duminică, 12 octombrie, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, PS Petru Gherghel va sfinți biserica "Sfinții Petru și Paul" din Răducăneni. Coordonate de pr. Anton Farcaș, recent au fost terminate lucrările de consolidare, modificare și finisare. Începute în 1987, lucrările au dus la modificarea arhitecturii interioare a bisericii, prin înlocuirea celor opt stâlpi de susținere cu două grinzi longitudinale - lucrare unică în Moldova, astfel spațiul interior al bisericii devenind mai încăpător și mai luminos. La celebrare au fost invitați: PS Aurel Percă, ÎPS Ioan Robu și PS Anton Coșa.
Numiri
La sfârșitul lunii august Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea l-a ales pe pr. Benone Farcaș printre capelanii săi. Începând cu 1 octombrie au fost numiți decanii: pr. Chinez Isidor pentru Decanatul de Valea Siretului, pr. Valentin Cochior pentru Decanatul de Moinești. În urma definitoriului provincial din 1 iulie 2003, având și aprobarea din partea PS Petru Gherghel, Ordinul Franciscanilor Conventuali a stabilit următoarele numiri: pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, paroh de Nisiporești, pr. Antal Emilian, vicar la Nisiporești, pr. Enășcuț Gabriel, vicar la Hălăucești, pr. Cazimir Ghiurcă, vicar la Buruienești, pr. Martin Baciu, vicar la Hălăucești.
Pe scurt
4-9 august: Bucium (Iași) - campusul copiilor scoutiști din Parohia Bacău-Centru; 22 august: Valea Mare - pelerinaj la Ciciola, hramul capelei; 23-24 august: Brusturoasa - vizită pastorală; 30 august: Roman - 7 frați franciscani au făcut profesiunea solemnă și definitivă a voturilor; 30-31 august: Buruienești - vizită pastorală; 31 august: Pildești - pr. Ioan Ciobanu, paroh și decan de Beiuș (BH), fiu al satului, a celebrat jubileul de argint al preoției sale; 1-2 septembrie: Bacău - întâlnire a celor 17 surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", care, în decursul ultimilor 24 de ani, au activat în această parohie; 4 septembrie: Iași - sesiunea de toamnă a consiliului prezbiteral; 4-7 septembrie: Răchiteni - 50 de tineri localnici au avut un campus de formare; 6 septembrie: Prăjești - 17 frați au făcut profesiunea simplă și temporară în cadrul OFMConv.; 9-11 septembrie: Constanța - seminar de formare a formatorilor, cu tema: "Managementul directorului. Profilul educatorului catolic"; 11 septembrie: 16 frați franciscani au început anul de noviciat la Prăjești; 13 septembrie: Gioseni - a depus voturile perpetue sora Adriana Farcaș, fiică a acestui sat; 13-14 septembrie: Chetriș - vizită pastorală; 20 septembrie: Roman - zi de reculegere pentru membrii și simpatizanții AC, zona Roman; 20-21 septembrie: Botoșani - vizită pastorală; 21 septembrie: Tămășeni - pr. Iosif Mihăieș (hirotonit la 14 septembrie) a celebrat prima Liturghie în satul natal; 28 septembrie: Iași - deschiderea anului universitar la Seminar (alături de PS Petru Gherghel a participat și rectorul Universității din Lateran, Mons. Rino Fisichella); 1 octombrie: Iași (catedrală) - deschiderea anului universitar 2003-2004; 2-4 octombrie: Roman - simpozionul literar "Orizonturi spre infinit" dedicat activității și operelor literare ale preotului franciscan Ion M. Gârleanu; 7-10 octombrie; 14-17 octombrie: Traian - cursuri de perfecționare pentru preoți; 11-12 octombrie: Iași (casa Divinei Providențe) - zile de reculegere și depunere de voturi pentru surorile din Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".