"Foc am venit să aduc pe pământ"
Ca anul acesta niciodată nu a mai fost atâta foc pe pământ. Mii și mii de hectare de păduri au ars în zilele călduroase ale verii. Oamenii s-au luptat cu flăcările în Portugalia, Spania, Italia, Canada. Se poate spune că focul a coborât din cer ca în vremurile trecute când două orașe depravate, Sodoma și Gomora, au fost mistuite de flăcările venite de sus.
Animalele care au ars o dată cu pădurile au căzut victime fără să aibă o vină a lor. Nu ele au atras focul venit din cer. Stratul protector de ozon care înconjoară planeta noastră a fost și este din ce în ce mai mult distrus de către poluarea produsă de oameni. Razele soarelui pătrund cu mai multă putere, încălzind pământul până într-atât, încât uscăciunile pădurilor se aprind cu ușurință. Vina se află în modul de viață al oamenilor. Ei sunt cei care provoacă răul, poluarea. Deși cunosc binele și răul, deși au în conștiință o lege: "Binele trebuie făcut, răul trebuie evitat", prin viața lor fac tocmai invers. Ei sunt cei care distrug ceea ce Dumnezeu, Creatorul, a pus într-o anumită ordine. Armonia din creație e vătămată permanent de oameni. Răul din inima lor se răsfrânge și asupra naturii.
Toate din natură sunt bune, chiar și focul, dar nu atunci când mistuie pădurile sau arde casele oamenilor. E bun focul când purifică aurul în topitorii, când încălzește soba pentru cei înfrigurați, când face ca pâinea să se rumenească. E bun focul din soare când primăvara face să încolțească semințele, să înflorească pomii, să se coacă roadele vara și toamna.
"Foc am venit să aduc pe pământ și cât aș vrea ca el să se aprindă!" Așa ne-a spus Isus. E un foc de altă natură. Un foc al inimii, al iubirii, un foc al Duhului Sfânt. E un foc care nu distruge lucrurile bune. Distruge doar răul din inima oamenilor. Topește lanțurile păcatelor cu care oamenii sunt legați, topește gratiile închisorilor sclaviei în care oamenii stau închiși sub puterea celui rău. E un foc de care oamenii au nevoie pentru o civilizație a iubirii.
În mitologia greacă se spune că Prometeu a fost pedepsit pentru că a furat focul de la zei, considerându-se că focul e un lucru sacru care nu trebuie să ajungă pe mâna oamenilor. Focul iubirii sacre adus de Cristos poate fi luat de oricine și nu va fi pedepsit. Mai degrabă invers. Va fi pedepsit cel care va fi lipsit de acest foc, care nu s-a lăsat aprins de focul iubirii divine, sau care a făcut ca el să se stingă în inima altora.
Pe acolo pe unde a trecut focul care a mistuit pădurile a rămas o priveliște tristă. Ochiul nu mai vede decât cenușă și scrum. Câți ani vor trece până va apărea o pădure nouă!
Oamenii aprinși de patimi se mulțumesc cu focul lor. Dar ce rămâne în urma lor e ușor de văzut: o lume tristă, suflete distruse, remușcări în conștiință, chinuri interminabile.
Focul iubirii divine în schimb menține frumusețea lumii, nu distruge, nu lasă cenușă și scrum. Nu aduce tristețe, ci bucurie. Cine a fost cuprins o dată de acest foc, va înțelege de ce Isus a spus: "Cât de mult aș vrea ca el să se aprindă".
Împotriva acestui foc nu aduceți niciodată pompieri!
Pr. Eugen Budău