M-am oprit la timp
Recunosc că până să scriu acest articol mi-a fost foarte greu. De fapt, cred că nimeni nu are curajul să vorbească despre sine atunci când este vorba de probleme pe care le voi istorisi eu. Ceea ce m-a determinat a fost doar faptul că această revistă, la această pagină, constat că are din ce în ce mai multe mărturii vii, și aceasta este foarte important.
Sunt tânăr, sunt unul care se pregătește pentru viața de familie. Nu știu când va fi aceasta, dar îmi place să cred că mă pregătesc, în ciuda a ceea ce vă voi spune în continuare.
Ca orice tânăr mi-am dorit și eu o prietenă, iar ca să o am, mărturisesc că nu mi-a fost atât de greu. O ieșire într-o seară la una din discotecile din oraș mi-a rezolvat imediat dorința. Nu era ceea ce visam, dar nici nu era rău, era tocmai ceea ce mi se potrivea. Așa am început să mă mândresc că am prietenă. Fiind crescut într-o familie, zic eu, profund creștină, am dorit să mențin această prietenie în limitele impuse de condiția mea. Știam că în jur tinerii de o vârstă cu mine căutau prietenii doar pentru "consum". Deseori, de mulți dintre ei eram apostrofat și chiar marginalizat pentru că, spuneau ei, "nu țin pasul" cu lumea de azi. Inițial, chiar cea pe care eu o numeam și era prietena mea avea aceleași păreri. După un timp am simțit cum în mine ceva se schimba. Nu mai eram omul de dinainte. Dacă în familie mă mai rugam din când în când chiar și Rozariul, acum nu mai aveam nici timp, dar nici chef. Nici măcar părinții nu mă mai înțelegeau. Îmi spuneau deseori că m-am schimbat și nu știau de ce. Nu mai eram copilul docil de dinainte, atent cu cei care îmi făceau un bine, nu mă mai interesa nici măcar multele sacrificii pe care ei încă le mai făceau pentru mine. Sincer să fiu, observam toată această schimbare, dar nu puteam să mă opun în nici un fel. Știam că am fost ascultător de părinți, că îi ajutam atunci când era cazul, eram respectuos și atent cu toți cei din jur. Deodată, aproape totul s-a schimbat. Ceva se întâmplase și nu știam ce. Doream să fiu ca înainte, dar nu aveam putere să-mi revin. M-am hotărât totuși ca în relația mea cu prietena să nu merg prea departe. Îmi era cunoscut că doar sacramentul Căsătoriei era acela care ne-ar fi dat dreptul să trăim și să simțim și altfel. În mintea mea erau clare aceste hotărâri, dar în practică simțeam că pierd teren. Cu fiecare zi mă apropiam parcă din ce în ce mai mult de prietena mea. Ne spuneam multe lucruri frumoase și de multe ori ne vedeam deja soț și soție. La toate acestea doar visam, pentru că în realitate mai trebuia să treacă ceva timp până să ajungem la căsătorie. Abia ne cunoscusem. Intensitatea prieteniei noastre a crescut atât de mult încât nici nu ne-am dat seama că nu mai aveam ce să ne spunem. Și în această "muțenie" s-a produs inevitabilul. Atunci mi-am dat seama că trupul a depășit pentru un moment puterea sufletului și a minții. În mine nu mai dicta mintea, ci trupul. Sigur, nu am ajuns prea departe, dar a fost suficient să mă trezesc. Atunci am realizat că lupta cu trupul întrece orice luptă de pe pământ, indiferent de natura ei. Și m-am hotărât să lupt. Nu mi-a fost deloc ușor. În mine încă mai zăboveau teorii de genul: "Așa e azi", "Nu sunt eu nici primul, nici ultimul"; "Trebuie să o cunosc și în acest fel" și multe astfel de gânduri.
Știu că mulți tineri de azi vor râde de experiența mea, mă vor crede un om slab, un "învechit", dar, credeți-mă, mă simt un învingător. Am ajuns până pe malul prăpastiei și m-am retras la timp. Mi-a fost greu, dar am învins și știu că și în viața mea de familie voi fi mereu un învingător. Prietena mea, viitoarea mea soție știe acest lucru și acum luptăm împreună. (Edi)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba