Parohia Săveni
Săveni, Săvenii și Adămești sunt trei nume proprii ce denumesc aceeași localitate: satul Săveni din comuna Gropnița, județul Iași. Acesta a fost înființat pe moșia Sângerii, ce era arendată lui Anton Adămuț din Butea, care după Primul Război Mondial a cumpărat "arenda moșiei boierului Săveanu de la Sânger". Inițial localitatea s-a chemat Adămești, nume provenit de la cel ce a cumpărat arenda de la proprietarul Săveanu. De la acesta s-a moștenit titulatura actuală a satului (Săveni), nume purtat și de un târgușor, o comună și un sat din fostul județ Odorheiu.
Satul Săveni este așezat pe un podiș aflat pe dealurile dintre Bahlui și Jijia, la aproximativ 20 km nord-est de gara CFR din Podu Iloaiei. Localitatea s-a format în urma legii de împroprietărire agrară din anul 1921, când pe aceste locuri au venit credincioși din satele Buruienești, Rotunda și Tămășeni. În anul 1924, acești coloniști au cumpărat o parte din moșia boierul Săveanu. Despre numărul catolicilor care au venit aici de pe Valea Siretului nu cunoaștem cifre exacte. Datele furnizate după recensământul populației care a avut loc la sfârșitul anului 1930 relevă faptul că "satul Săveni, din plasa Turia, județul Iași, are 199 de persoane", dintre care 13 erau ortodocși și 186 romano-catolici.
În ceea ce privește organizarea bisericească a credincioșilor catolici din Săveni, până în anul 1948, ei au aparținut de Parohia Horlești. În statisticile anuale ale acesteia, filiala amintită a purtat denumiri diferite: între 1924 și 1933 era menționată Adămești-Săveni; între 1933 și 1935 apare sub numele Adămești; între 1936 și 1940 era trecută Săveni; între 1941 și 1948 s-a revenit la denumirea de Adămești, iar după anul 1948 s-a numit Săveni. Între anii 1948 și 1951, Săveni a fost filiala Parohiei Cotnari, după care devine centru parohial cu hramul "Sfântul Mihai".
Deși comunitatea catolică din Săveni are o istorie scurtă, se poate constata existența a trei biserici. Prima dintre ele a fost construită în anul 1924 din paiantă, biserică ce a fost demolată în anul 1953, când s-a ridicat una din chirpici. Ulterior, acest lăcaș de cult a fost reconstruit din cărămidă. În anii 1974 și 1975 această biserică a fost refăcută integral, adăugându-se două turnuri.
Evoluția numărului catolicilor din comunitatea Săveni este apreciabilă până în anii 1980, perioadă de timp în care sesizăm un spor natural destul de ridicat. Dacă în anul 1930 erau menționați 186 de catolici, după jumătate de secol erau aproximativ 900 de suflete, în aproape 180 de familii. Industrializarea municipiului Iași a atras numeroși locuitori din Săveni, astfel încât acum zece ani erau doar 178 de familii, cu 818 suflete, iar astăzi sunt 225 de familii, cu 850 de suflete.
Dintre preoții care au lucrat în parohie amintim: pr. Damian Vătămănelu, pr. Augustin Pascaru, pr. Valeriu Ciorbă, pr. Petru Gherguț, pr. Claudiu Gherghel și actualul paroh, de la 1 august 2002, pr. Mihai Roca.
Parohia Săveni are în componență și filiala Iazul Vechi, sat ce aparține de comuna Șipote, aflată la 6 km de Săveni. Fondarea acestei localități trebuie căutată înainte de anul 1879, când a luat ființă satul Iazul Nou, deoarece era logic să fi existat un alt sat ce purta numele de Iazul. Filiala Parohiei Săveni a avut și ea mai multe denumiri, dintre care este mai cunoscută cea de Iazul Porcului, nume sub care apare și la recensământul din 1930, când erau menționați 300 de locuitori, dintre care 72 erau romano-catolici. Prima biserică din Iazul Vechi a fost construită în anul 1942, iar cea actuală, cu hramul "Sfântul Anton de Padova", a fost terminată acum o jumătate de secol.
În anul 2002, în Parohia Săveni, s-au înregistrat 14 botezuri, au primit taina sfântului Mir 91 de copii, s-au oficiat 11 căsătorii și au fost înmormântați șapte credincioși. Împreună cu credincioșii din Iazul Vechi, parohia însumează astăzi 246 de familii cu peste 900 de suflete.
Pr. Alois Moraru