Știri interne
Omagierea Sfântului Părinte
Marți, 2 septembrie, începând cu ora 9.00, în sala Ateneului Român din București, va avea loc o întâlnire de omagiere a Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, pentru cei 25 de ani de pontificat. "Punte între Orient și Occident: căile ecumenismului în pontificatul lui Ioan Paul al II-lea" - este titlul manifestării omagiale. Acest moment festiv este organizat de Statul Italian (Institutul Italian de Cultură) împreună cu Statul Român. Din partea Bisericii Catolice din România sunt invitați să participe câte 10 persoane din fiecare dieceză. Manifestarea este condusă de dr. Piero Schiavazzi, coordonatorul zilelor omagiale "A doua mea patrie", pe care, cu ocazia celor 25 de ani de pontificat ai papei, institutele italiene le organizează în șase orașe semnificative: Cracovia, Buenos Aires, București, Strasbourg, New York și Roma.V or adresa mesaje ministrul Culturii și Cultelor, Răzvan Theodorescu, și ambasadorul Italiei la București, Stefano Ronca. Introducerea va fi făcută de Mario Baccino, președintele Comisiei Naționale pentru Promovarea Culturii Italiene în Străinătate. Au fost invitați să intervină: președintele României, Ion Iliescu; ministrul italian de Externe, Franco Frattini; patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Teoctist; cardinalul Achille Silvestrini; arhiepiscopul romano-catolic de București, ÎPS Ioan Robu; episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea.
Delincvența juvenilă
În ziua de 31 iulie, la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași s-a desfășurat conferința internațională cu tema "Delincvența juvenilă - analize și perspective", adresată specialiștilor în domeniul prevenirii delincvenței juvenile care lucrează în instituții publice, asociații și organizații neguvernamentale. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului "Mediaction" administrat de Asociația "La Tenda" - Centro di Solidarieta, Salerno, Italia, în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iași, Inspectoratul Județean de Poliție Iași și Asociația Alternative Sociale Iași și finanțat de Comunitatea Europeană prin programul Phare. (Pr. Egidiu Condac)
Familia și Euharistia
"Familia și Euharistia" a fost tema reculegerii organizată de Mișcarea Familiilor de Nazaret, manifestare spirituală ce s-a desfășurat în perioada 1-3 august în Săbăoani. Au participat tineri și adulți din Iași (15 din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus") însoțiți de păstorii spirituali: Mons. Anton Despinescu și pr. Isidor Iacovici; grupul polonez format din șase membri și părintele Robert Wyszomirski și credincioși din comuna Săbăoani împreună cu părintele paroh Toma Encuță și părinții vicari Bogdan Herciu și Francisc Fărcășel. Sfânta Liturghie, din prima vineri a lunii august, celebrată de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, i-a reunit pe toți la masa euharistică în biserica "Sfântul Mihail Arhanghelul". Subiecte legate de sacramentul Căsătoriei, eficacitatea și păstrarea acestuia, iertarea în viața de familie, adorația euharistică, familia și Euharistia, Euharistia și plângerile noastre au fost dezbătute în cadrul conferințelor. (Pr. Isidor Iacovici)
O vară împreună
La Săbăoani, în perioada 14-20 iulie, s-a organizat un campus cultural recreativ intitulat "O vară împreună", având ca temă "Zboară cu fantezie". Au participat circa 250 de copii (între 10 și 14 ani), animați de 50 de tineri localnici. Programul zilnic a cuprins: o reprezentație teatrală, un moment de cateheză și de rugăciune, cântece și multe jocuri. Acest eveniment a fost pregătit de părinții iosefini ai sfântului Leonard Murialdo având ca obiectiv final învățarea valorilor umane și creștine. Invitat special a fost și ep. Aurel Percă. (Pr. Bogdan Herciu)
Primiție
În ziua de 14 iunie 2003, în biserica "Santa Agata dei Gotti" din Italia a fost sfințit preot părintele Ionuț Pârțac. Născut în Parohia Izvoarele, com. Mircești (Iași), și-a început studiile la Seminarul mic din Onești, apoi a plecat în Italia la studii la Seminarul diecezan din Benevento. Primiția a avut loc duminică, 13 iulie, în localitatea Izvoarele. Sfinția sa va activa în Italia în Dieceza de Benevento. (Pr. Ciril Blaj)
Un "da" hotărât
- Duminică, 10 august, în cadrul sfintei Liturghii celebrate în noua biserică, "Schimbarea la față a Domnului nostru Isus Cristos" din Târgu Ocna, patru novice și trei surori din Congregația "Slujitoarele Preacuratei de Parma" au spus "da" chemării divine, novicele făcând profesiunea temporară (Magdalena Bârsan din Ghimeș, Lucia Pârju din Butea, Cecilia Dămoc din Pildești și Monica Dancă din Luizi-Călugăra), iar surorile, după cinci ani de juniorat, consacrându-se pentru totdeauna Domnului (Maria Marciana Ciobanu, Maria Gabriela Ciobanu din Tămășeni, Maria Mihaela Andro din Hălăucești). Liturghia a fost celebrată de Mons. Alois Fechet.
- Vineri, 29 august, în capela Mănăstirii Carmelite din Luncani, în cadrul Liturghiei de la ora 17.30, celebrată de PS Aurel Percă, Mihaela Farcaș (Focuri) a depus primele voturi de ascultare, curăție și castitate în prezența sr. Valeria Doboș, superioara Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marelui Preot".
- După o perioadă îndelungată de formare în familia Surorilor Providenței, 5 surori - Tereza Donea (Adjudeni), Mihaela Bălăucă (Butea), Angelica Lucaci (Butea), Maria Demeter (Butea), Iuliana Fârțade (Cleja) - vor depune voturile pe viață la Adjudeni, duminică, 28 septembrie, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00, care va fi prezidată de Excelența sa ep. Petru Gherghel. Duminică, 21 septembrie, sr. Cristina Dancă va face profesiunea perpetuă în comunitatea de la Concordia Sagittaria (Italia). Congregația Surorilor Providenței, fondată în Italia, în anul 1837 de pr. Alois Scrosoppi, activează în Dieceza de Iași, la Adjudeni (1993) și la Iași (1996), precum și în Dieceza de Chișinău (2000). Surorile din aceste comunități colaborează cu Biserica locală în educarea și sprijinirea copiilor, a tinerilor și a bătrânilor, în special a celor mai nevoiași. (Sr. Elisabeta Butnaru)
Pentru românii emigranți
Pentru că mulți catolici din Moldova lucrează în străinătate, Episcopia Romano-Catolică de Iași are în vedere și asistența spirituală a acestora. De aceea, în diferite țări unde numărul catolicilor români este mai mare, au fost trimiși unul sau mai mulți preoți din Moldova. Ca exemple putem aminti: Italia, Irlanda, Israel și Spania. Cei mai mulți preoți din Moldova activează în Italia: pr. Gheorghe Miclăuș și pr. Anton Jicmon (Torino), pr. Ioan Jicmon (Padova), pr. Valerian Enășcuț și pr. Pavel Antăluțe (Aquila), pr. Daniel Diac și pr. Dominic-Felician Petre-Antica (Prato), pr. Maricel Medveș (la Verona) și pr. Claudiu Gherghel (Parohia Villanova, lângă Faenza). Aceștia sunt ajutați de Mons. Anton Lucaci de la Radio Vatican și de preoții care se află la studii.
- La Torino, în Italia, pr. Gelu Miclăuș și pr. Anton Jicmon se ocupă de pastorația emigranților de limbă română. Programul celebrărilor în limba română: Torino: (Via Del Carmine, 3) în fiecare seară în cursul săptămânii: 19.00; duminica: 11.00; Milano: în a doua duminică din lună (Via Coernico, 7): 16.30; Cremona: Chiesa "Cristo Re": a treia duminică din lună: 16.30. Părintele Gelu Miclăuș poate fi contactat la adresa: Via IV Marzo, 1, 10122-Torino, Italia; tel. 0039/011/4362427; 0039/338/9063051; e-mail: gmiclaus@libero.it.
- Începând cu mai 2002 pr. Cristian Vacaru a fost numit asistent spiritual pentru românii din Israel. Programul Liturghiilor: sâmbăta I: Yaffo: 8.00; Ierusalim: 11.00; Modi'im: 13.30; Haifa: 17.00; sâmbăta a II-a: Yaffo: 8.00; Ierusalim: 11.00; Bet Shemesh: 13.15; Beer Sheva: 17.30. Cei care doresc să intre în contact cu Sfinția sa o pot face la adresa: Israel Mirijin 11/3; Yaffo, Tel Aviv, 68080, Israel; tel. și fax: 00972/3/5069781; sau 00972/56/517849; e-mail: romcatil@cnet.ro sau vacaru_cristian@yahoo.fr. De asemenea, pentru a afla mai multe date despre românii din Israel se poate intra pe situl deschis de curând: www.romcatil.cnet.ro.
Numiri și transferuri
Începând cu 1 septembrie, prin decret episcopal, au fost numiți: pr. Marcel Blaj - paroh de Iugani; pr. Marius-Stanislav Bucevski - paroh de Poiana Micului; pr. Carmil Duma - paroh de Corhana; pr. Adrian Iștoc - paroh de Buhonca; pr. Claudiu-Cătălin Carteș - vicar la Săbăoani. Începând cu aceeași dată au fost transferați: pr. Petru Blaj - paroh de Butea; pr. Isidor Chinez - paroh de Izvoarele; pr. Mihai Simon - paroh de Bijghir; pr. Ioan Bișog - paroh de Luncași; pr. Laurențiu Cucuteanu - paroh de Trebeș; pr. Ioan Zediu - paroh de Dofteana; pr. Lucian Simon - vicar la Piatra-Neamț "Sf. Tereza"; pr. Iosif Lucaci - vicar la Huși - "Sf. Anton", pr. Adrian Chili - vicar la Gherăești; pr. Anton Diacu - capelan la catedrala romano-catolică din Satu Mare. Au devenit parohi emeriți: pr. Alois Dămoc (Butea); pr. Ciril Blaj (Valea Seacă); pr. Leonard Donea (Mircești); pr. Cazimir Cotolevici (Oituz).