Știri externe
Papa în Slovacia
Marți, 19 august, Biroul de Presă al Sfântului Scaun a anunțat programul oficial al celei de-a treia vizite a papei Ioan Paul al II-lea în Slovacia, din perioada 11-14 septembrie. Cu această ocazie, suveranul pontif va beatifica doi martiri din perioada persecuției comuniste. În timpul acestei a 102-a călătorii apostolice în străinătate, papa Ioan Paul al II-lea va vizita capitala Slovaciei și alte trei orașe, va avea întâlniri cu președintele Republicii Slovace, cu președintele Parlamentului și cu prim-ministrul, va celebra Liturghii în diferite orașe. Slovacia este o țară cu circa 5,5 milioane de locuitori, din care 74,71% sunt catolici. Biserica Catolică slovacă este împărțită în 8 circumscripții ecleziastice, cu 1.490 de parohii și 47 de alte centre pastorale. În momentul de față în Biserica slovacă slujesc 20 de episcopi, 1.893 de preoți diecezani, 581 de preoți călugări, 21 de diaconi permanenți, 243 de călugări, 2.832 de călugărițe și 1.031 de cateheți.
Invitat în Mongolia
Purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Joaquin Navarro-Valls, a confirmat oficial faptul că papa Ioan Paul al II-lea a fost invitat să viziteze Mongolia, dar a precizat că nu a fost fixată încă data acestei vizite. Președintele Republicii Mongolia, Natsagiyn Bagabandi, l-a invitat pe papa Ioan Paul al II-lea să viziteze țara sa încă din iunie 2000, când a vizitat Vaticanul. Este posibil ca în cadrul vizitei sale în Mongolia, Sfântul Părinte să inaugureze catedrala catolică din capitala acestei țări. Republica asiatică situată între Rusia și China are circa 2.600.000 de locuitori, dintre care 96% sunt budiști, restul musulmani, numai 200 de locuitori fiind catolici. Comunitatea catolică din Mongolia este una dintre cele mai mici comunități din lume, care s-a format în anii de după căderea regimului comunist. Membrii acestei comunități depind de Prefectura Apostolică din Ulan Bator, iar asistența spirituală este asigurată în două parohii cu 9 preoți și 17 persoane consacrate, 5 centre educative și un institut de binefacere. În ultimul an au primit Botezul 20 de noi catolici. Mongolia și Sfântul Scaun au stabilit relații diplomatice în anul 1997.
Întâlnire la Hamburg
Următoarea întâlnire a tinerilor europeni organizată de Comunitatea din Taizé va avea loc la sfârșitul acestui an la Hamburg (Germania), în perioada 29 decembrie 2003 - 2 ianuarie 2004, aceasta fiind Cea de-a 26-a Întâlnire Europeană. Întâlnirea de la sfârșitul anului trecut a fost găzduită de capitala Franței. Biserica Catolică și cea protestantă din orașul Hamburg au invitat împreună Comunitatea din Taizé să organizeze întâlnirea tinerilor europeni în orașul lor. "Ne bucurăm mult că această mare întâlnire este găzduită de orașul nostru. Dincolo de toate diferențele, tinerii se vor întâlni aici pentru a celebra credința care ne unește. Tinerii sunt preocupați de întrebări apăsătoare legate de un viitor mai uman, iar în viața lor se străduiesc să facă pași spre dreptate și pace", au afirmat în invitația comună reprezentanții celor două Biserici împreună cu primarul orașului Hamburg. Mai multe informații pot fi obținute de pe situl Comunității din Taizé, www.taize.fr.
Invitație la concurs
Fundația Rielo organizează cel de-al III-lea concurs pentru Premiul Internațional de Muzică Sacră, tema din acest an constând în transpunerea muzicală a rugăciunii "Tatăl nostru" din limba latină. Termenul limită de prezentare a partiturilor este 15 noiembrie 2003, iar premiul este de 5.000 de euro și va fi înmânat la Roma în ianuarie 2004. Inițiativa dorește să le propună compozitorilor contemporani realizarea unor compoziții noi care să interpreteze nevoia de valori și de transcendență exprimată de lumea de astăzi. Federația care va acorda premiul, Fundația Rielo, inspirată de gânditorul și poetul Fernando Rielo, are sediul central la Madrid și 53 de delegații în întreaga lume. Scopul acesteia este acela de a promova la nivel mondial cultura, arta și gândirea, în particular poezia mistică și întâlnirile interculturale. Piesele prezentate în cadrul concursului trebuie să fie scrise pentru bariton și cvartet de coarde (vioară I, vioară II, violă și violoncel). La concurs pot participa compozitori din întreaga lume, indiferent de vârstă. Compoziția nu va trebui să depășească 10 minute și trebuie să fie originală, adică să nu fi fost publicată sau interpretată în public vreodată. Partitura poate fi trimisă până la 15 noiembrie 2003 la adresa: International Award for Sacred Music, Viale Romania, 32, Roma-00197, Italia. Mai multe informații se pot obține scriindu-se la adresa fundacion@rielo.com.
Întâlnire Europeană
În perioada 3-7 septembrie va avea loc la Sarajevo Cea de-a III-a Întâlnire Europeană Mediteraneană sub coordonarea FIAC-ului (după Malta și Iași). "Pentru o Europă fraternă. Contribuția Acțiunii Catolice" - aceasta va fi tema întâlnirii la care vor participa 100-120 de persoane (între 3-7 reprezentanți ai țărilor membre și ai țărilor observatoare; reprezentanți ale noilor țări, relatori și invitați). Delegațiile vor cuprinde asistenții spirituali și reprezentanți ai tinerilor. În centrul întâlnirii vor sta celebrările euharistice, momentele de rugăciune, conferințe, dezbateri. Dintre conferențiari amintim: Mons. Aldo Giordano, secretar CCEE; ES Mons. F. Lambiasi; Stephen Vesper; Alexandru Cistelecan. Din Dieceza de Iași vor participa: pr. Cornel Cadar, Florean Dragoș și Anca Lucaci.