În slujirea Cuvântului
Duminică, 5 octombrie, vor fi canonizați doi membri ai Societății "Misionarii Cuvântului Divin" (Verbiții). Este vorba de pr. Arnold Janssen, fondatorul societății, și pr. Iosif Freinademetz, primul misionar verbit în China.
Părintele Arnold Janssen s-a născut la 5 noiembrie 1837 la Goch, un mic orășel din Renania de Jos (Germania). Al doilea din cei zece frați, a învățat de la tatăl său să fie un om de o profundă religiozitate. A fost sfințit preot în ziua de 15 august 1861 pentru Dieceza de Münster și a primit misiunea de a preda la școala gimnazială din Bocholt, unde și-a câștigat faima de profesor exigent, dar corect. Puțin câte puțin a crescut în el preocuparea pentru nevoile spirituale ale persoanelor din afara granițelor diecezei sale, preocupat de misiunea universală a Bisericii. A hotărât să se dedice idealului de a face să crească în Biserica din Germania conștiința propriei responsabilități misionare. Având acest proiect în inima sa, în 1873 a renunțat la activitatea didactică și a întemeiat "Micul mesager al inimii lui Isus". Prin această revistă lunară oferea știri despre misiune și-i însuflețea pe catolicii de limbă germană să se angajeze mai mult pentru misiuni.
Speranța lui Arnold era ca măcar unii preoți, cu o conștiință misionară mai puternică, să accepte provocarea de a deschide o casă pentru pregătirea misionarilor ce urmau să fie trimiși dincolo de ocean. Arnold se simțea chemat să promoveze acest proiect, angajându-se prin revista sa în munca de conștientizare și strângere de fonduri.
Timpul se scurgea și nimeni nu-și exprima dorința de a deschide o "casă misionară germană". Puțin câte puțin, împins și de vicarul apostolic de Hong-Kong, Arnold a descoperit că el este chemat de Dumnezeu la această misiune dificilă. Mulți se gândeau că el nu era persoana cea mai indicată sau că vremurile nu erau încă mature. "Domnul provoacă credința noastră să realizeze ceva nou, tocmai atunci când multe lucruri din Biserică sunt în schimbare".
Cu sprijinul mai multor episcopi, Arnold a început să strângă fonduri și să caute un loc potrivit pentru întemeiere. Situația politică din Germania l-a determinat să cumpere o casă la Steyl, în Olanda, dincolo de frontiera germană. Casa a fost inaugurată la 8 septembrie 1875, zi considerată ca dată a întemeierii Congregației "Cuvântul Divin". Casa era un vechi han, iar condițiile de viață foarte modeste. Formarea misionarilor a început și la 2 martie 1879 au plecat primii doi misionari pentru China. Plin de zel pentru împărăția lui Dumnezeu, și-a consacrat toate energiile formării preoților, surorilor și laicilor pentru ai trimite să evanghelizeze mai ales popoarele necreștine. De aceea a întemeiat Societatea "Misionarii Cuvântului Divin" și Congregațiile Misionare: "Slujitoarele Duhului Sfânt" și "Slujitoarele Duhului Sfânt de Adorație Perpetuă". A adormit în Domnul la 15 ianuarie 1909.
Fericitul Iosif Freinademetz s-a născut la 15 aprilie 1952 în satul Oies în Val Badia (Italia). A moștenit de la familia sa o credință umilă, tenace, înrădăcinată în faptele cotidiene și într-o sârguință care nu se va micșora.
A frecventat primii doi ani de școală elementară în satul său; la zece ani a plecat la Bressanone unde a urmat ultimele clase elementare în limba germană și mai apoi liceul clasic. În 1872 a intrat în seminarul major diecezan unde și-a completat studiile teologice. La 25 iulie 1875 a fost hirotonit preot diecezan și a fost destinat comunității "San Martino" din Badia. Umil, zelos, uman, transparent și sincer, a cucerit repede inimile tuturor.
După aproape doi ani de activitate ca vicar se adresează pr. Arnold, fondatorul și rectorul tânărului Institut al Misionarilor Verbiți, fondat la 8 septembrie 1875. Cere să fie primit ca aspirant misionar în Casa Misionară din Steyl (Olanda). La 2 martie 1879 primește crucea misionară de la nunțiul apostolic din Olanda pentru a pleca în China, unde rămâne toată viața. Și-a încheiat viața pământească la 28 ianuarie 1908 la Taikiachwang.
La 19 octombrie 1975, suveranul pontif Paul al VI-lea i-a proclamat fericiți.